Șase oficiali de rang înalt și consilieri ai președinției franceze în mandatul lui Nicolas Sarkozy (2007-2012) au fost reținuți miercuri pentru 24 de ore în cadrul unei anchete privind o serie de sondaje acordate fără licitație, informează AFP, citând o sursă apropiată dosarului.

Claude Guéant și Xavier Musca, care au deținut succesiv funcția de ‘secretar general al (Palatului) Elysée’ (cel mai apropiat colaborator al președintelui), și Emmanuelle Mignon, fostă directoare de cabinet a lui Sarkozy, au fost audiați și reținuți miercuri, celelalte trei persoane fiind foști consilieri ai președinției.

Ancheta, deschisă pentru ‘favoritism’ și ‘deturnare de fonduri publice’, investighează legalitatea contractelor încheiate fără licitație, în mandatul lui Sarkozy, între președinție și nouă institute de sondare a opiniei publice, mai ales cu o firmă deținută de un consilier apropiat al șefului statului.

Dosarul, supranumit ‘al sondajelor de la Elysée”, este unul dintre cele care ar putea compromite o nouă candidatură a lui Nicolas Sarkozy la președinția Franței în 2017. Fostul președinte a lansat recent o formulă înnoită a partidului său Uniunea pentru o Mișcare Populară (UMP), redenumit ‘Republicanii’, cu care speră să recucerească puterea.

Într-un alt dosar, Nicolas Sarkozy a fost inculpat în iulie 2104 pentru trafic de influență, fiind suspectat că ar fi propus favorizarea numirii unui magistrat în schimbul unor informații într-o anchetă care îl viza.

 

5 COMMENTS

  1. TOT PPE-ul, cred că numărul 6 poartă ghinion …
    băsescu – echipă de 6 (3 arestaţi udrea bica horia, 3 liberi stanciu kovesi coldea)
    iohannis – 6 case …

  2. Dar cu afacerea pe vaccinul de col uterin şi gripa aviară(ministresa sănătăţii din franţa-complicitate şi trafic de influență cu românica-guvernul boc-flutur pdl)??? S-a mînărit după ce şi-a dat demisia din guvern! ghinion pentru justiţia lor cea”împuiată”.

  3. Stiam ca traim in secolul “viteza”, dar nu ma asteptam sa fi trecut peste noapte de anul 2104 😀 O mica gluma nevinovata, sper sa ma-intelegeti.

Leave a Reply