Home Articole Schimbare importantă in Armata Română

Schimbare importantă in Armata Română

26344
16
SHARE

Statul Major General se va transforma în Statul Major al Apărării, cu rol esențial în planificarea și conducerea operațiilor de nivel strategic, planificarea strategică și de contingență, precum și în instruirea comandamentelor și forțelor, potrivit unui proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul care vizează amendarea Legii 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării se impune, în principal, din necesitatea alinierii la modificările cadrului normativ incident domeniului apărării, precum și la bunele practici utilizate la nivelul NATO și UE.

“Statul Major General se va transforma în Statul Major al Apărării, cu rol esențial în planificarea și conducerea operațiilor de nivel strategic, planificarea strategică și de contingență, precum și în instruirea comandamentelor și forțelor, exercitarea comenzii structurii de forțe a Armatei României fiind mai clar reglementată, pe principiile ierarhiei militare și comenzii unice. Șeful Statului Major al Apărării va fi principalul consilier militar al președintelui României și prim-ministrului, în vederea îndeplinirii de către aceștia a atribuțiilor în domeniul apărării naționale, precum și al ministrului apărării naționale”, precizează sursa citată.

Totodată, proiectul menționează că pentru noțiunea de “forță” se realizează corelarea terminologică cu prevederile actelor normative referitoare la aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord, structura de forțe fiind redefinită.

“În locul actualei clasificări, care distingea între forțe dislocabile și cele de generare/ regenerare, noua clasificare a forțelor armatei este aliniată la standardele NATO, pe niveluri ale capacității de luptă (readiness). Prin aceasta se consfințește faptul că toate structurile de forțe existente la pace trebuie să fie capabile să execute toată gama de misiuni, după completare cu efective și, după caz, cu tehnică”, se arată în comunicat.

De asemenea, inițiativa legislativă urmărește alinierea domeniului de activitate și atribuțiilor Direcției Generale de Informații a Apărării la cerințele actuale ale mediului de securitate, inclusiv în domeniul apărării cibernetice.

“Alte schimbări de substanță au urmărit eliminarea unor duplicări în domeniul managementului resurselor umane și alinierea acestuia la nivelul practicilor din armatele statelor membre ale NATO și UE, reglementarea statutului Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale, introducerea de prevederi referitoare la atribuțiile Direcției de prevenire și investigare a corupției și fraudelor — structură înființată ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 346/2006, precum și subordonarea unităților din rețeaua sanitară proprie Direcției medicale”, se precizează în comunicat.

Guvernul informează că actul normativ face parte dintr-un pachet legislativ extins, asumat ca prioritate la începutul mandatului, alături de alte două proiecte ce vor intra pe agenda Executivului în perioada următoare — un nou statut al cadrelor militare, precum și o nouă concepție a ghidului carierei, scrie Agerpres.

 

16 COMMENTS

 1. Din pacate in randul unei mari parti a populatiei imaginea Armatei Romane o dau figurile deplorabile ale unor colonei care se cred pe plantatia lor de sclavi si anume Boroi,comandantul CSA si Talpan jurist in cadrul armatei.Imaginea cum spuneam e deplorabila a unor indivizi incapabili sa rezolve problemele legendei fotbalului romanesc si cand spun incapabili sunt foarte permisiv,in acelasi timp rai negociatori,avizi dupa avantaje nemuncite si daca-mi e permis foarte atenti si serviabili la comenzile ce vin din politic de la fostul Gabi Oprea dar si din alte cadre din linia a doua in niciun caz din acest guvern asta nu inseamna ca cei de acum nu se pot implica sa curete cea mai vizibila “unitate militara” de puroiul care s-a strans acolo vad ca nimeni nu intervine s-au succedat guiverne,presedinti si baietii isi fac de cap parca din ce in ce mai lacomi si mai ineficienti.

  • Boroi da ! Dar cu juristul ce aveți ? Ăla își face treaba in instanta ! Daca nu știi de ce comentezi aiurea ?

 2. nu contează. americanii au dictat ca să rămânem ruşilor! dar trebuie să trăiască toată lumea,inclusiv susţinătorii acestora,că doar suntem în nato!

