Guvernul de la Madrid se confrunta azi cu o uriasa provocare la adresa integritatii teritoriale a Spaniei : un referendum declarat ilegal, organizat de catalani pentru independenta totala. Situatia este extrem de tensionata.

Guvernul catalan declară că este în măsură să organizeze referendumul și alegătorii pot folosi orice secție de votare.

Guvernul regional al Cataloniei a asigurat duminică dimineață că este în măsură să organizeze referendumul asupra autodeterminării în condiții democratice, în ciuda interdicției sale de către Madrid, adăugând că va permite alegătorilor să voteze la orice secție pe care o găsesc deschisă în regiune, dacă secția de votare de care aparțin a fost închisă, informează Reuters și France Presse.

Într-un alt pas pentru a facilita votul, buletinele de vot tipărite la domiciliu vor fi acceptate ca valabile, a declarat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, într-o conferință de presă la Barcelona.

“Putem desfășura un referendum de autodeterminare însoțit de garanții așa cum ne-am angajat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului regional Jordi Turull. El a adăugat că guvernul dispune de un “recensământ universal” ce ar permite alegătorilor să voteze în orice birou din Catalonia.

După ce o instanță a interzis votul, poliția spaniolă a arestat oficiali catalani, a confiscat broșuri de campanie și a sigilat multe din cele 2.300 de școli desemnate ca secții de votare.

ORA 08.12 Au apărut urnele și buletinele de vot în unele secții de votare

Urne și buletine de vot au apărut în unele secții de votare din Catalonia, înaintea referendumului planificat, duminică, pentru despărțirea de Spania, a anunțat presa locală, în ciuda declarării votului ca ilegal de către autoritățile spaniole, transmite Reuters.

TV3 din Catalonia a arătat urne și buletine de vot pregătite la o secție de votare dintr-o suburbie a Barcelonei. Ziarul La Vanguardia a anunțat că primele urne de vot au sosit în mai multe centre.

Votarea urmează să înceapă la ora 9.00 (7.00 GMT), dar nu este clar dacă poliția va permite ca ea să meargă înainte.

ORA 06.59 Catalanii au început să formeze cozi, duminică în zori, pentru a vota la referendumul de independență, în ciuda încercărilor guvernului spaniol de a preveni desfășurarea scrutinului, informează Reuters care citează martori.

Cozile cu oameni care doresc să voteze au început să apară la mai multe centre de votare indicate că vor funcționa în școli din Barcelona.

AFP transmite că sute de catalani au început să se adune, duminică dimineața, în fața birourilor de vot din Barcelona și din alte orașe pentru a participa la un referendum de autodeterminare interzis de autoritățile spaniole.

Conform jurnaliștilor AFP, la Barcelona, dar de asemenea la Girona, bastion al liderului separatist catalan Carles Puigdemont, sau la Figueras, oamenii au spus că se află acolo pentru a proteja secțiile de votare și a-și apăra dreptul de a vota.

Totodată, într-o nouă știre, Reuters citează un martor care relatează că întăriri ale Gărzii Civile spaniole au fost desfășurate în zori în Barcelona, circa 100 de furgonete de poliție ieșind din port, unde erau staționate.

“M-am trezit devreme pentru că țara mea are nevoie de mine”, a declarat Eulalia Espinal I Tarro, un pensionar de 65 de ani care, alături de alte circa o sută de oameni, a venit la un birou de votare, la o școală din Barcelona, la ora locală 5 dimineața (3,00 GMT), cu patru ore înainte începerea votării, conform programului anunțat.

“Nu știm ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici”, a spus acesta, pentru Reuters.

Mii de persoane, fluturând steaguri spaniole, au manifestat sâmbătă la Madrid, Barcelona și în alte mari orașe pentru a apăra unitatea Spaniei, cu o zi înainte de un referendum privind autodeterminarea convocat de către separatiștii Cataloniei, în pofida interzicerii lui de către statul spaniol, au relatat AFP și Reuters.

”Votarem” (Vom vota, în catalană), au scandat vineri seara separatiștii, circa 10.000, veniți să asiste la ultimul miting al lui Carles Puigdemont, șeful executivului catalan.

Guvernul Spaniei a anunțat sâmbătă că poliția a sigilat 1.300 din cele 2.315 școli din Catalonia care fuseseră alese pentru amenajarea secțiilor de votare în cadrul referendumului.

Potrivit unei surse oficiale guvernamentale, 163 de școli cu secții de votare au fost ocupate de către familii.

Persoane care susțin organizarea referendumului au petrecut noaptea în școli, în scopul de a împiedica un ordin al poliției de a evacua și de a închide secțiile de votare până la ora 6,00 a zilei de duminică. Scrutinul ar trebui să înceapă duminică la ora 9,00.

Justiția spaniolă a ordonat închiderea școlilor și a altor localuri ce pot fi utilizate duminică pentru votare în cadrul referendumului. Ea a ordonat, de asemenea, poliției regionale (Mossos d’Esquadra) să supravegheze intrarea oricărui material electoral și, la nevoie, să-l confiște.

