Statul Major General se va transforma în Statul Major al Apărării, cu rol esențial în planificarea și conducerea operațiilor de nivel strategic, planificarea strategică și de contingență, precum și în instruirea comandamentelor și forțelor, potrivit unui proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul care vizează amendarea Legii 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării se impune, în principal, din necesitatea alinierii la modificările cadrului normativ incident domeniului apărării, precum și la bunele practici utilizate la nivelul NATO și UE.

“Statul Major General se va transforma în Statul Major al Apărării, cu rol esențial în planificarea și conducerea operațiilor de nivel strategic, planificarea strategică și de contingență, precum și în instruirea comandamentelor și forțelor, exercitarea comenzii structurii de forțe a Armatei României fiind mai clar reglementată, pe principiile ierarhiei militare și comenzii unice. Șeful Statului Major al Apărării va fi principalul consilier militar al președintelui României și prim-ministrului, în vederea îndeplinirii de către aceștia a atribuțiilor în domeniul apărării naționale, precum și al ministrului apărării naționale”, precizează sursa citată.

Totodată, proiectul menționează că pentru noțiunea de “forță” se realizează corelarea terminologică cu prevederile actelor normative referitoare la aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord, structura de forțe fiind redefinită.

“În locul actualei clasificări, care distingea între forțe dislocabile și cele de generare/ regenerare, noua clasificare a forțelor armatei este aliniată la standardele NATO, pe niveluri ale capacității de luptă (readiness). Prin aceasta se consfințește faptul că toate structurile de forțe existente la pace trebuie să fie capabile să execute toată gama de misiuni, după completare cu efective și, după caz, cu tehnică”, se arată în comunicat.

De asemenea, inițiativa legislativă urmărește alinierea domeniului de activitate și atribuțiilor Direcției Generale de Informații a Apărării la cerințele actuale ale mediului de securitate, inclusiv în domeniul apărării cibernetice.

“Alte schimbări de substanță au urmărit eliminarea unor duplicări în domeniul managementului resurselor umane și alinierea acestuia la nivelul practicilor din armatele statelor membre ale NATO și UE, reglementarea statutului Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale, introducerea de prevederi referitoare la atribuțiile Direcției de prevenire și investigare a corupției și fraudelor — structură înființată ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 346/2006, precum și subordonarea unităților din rețeaua sanitară proprie Direcției medicale”, se precizează în comunicat.

Guvernul informează că actul normativ face parte dintr-un pachet legislativ extins, asumat ca prioritate la începutul mandatului, alături de alte două proiecte ce vor intra pe agenda Executivului în perioada următoare — un nou statut al cadrelor militare, precum și o nouă concepție a ghidului carierei, scrie Agerpres.

 

31 COMMENTS

 1. Din pacate in randul unei mari parti a populatiei imaginea Armatei Romane o dau figurile deplorabile ale unor colonei care se cred pe plantatia lor de sclavi si anume Boroi,comandantul CSA si Talpan jurist in cadrul armatei.Imaginea cum spuneam e deplorabila a unor indivizi incapabili sa rezolve problemele legendei fotbalului romanesc si cand spun incapabili sunt foarte permisiv,in acelasi timp rai negociatori,avizi dupa avantaje nemuncite si daca-mi e permis foarte atenti si serviabili la comenzile ce vin din politic de la fostul Gabi Oprea dar si din alte cadre din linia a doua in niciun caz din acest guvern asta nu inseamna ca cei de acum nu se pot implica sa curete cea mai vizibila “unitate militara” de puroiul care s-a strans acolo vad ca nimeni nu intervine s-au succedat guiverne,presedinti si baietii isi fac de cap parca din ce in ce mai lacomi si mai ineficienti.

  • Boroi da ! Dar cu juristul ce aveți ? Ăla își face treaba in instanta ! Daca nu știi de ce comentezi aiurea ?

  • Sunteti depasit de vremuri, sa nu zic vreme – Boroi a trecut in rezerva pe 05.12.2016. In prezent CSA Steaua este condus de colonelul PETREA STĂNEL-CRISTIAN, iar Boroi este Secretar General al COSR.

 2. nu contează. americanii au dictat ca să rămânem ruşilor! dar trebuie să trăiască toată lumea,inclusiv susţinătorii acestora,că doar suntem în nato!