 3. Ma bucur ca viitorul Cartier General al APARARII va semna ordine de trimitere a unor trupe in Irak si Afganistan, in continuare. Trebuie sa fim aparati!!!:))))

 4. Domnule Tudor, daca tot sinteti analist militar, spuneti-ne un “amanunt” esential:
  Ce atributii va avea IN PLUS si ce atributii IN MINUS, Statul Major al Apărării fata de fostul Stat Major General.
  Avind in fata aceste “amanunte”, vom putea intelege (daca se doreste, desigur) si care este CHICHIREZUL acestor schimbari, si directia in care ne indreptam!
  Daca, dimpotriva, se doreste sa nu mai intelegem nimic, atunci ni se insira jumate de pagina de vrajeli propagandistice, cu concluzia simpla ca va fi bine, ca sa nu fie rau.
  Eu sint fan! Si as vrea tare mult sa fie bine, DAR NU ALTORA, cum s-a intimplat pina acum si cum acest guvern a demonstrat cu prisosinta ca are ca prioritate! Asa ca, daca nu cumva sinteti, totusi, in barca guvernului, spuneti-ne care este tinta si scopul acestei schimbari!

   • Pina una-alta, schimbarea legislativa O FACE GUVERNUL. Am putea presupune, daca am fi exagerat de optimisti, ca e o schimbare pe care armata si-a dorit-o. Daca am fi mai realisti, am putea presupune ca guvernul i-a intrebat: “Nu-i asa ca va doriti cutare si cutare?” Si armata, ce sa zica si ea? “Sa traiti!”
    Totusi, ocoliti raspunsul! Ce aduce nou si ce elimina aceasta noua forma de comanda?

 5. Vă respect pentru că furnizaţi informaţii nu pe surse ci verificate. Se va întâmpla ce nu au reuşit în momentul când dl Băsescu+Oprea erau la conducere? Dacă aveţi proiectul spune-ţi totul nu numai despre DGIA ci şi despre unirea/spargerea unor structuri subordonate ministrului, şefului SMG, secretarului general. Pentru novici poate fi frumos, dar trebuie văzut şi analizat tot conţinutul – trecut prin instituiile SAOPSN (securitate – gl./ministru Oprea în viziune). SRI-ul va renunţa la unele din atribuţii? STS-va renunţa la puterea pe care o are (în decembrie 1989 D.Tlc.Sp. pentru ceea ce făcea a fost trecută pentru scurt timp la Armata Românie-a generat un pol de putere), departamentele vor renunţa la putere? Un fost şef spunea “Deasupra noastră în armă este decât DUMNEZEU” – sper ca acest SMAp să facă ca pe fiecare domeniu – în sprijinul şefului SMAp (omul care îl consiliează pe Preşedinte şi Prim-ministru) – să fie ca fostul şef NUMAI DUMNEZEU este deasupra pe domenil de activitate. Dând dovadă de SARMIS (1999) – Săraca Armata Română Merge Înainte Singură, GETICA (2008) – Geaba Eficienţă Tenacitate Intransigenţă Consecvenţă Amin) noul SMAp va putea arăta că Armata României, cadrele care au studiat, comandant şi mai ales sunt rescunoscuţi comandanţi – gl.Ciucă este printre puţinii care întruneşte toate atributele. Respect unul din puţinii analişti militari, mai cunosc un singur personaj care a făcut un curs la politico-militar dar aproape totdeauna “nu respecta adevărul informaţiilor de care beneficia.

 6. Vrajeala.Doar cateva articole schimbate in concordanta cu acorduri NATO si UE.Restul….se intelege !

 7. -… ca si toate lucrurile ”gandite” de romani, un popor deosebit de inteligent, de altfel – SMG se transforma in SMA, – cine crede altfel, sa creada.PS: scimbarea asta de denumire va costa cateva sute de milioane de Euro, e normal, nu?

 8. Daca ar mai putea Dl. General Ciuca ar mai primi o stea ,dar din pacate nu mai poate ca s-a umplut epoletul.

 9. Sper ca asta sa aduca ceva schimbari in bine ca e lata rau, in special la dotare. Armamentul e in mare parte depasit si nefunctional iar fondurile, desi putine, sunt folosite ineficient. Suntem lasati de izbeliste de asa-zisii aliati si nu facem mai nimic ca sa ne pregatim apararea. Istoria se repeta, anii ’30 se pare ca nu ne mai spun nimic, caci da, cei care ar fi putut s-o faca au fos epurati, incarcerati sau chiar executati dupa ’44. Acum avem o armata doar de colonei si generali, de o incompetenta crasa, dar care dau bine pe linie politica. Atat. Credeti ca o sa puteti schimba ceva?

 10. Tare mi-e ca odata cu schimbarea denumirii, o sa se schimbe si locul…mai vedem :)…asta e si trendul…cand esti pe duca (sau arati ca si cum ai fi), iti iei o casuta undeva la tara, mai pui o ceapa, mai mulgi o capra, nu stai in buricul targului mort de foame.

Leave a Reply