Începând de vineri seara, grupuri de cetățeni au început să ocupe sediile de votare, în principal școli, pentru a împiedica închiderea lor. Membri ai Mossos d’Esquadra îi vizitează pentru a-i informa că vor trebui să iasă până la ora 6,00 a zilei de duminică.

Polițiștii au primit totuși ordin să nu recurgă la forță. Guvernul central a desfășurat ca întăriri circa 10.000 de agenți ai poliției naționale și ai Gărzii Civile.

Autoritățile centrale spaniole au închis sâmbătă sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia, în cadrul unor noi eforturi de a preveni desfășurarea, prevăzută pentru duminică, a unui referendum privind independența regiunii, relatează agenția DPA.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/09/30/catalonia-mii-de-oameni-au-demonstrat-la-barcelona-in-favoarea-unitatii-spaniei-si-impotriva-referendumului-de-independenta-21-28-06

 

27 COMMENTS

 1. Un referendum extrem de periculos pentru integritatea si stabilitatea Europei, a natiunilor acesteia, macinata si slabita de tot felul de intamplari si actiuni.

 2. N-ai cum sa opresti o asemenea vointa populara.Doar un dictator sangeros si cel putin nebun ar incerca.

 3. E curios ca ISIS si-a luat liber intr-o Spanie in care 80% din politie e in Catalunia,toate par cam regizate,nu?

 4. Rajoy e autorul unei represiuni antidemocratice fara precedente in istoria recenta. Doar Erdogan acum 1 an proslavea democratia cu mijloacele pe care ni le aducem aminte. De altfel pe multe tiruri turcesti se poate vedea scris “Turkey loves democracy”. Interventia Garzii Civile a fost brutala si menita sa intimideze Catalanii dornici sa voteze ca si cum ar fi vrut se suprime dreptul natural si dreptul preconstituit de Constitutie si prin Lege de a hotari destinul unui “Popor” mic cit Rep Moldova ca suprafata si vreo 2 Mil. locuitori mai putin. La fel de mici sunt Slovenia, Croatia devenite Natiuni suverane dupa 1990.
  Rajoy pleaca daca voteaza Catalanii, ipoteza.
  Rajoy cu vocatie de …slugoi, unul dintre cei mai fideli a lui Merkel si PPI-ului in Europa!

   • va propun sa reflectati serios la urmatoarele: in ce masura o constitutie se poate modifica? Ar trebui o constitutie sa fie eterna, nemodificabila? Ar trebui ca o regiune, un popor, o natiune, un grup, sa aiba dreptul la autodeterminare sau nu?
    Cunoasteti Carta ONU si ce prevede ea in materie de drept de autodeterminare? E constitutia spaniola si multe altele in flagranta contradictie cu acesta Carta ONU a drepturilor omului asumata de un acelasi stat care se mindreste si isi apara o constitutie… ilegala?

    Ar trebui cei care in 89 au uneltit si actionat impotriva statului comunist roman si au facut acte anticonstitutionale sa fie judecati si evident condamnati – pentru ca au incalcat constitutia RSR? La Alba Iulia 1918 s-a incalcat constitutia statului austro-ungar sau nu? Partizanii anticomunisti din munti nu ar trebui reabilitati, nu ar trebui sa aiba monumente pentru ca au incalcat acea constitutie

    Cum propuneti ca un popor sa-si obtina libertatea, independenta? prin terorism? Prin razboi? prin revolutie, cel mai des una singeroasa? Altfel nu e voie, ca “nu e legal”? Sau ar fi trebuit ca si acum sa raminem sub imperiul turc, rus, roman, german, etc pentru ca nimeni niciodata sa nu incalce “constitutia” respectiva?
    Considerati ca prevaleaza omul, individul si intersele lui sau statul si interesele lui si ale conducatorilor sai?

    Iata intrebari de substanta… doar unele. Asa ca, mai reflectati. Daca puteti sa feveniti consistent si argumentata asupra subiectuli, ar fi bine, se mai lumineaza masele botante romanesti…. Daca nu puteti asuma public decit pozitii politically correct, asta e, fiecare are o misiune, un job… poate chiar si convingeri sincere, de ce nu? dar asta nu insemna ca e chiar in cunostinta de cauza sau ca ar avea dreptate. In schimb orine are dreptul la exprimaa libera a convingerilor si opiniilor sale.

    In maxim un an Catalunia va fi stat independent, nimeni nu poate opri istoria, nimeni nu poate opri destramarea structurilor administrative false, arbitare, nedemocratice, represive. Fasciste, in cazul Spaniei actuale. Totalitare si nedemocratice, in cazul actualei UE.

    Dinescu (genial) august 1989, interviu Liberation:
    “Ce aţi face dacă într-o bună zi Ceauşescu ar dipărea?
    – Aşa ceva e imposibil. Nu poate dispare deoarece Domnia Sa e nemuritor.”
    Si, ar adauga “legalistii”, nu putem incalca Constitutia RSR!