 3. Ma bucur ca viitorul Cartier General al APARARII va semna ordine de trimitere a unor trupe in Irak si Afganistan, in continuare. Trebuie sa fim aparati!!!:))))

 4. Domnule Tudor, daca tot sinteti analist militar, spuneti-ne un “amanunt” esential:
  Ce atributii va avea IN PLUS si ce atributii IN MINUS, Statul Major al Apărării fata de fostul Stat Major General.
  Avind in fata aceste “amanunte”, vom putea intelege (daca se doreste, desigur) si care este CHICHIREZUL acestor schimbari, si directia in care ne indreptam!
  Daca, dimpotriva, se doreste sa nu mai intelegem nimic, atunci ni se insira jumate de pagina de vrajeli propagandistice, cu concluzia simpla ca va fi bine, ca sa nu fie rau.
  Eu sint fan! Si as vrea tare mult sa fie bine, DAR NU ALTORA, cum s-a intimplat pina acum si cum acest guvern a demonstrat cu prisosinta ca are ca prioritate! Asa ca, daca nu cumva sinteti, totusi, in barca guvernului, spuneti-ne care este tinta si scopul acestei schimbari!

   • Pina una-alta, schimbarea legislativa O FACE GUVERNUL. Am putea presupune, daca am fi exagerat de optimisti, ca e o schimbare pe care armata si-a dorit-o. Daca am fi mai realisti, am putea presupune ca guvernul i-a intrebat: “Nu-i asa ca va doriti cutare si cutare?” Si armata, ce sa zica si ea? “Sa traiti!”
    Totusi, ocoliti raspunsul! Ce aduce nou si ce elimina aceasta noua forma de comanda?

 5. Vă respect pentru că furnizaţi informaţii nu pe surse ci verificate. Se va întâmpla ce nu au reuşit în momentul când dl Băsescu+Oprea erau la conducere? Dacă aveţi proiectul spune-ţi totul nu numai despre DGIA ci şi despre unirea/spargerea unor structuri subordonate ministrului, şefului SMG, secretarului general. Pentru novici poate fi frumos, dar trebuie văzut şi analizat tot conţinutul – trecut prin instituiile SAOPSN (securitate – gl./ministru Oprea în viziune). SRI-ul va renunţa la unele din atribuţii? STS-va renunţa la puterea pe care o are (în decembrie 1989 D.Tlc.Sp. pentru ceea ce făcea a fost trecută pentru scurt timp la Armata Românie-a generat un pol de putere), departamentele vor renunţa la putere? Un fost şef spunea “Deasupra noastră în armă este decât DUMNEZEU” – sper ca acest SMAp să facă ca pe fiecare domeniu – în sprijinul şefului SMAp (omul care îl consiliează pe Preşedinte şi Prim-ministru) – să fie ca fostul şef NUMAI DUMNEZEU este deasupra pe domenil de activitate. Dând dovadă de SARMIS (1999) – Săraca Armata Română Merge Înainte Singură, GETICA (2008) – Geaba Eficienţă Tenacitate Intransigenţă Consecvenţă Amin) noul SMAp va putea arăta că Armata României, cadrele care au studiat, comandant şi mai ales sunt rescunoscuţi comandanţi – gl.Ciucă este printre puţinii care întruneşte toate atributele. Respect unul din puţinii analişti militari, mai cunosc un singur personaj care a făcut un curs la politico-militar dar aproape totdeauna “nu respecta adevărul informaţiilor de care beneficia.

 6. Vrajeala.Doar cateva articole schimbate in concordanta cu acorduri NATO si UE.Restul….se intelege !

 7. -… ca si toate lucrurile ”gandite” de romani, un popor deosebit de inteligent, de altfel – SMG se transforma in SMA, – cine crede altfel, sa creada.PS: scimbarea asta de denumire va costa cateva sute de milioane de Euro, e normal, nu?

 8. Daca ar mai putea Dl. General Ciuca ar mai primi o stea ,dar din pacate nu mai poate ca s-a umplut epoletul.

 9. Sper ca asta sa aduca ceva schimbari in bine ca e lata rau, in special la dotare. Armamentul e in mare parte depasit si nefunctional iar fondurile, desi putine, sunt folosite ineficient. Suntem lasati de izbeliste de asa-zisii aliati si nu facem mai nimic ca sa ne pregatim apararea. Istoria se repeta, anii ’30 se pare ca nu ne mai spun nimic, caci da, cei care ar fi putut s-o faca au fos epurati, incarcerati sau chiar executati dupa ’44. Acum avem o armata doar de colonei si generali, de o incompetenta crasa, dar care dau bine pe linie politica. Atat. Credeti ca o sa puteti schimba ceva?

 10. Tare mi-e ca odata cu schimbarea denumirii, o sa se schimbe si locul…mai vedem :)…asta e si trendul…cand esti pe duca (sau arati ca si cum ai fi), iti iei o casuta undeva la tara, mai pui o ceapa, mai mulgi o capra, nu stai in buricul targului mort de foame.

  • Apropos, de când nu ați mai vizitat o U.M. ? Sunteți la curent cu nevoile pe linie de personal, ati intrebat deoparte vreun militar, vis de plecările masive din sistem, sau alte aspecte legate de cumul de sarcini sau doar preluați știri din high? Sincer, cum s o numi SMG ne interesează foarte puțin. …Încercați, dacă tot sunteți analist militar și obiectiv sa va apropiați si de baza….

