Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu i-a răspuns, marţi, liderului PNL Florin Cîţu, care afirmase că niciun producător nu va mai dori să investească într-o industrie în care preţurile sunt plafonate, el arătând că nu i-a tracut nimănui prin cap aşa ceva şi că, atunci când a vorbit de o plafonare a preţului la alimente, asta nu înseamnă că obligă producătorii să vândă la un anumit preţ sau sub preţul de producţie, ci că statul român, aşa cum în acest doouă luni am făcut plafonarea preţului la energie, intervine şi subvenţionează o parte din acest preţ. Ciolacu a mai spus că şedinţa coaliţiei s-a amânat pentru că nu s-a găsit o soluţie la măsurile din energie, de la 1 aprilie, şi că o variantă este să se prelungească aceste măsuri aflate în vigoare încă două luni.

”Când vorbim de  plafonare, automat înseamnă că există şi o compensare. De aceea, când am vorbit de o plafonare a preţului la alimente, asta nu înseamnă că obligăm producătorii să vândă la un anumit preţ sau sub preţul de producţie. Asta înseamnă că statul român, aşa cum în acest două luni am făcut plafonarea preţului la energie, intervine şi subvenţionează o parte din acest preţ”, a spus Ciolacu.

El a continuat: ”Am văzut anumiţi oameni politică, că aoleo, ce nenorocire s-a întâmplat, îi omorâm pe producători. Mai mult, am spus că vom veni cu acest proiect după ce vom avea discuţii atât cu hipermarketurile cât şi cu producătorii!”, a spus Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD a mai arătat că a discutat cu premierul ca, în jurul Guvernului, cum este normal, să se creeze aceste echipe, grupuri de lucru, şi ministrul de resort să vină apoi cu propunerile şi să le discute în coaliţie. ”Eu cred că acesta este un mers constituţional şi normal. cum ne dorim cu toţii, în acest moment. Am avut o discuţie cu prim-ministrul, continuă grupul de lucru şi cu ministrul Finanţelor, cu ministrul Energiei”,. a arătat el.

 

Marcel Ciolacu a spus că se va întâmpla exact cum se întâmplă acum la energie şi nu vor obliga producătorii să vândă cu un anumit preţ. ”Îmi pare rău că anumiţi oameni politici au vehiculat o astfel de …Nu i-a trecut nimănui prin cap aşa ceva”, a mai spus Cioladu, precizând că că ”întotdeauna trebuie să găseşti bani pentru a interveni în cazul unei specule, dar cauza rămâne în continuare preţul energiei”.

În privinţa combustibililor, Ciolacu a arătat că ”este aceeaşi discuţie”.

”Cauza fiind scumpirea la energie, efectele se regăsesc în conbustibil, în alimente şi vom veni…Eu cred că vom veni cât se poate de rapid cu aceste soluţii. În acest moment, în partea de energie este o măsură care ajută”, a arătat el.

Liderul PSD a mai spus că astăzi era programată o şedinţă de coaliţie, care ”s-a amânat pentru că nu s-a găsit o soluţie” la măsurile care vor fi aplicate din aprilie ăn criza energiei.

”Noi avem pachetul nostru de soluţii, l-am înaintat premierului, prin ministrul de finanţe, sunt convins că se va discuta, sper cât mai rapid. Noi vorbim ca ministrul Energiei să vină cu soluţii din aprilie, pentru că aceste două luni sunt acoperite. Este şi propunerea să prelungim aceste măsuri şi pentru următoarele două luni, ceea ce nu este rău, şi în acest timp să fie parcurşi paşii legali cu ANRE”, a mai spus liderul PSD.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Florin Cîţu, a fost întrebat, marţi, dacă plafonarea preţurilor la alimente este o măsură pe care ar susţine-o şi liberalii.

“A mai fost discuţia cu plafonarea şi în 2020 în plină criză, atunci se vorbea de creşterea preţurilor. Astă-vară toată lumea plângea de mila producătorilor români care îşi aruncau produsele pentru că aveau preţuri foarte mici. Acum venim şi spunem preţurile sunt foarte mari. Preţul cel mai bine este determinat de cerere şi ofertă, se întâlnesc consumatorii cu producătorii şi acolo se determină preţul, nu de intervenţia statului. Orice ingerinţă în piaţă vine cu costuri foarte mari. Am înţeles piaţa energiei, am făcut acolo, se face un compromis, pentru că nu este o piaţă care funcţiona chiar bine. Dar piaţa produselor alimentare cred că funcţionează foarte bine”, a precizat Florin Cîţu, potrivit news.ro

Leave a Reply