Curtea Constituţională a României a decis miercuri că legea care anula OUG 2/2020, prin care era amânată până la 1 august dublarea alocaţiilor acordate copiilor, este constituţională.

Este vorba de o lege adoptată în Parlament, prin care a fost respinsă OUG 2/2020 adoptată la începutul anului de către Guvern, act normativ care amâna, de la 1 februarie la 1 august, intrarea în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii.

Potrivit unui comunicat al CCR, cu unanimitate de voturi, judecătorii constituţionali au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern şi au constatat că Legea privind respingerea OUG 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr. 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate.

Prin această decizie, Curtea Constituţională aprobă practic dublarea alocaţiilor pentru copii, aşa cum prevedea art.I pct.1 din Legea nr.14/2020. Prin această lege, alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani creşte la 300 de lei.

Pe 3 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a respins, printr-o lege, OUG 2/2020 care proroga termenul pentru dublarea alocaţiilor copiilor la 1 august 2020.

Ministrul Finantelor are o reactie ciudata la decizia CCR. Iata ce a scris pe Facebook :

Marcel Ciolacu, acum din întâmplare în funcția de Președinte al Camerei Deputaților, ȘANTAJEAZĂ public guvernul României!
Din funcția de Președinte al CD, Marcel Ciolacu, cere guvernului să nu respecte Constituția României.
Cât tupeu. Câtă ipocrizie.
Întârzie voit legea care salvează vieți în Romania sub pretextul că încalcă drepturi fundamentale ale romanilor iar în același timp santajeaza în cel mai mizerabil mod guvernul României.
Tupeul socialiștilor este fară margini.
Amenință public- ori dublați alocațiile ori vă “mătur”.
SANATAJ pe față.
Credeți că Președintele CCR vă ieși public să-i spună că împinge guvernul la neresepctarea Constituției? Niciodată. “misery loves company”
Constituția României este foarte CLARĂ când vine vorba de bugetul public.
Art. 138 – Bugetul public naţional
(5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.
Legea trecuta prin Parlament, cu votul lui Ciolacu, NU ARE STABILITĂ sursa de finanțare. Punct. Nu mai exista discuții aici.
Socialiștii trebuie să-și asume public că au votat o lege NECONSTITUTIONALA și să le ceara scuze românilor penntru că i-au mințit.
Rămâne o singura întrebare: care este pedeapsa pentru cel care ȘANTAJEAZĂ public guvernul României?

Leave a Reply