Coalitia de guvernare PSD-PNL se indreapta, cu mare viteza, spre destramare.

Tensiunile dintre cele doua partide sunt la un nivel fara precedent. Atacurile sunt in public, pe Facebook, semn ca nu mai exista dialog direct.

Nici macar relatia, inca functionala, dintre Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca nu mai este suficienta pentru a pastra aparentele.

Vicepresedintele PNL, Robert Sighiartau a declarat marti ca PSD face jocuri murdare cu AUR, ca lucrurile nu merg intr-o directie buna si ca, de cand e Ciolacu premier, ghinioanele se tin lant.

Robert Sighiartău, deputat PNL: Eu văd PSD guvernând cu AUR din 2024/ Această coaliţie a dăunat PNL, pentru că se vede în sondaje

PSD a dat o replica usturatoare, prin Lucian Romascanu, parlamentarul PSD cel mai apropiat de liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu :

https://www.facebook.com/romascanu2016

Pe scurt, Romascanu spune ca dezastrul de azi este cauzat de guvernarile PNL, pe care Sighiartau le-a sustinut. Si multe alte acuzatii grave la adresa partidului de dreapta, insotite de o schita ideologica din care vedem ca PNL este vinovat inca din 1990 :

Ar putea fi o imagine cu hartă şi text care spune „Partidul Liberal '93 PL93 1997 Partidul Liberal PL 1993 1993 1993 1997 Grupul de Reformă Morală și Politica Partidul Național Liberal-Aripa Tânără PNL-AT 1998 Partidul Național Liberal-Convenția Democratică PNL-CD 1992 1992 1990 1992 Noul Partid Liberal NPL 1993 Partidul Național Liberal-Câmpeanu PNL-C 1995 Partidul Național Liberal PNL Partidul Alianța Civică PAC 1998”

Relatia extrem de complicata dintre PSD si PNL are cateva cauze :

  • sondajele de opinie arata ca pe fondul stimularii nemultumirii si revoltei populatiei, AUR creste in sondaje si exista calcule potrivit carora acest partid ar putea fi pe locul 1 la alegerile europarlamentare din iunie 2024. Stresul generat de aceasta posibilitate determina cele 2 partide de guvernamant sa dea vina unul pe altul
  • desi stau pe un munte de resurse de toate felurile, PSD si PNL nu reusesc sa comunice deloc eficient, nu exista nici o strategie, nici un plan, nici un profesionist implicat in campanii cum exista in structurile politice occidentale. PSD si PNL sunt impinse de evenimentele guvernarii sa dea zilnic explicatii pentru multe aspecte nefunctionale din societatea romaneasca. Iar atitudinea lor reactiva, pentru dezvinovatire, le ocupa tot timpul, fara un mecanism pro-activ, modern, intr-o interactiune permamenta cu cetateanul
  • Pe langa lista de evenimente tragice din ultima perioada care au afectat cu singuranta intentia de vot pentru partidele de guvernamant, acest Guvern condus de Marcel Ciolacu are o problema si mai serioasa : insuficienta fondurilor bugetare inaintea iernii. Adica nu sunt bani. Imprumuturile se rostogolesc, trebuie facute reduceri masive de personal si cheltuieli. Masuri impopulare, care vor afecta si mai mult scorul PSD si PNL in sondaje. Premierul Ciolacu s-a declarat gata sa-si puna mandatul pe masa, iar asumarea raspunderii pe toate taierile care urmeaza i-a nemultumit profund pe liberali.
  • din toate variantele existente pe masa, cea mai putin plauzibila este cea a revenirii la normal in relatia PSD-PNL. Odata pornite atacurile, acestea nu se vor opri, iar sentimentele reciproce sunt puternic deteriorate pe termen lung. Varianta de mijloc este un soi de supravietuire cu petice calde, adica o guvernare-vulcanizare, care lipeste si umfla rapid toate penele aparute in relatia dintre cele doua partide. Varianta extrema este caderea guvernului si alegeri anticipate, fapt care ar putea conserva, cat de cat, scorurile actuale PSD si PNL in sondaje. Anul viitor va fi si mai rau pentru ele. Dupa eventuale alegeri, cu un ice-bucket sanatos pentru toti socialistii si liberalii, s-ar putea intoarce la guvernare, rugandu-se de UDMR sa revina in majoritate

1 COMMENT

  1. Scuze Radu, sa se duca dracului toti escrocii mincinosi unde a dus mutu iapa si surdul roata! De ce? Pentru ca, sti ca multor cetateni cu limita la venit lunar pana in 2.000 lei, li s-a dat cardul de energie sa isi achite. De la 1 septembrie, toti cetatenii sunt pusi la plata 3.0 lei pentru actiunea plata energie online! Nu e vorba de 3 lei, e vorba de bani adunati de ‘escrocii adaugati’ cand au spus clar ca e compensare! In plus, datele cu caracter personal prin care platesti online, au nevoie de date pentru candidatiri, cretinii si nu au cum sa faca rost de ele? Dovada o pun pe facebook la tine, acum.

Leave a Reply