Liderii grupurilor parlamentare au semnat un proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților care să prevadă sancțiuni mai dure pentru derapajele de comportament, după ce ieri George Simion l-a luat de gât pe Virgil Popescu la tribuna Parlamentului. Proiectul urmează să fie dezbătut.

În documentul obținut de Antena 3, semnatarii Proiectului susțin că ”dispozițiile actuale ale Regulamentului Camerei Deputaților în materie de disciplină parlamentară sunt irelevante în raport cu acțiunile unor deputați aflați în exercițiul primului mandat parlamentar care ignoră cutumele conduitei parlamentare și agresează fizic și verbal colegii de cameră parlamentară.”

Printre măsurile precizate în document se află ”interzicerea transmiterii în direct sau înregistrarea ședinței Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor prin alte mijloace decât cele menționate la alin. (1) – (3).” (n.r. ”mijloacele electronice ale Camerei Deputaților” și ”mass-media cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaților”), ”interzicerea utilizării violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constînd în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar”.

Parlamentarii și-ar putea pierde 50% din indemnizație până la 6 luni dacă desfășoară bannere în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților, dacă înregistrează sau transmit în direct ședințele Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comiteului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor sau dacă folosesc violența fizică sau verbală împotriva unui alt parlamentar ”constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie”.

Alte sancțiuni prevăzute în document sunt ”reducerea luării de cuvânt la maxim 10 secunde/intervenție pentru o perioadă de pînă la 3 luni de zile în cadrul ședinței Camerei Deputaților”, „reducerea la jumătate a timpului alocat cu ocazia moțiunilor, orei Guvernului, orei primului ministru sau ședințelor solemne grupului parlamentar din care face parte deputatul sancționat”.

 

Leave a Reply