 11. Ca actualului stat major general îi mai revin niște atribuții pentru a fi compatibil cu structurile similare ale țărilor NATO este corect. În cadrul acestor noi atribuții vor apărea anumite structuri in plus iar altele se vor restructura ori vor dispare. Ce nu am înțeles este care-i rostul schimbării denumirii și dacă decidenții sunt conștienți de costurile inutile ale schimbării denumirii. Câțiva zeci de metri cubi de documente cu caractere de la secret de serviciu în sus vor trebui înlocuite pentru a conține noua denumire a fostului SMG iar câteva sute sau mii de militari vor pierde timpul cu refacerea acestor documente doar pentru a înlocui în antet SMG cu SMA.
  Domnule Radu Tudor ca fost militar nu vi se pare curios ca din nomenclatorul meseriilor din România lipsește chiar cea de militar.
  Exista un nomenclator internațional de clasificare standardizată a ocupațiilor ISCO-08 care s-a aplicat și în țara noastă prin HG nr. 1.352/2010, acolo este prevăzut, ca în toată lumea, grupa majoră 0 ”Fortele armate”. Numai ca in stilul pur romanesc in normele de aplicare, nr. 1.832/856/2011 – grupa majoră “zero” este eliminată efectiv. Motivul îl reprezintă faptul că în România, polițiștii, pompierii, serviciile secrete, lucrătorii din penitenciare sunt considerați asimilați militarilor deși legislația internațională ( convențiile de la Haga din 1907, de la Geneva din 1949 și nu numai ) stabilește clar cine intră în această categorie a combatanților.

 12. cei activi ne bucuram nespus. asteptam controale in toate unitatile militare, iar cei ce nu au schimbat antetele pe documentele vechi (din SMG in SMA) sa fie aspru pedepsiti…o stire LOL. noi mergem in poligoane in corturile in care a facut si tata armata, le acoperim cu nailon, dormim in aceleasi paturi metalice, pe aceleasi saltele si aceleasi perne cu calti, facem dus in cort ca oile, dar nu ne plangem. nici macar tinuta nu sunt in stare sa ne-o schimbe. noii bocanci macar vor reflecta corect situatia de fata…maro, ca sa nu se vada cand se murdaresc de rahatul in care calcam zilnic. cu strigate puternice de URAAAA va salut!

 13. Poate în noul statut al cadrelor militare vor apărea și militarii angajați că și ei sunt militari!

 14. In sfarsit, după zece ani, se produce minunea. sa nu uitam si celelalte elemente care se cer actualizate: denumirea ministerului; actualizarea procesului de planificare a apărării prin: a) introducerea Analizei Apărării (Defence Review); b) separa programenlor de inzestrare a CFA de programele lor curente și bugetarea multianuală a acestora. Și astea doar in primă urgență, pentru că in sapte sunt si alte etape sărite de AR. Unele de foarte mare importanță.

  • Dle. Ionel, daca ar fi sa luam in considerare ceea ce spuneti dvs., Lucrul acesta ar insemna inca o schimbare asupra viziunii de bugetare, adica trecerea de la sistem francez la sistem de bugetare de tip anglo-saxon. Ar fi un lucru foarte productiv pentru sistemul bugetar, dar o astfel de schimbare ar pune Romania pe “chituci” cel putin 50 de ani cu “inteligentii” care ar trebui/putea sa faca asta.

 15. Schimbarea trebuia făcută nu la nume ci la mentalitate .Prea multă prostie , multe cursuri de 9 luni ( la mai sunt cursuri intensive de engleza in Cluj de 3 zile ) mulți colonei sa nu mai zic de generali. Ies la pensie la 50 de ani și după 2 săptămâni se angajează în aceeași unitate ca , civil .Îmi pare rău că am pierdut 22 de ani din viața pentru niște nesimțiți. Am plecat din sistem și din tara cu toate ca iubesc România dar ….”ei” de ce nu ne iubesc ?Toate cele bune !

 16. Oameni buni treziți-vă!!!
  Observam ca se aplica aceeasi tactica a pumnului in gura si deturnarea de problemele reale ale sistemului putred militar prin emanatii de natura sa justifice jocurile de interese de la varf.
  Onor celor care refuza slugarnicia (vezi demisia de azi si refuzul de a accepta impunerile politicului), si poate e momentul sa faceti o analiza daca se mai impune mentinerea in totalitate a structurilor militare paralizate si slab (ne)profesionalizate. Dupa 20 de ani de misiuni in teatre de operatii vedem cum fac altii, vedem ce au altii, stim ca se vrea si se poate dar vedem neputinta noastra dar si batjocura unora.
  Totul e un circ… haina militara… un destin esuat pentru multi… nu se mai vede luminita de la capatul tunelului.
  Ne meritam soarta!!!

Leave a Reply