    • Nuuuuu, da-o-ncolo de Constitutie, de lege, de democratie. Sa declare aia din Ghencea republica FCSB, sa fie Becali rege. Si in Pipera sa facem Voievodat

     • ducind lucruri serioase in derizoriu putem sa discutam si ideea unui referendum in Pipera, pentru ca acesta sa devina voievodat. Problema e ca o asa creatie nu ar indeplini o conditie absolut obligatorie a oricarui stat: sa isi fie autosuficient. Cu alte cuvinte, sa poata exista economic. “Mica” diferenta care v-a scapat, intre Catalonia si Voievodatul Pipera, e ca prima poate exista economic, e selfsuficienta. A doua nu (dar daca vor sa incerce, eu as fi de acord, i-as lasa sa voteze). In rest, desigur, sunt numai similaritati intre Calatunia si Pipera.

      Thomas Jefferson a scris urmatoarele:
      “When, in the course of human events, it becomes necessary for one people to dissolve the political bonds which have connected them with another, and to assume among the powers of the earth, the separate and equal station to which the laws of nature and of nature’s God entitle them, a decent respect to the opinions of mankind requires that they should declare the causes which impel them to the separation.
      We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable rights, that among these are life, liberty and the pursuit of happiness. That to secure these rights, governments are instituted among men, deriving their just powers from the consent of the governed. That whenever any form of government becomes destructive to these ends, it is the right of the people to alter or to abolish it, and to institute new government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their safety and happiness. Prudence, indeed, will dictate that governments long established should not be changed for light and transient causes; and accordingly all experience hath shown that mankind are more disposed to suffer, while evils are sufferable, than to right themselves by abolishing the forms to which they are accustomed. But when a long train of abuses and usurpations, pursuing invariably the same object evinces a design to reduce them under absolute despotism, it is their right, it is their duty, to throw off such government, and to provide new guards for their future security. ”

      Dv sunteti de partea lui Jefferson sau de partea regelui Angliei, care a trimis armata sa-l execute?
      Multi se duc in SUA sa ia lumina, dar nu acumuleaza decit mile la zboruri…

   • CE amuzant :)))))))) Domnule Radu Tudor si Avram Iancu si Tudor Vladimirescu si HORIA Closca si Crisan au inclacat legile ..imperiale in cazul Imperiului Austro-Ungar,legile fanariote in cazul lui Tdude asemnea au fost niste ilegalisti nu? cei ce au murit in munti impotriva terorii bolsevice nu erau oare tot ilegalisti?
    toate aspirtile nationale ale romanilor timp de sute de ani au fost si ele in ilegalitate fata de imperiile care au pustiit Europa si Balcanii.. dubla alegere a lui Cuza nu fost oare si ea o incalcare conventiei puterilor garante..?
    de ce Israelul a avut ( SI pe buna drepatate si intemeiat) dreptul la un stat creat cu rigla pe harta.. in ciuda tuturor specificitatilor politice etnice religioase si culturale ale zonei..fara a se respecta fara a se cauta un echilbru intr-o zona extrem de eterogena..
    De ce kosovarii si uck au avut dreptul sa se rupa de Serbia repet incalcand regulile Republicii Federative Iugoslave si catalanii sau kurzii nu au voie ( intamplator situaitia din Kurdistan o stiu si mai bine si stiu ce presiuni internationale uriase s-au facut impotriva sustinerii acelui referendum.. sinugurul sustinator din regiune fiind Israelul) dar mujahedinii sustinuti si inarmati de Reagna impotriva gurenului legeitim si recunoscut al Afganistanului cum era..era si ala ilegalism sau lupta pt democratie?
    Respectul lEGILOR …hmm CAND LEGEA E STRAMBA SI NEDREAPATA REBELINUEA E LEGITIMA..
    Mai am o intrebare si romanii care s-au ridicat impotriva ororilor comise de horty si armatele sale dupa dicatatul de la Viena orori greu foarte greu de descris..( le-ati povestit si le stiti si dumneavoastra foarte bune de la masacrul de la Ilp..)

     • Ma refeream in general eu doar facem niste comparatii…toți eroii toti nationalistii toti patrioții precum cei ce vi-am enumerat au fost ilegalisti..
      Cat despre Spania..i.pariul colonial Spaniol a fost unul mare..spre foarte mare..

   • Legea cui? Parlamentul catalan a aprobat referendumul. Exista vointa populara pentru independenta si o vor obtine. Chiar daca unii de pe la Bucuresti, fara nici cea mai mica intelegere a realitatilor locale, au pareri “competente”!!!

    • Cand sunt atatia cu capul pe umeri, te intrebi daca poarta si creier sau nu. Parlamentul catalan?! Dar cel spaniol, ce a decis? Dar Curtea Constitutionala? Asadar, in mintea ratacita a separatistilor, nu mai exista stat national, nu mai exista Constitutie in Spania. Se rup pt ca asa au decis ei pe plan local. Uite cu astfel de oameni si mentalitati se vor duce dracului statele nationale, sub aplauzele separatistilor “care au decis ei pe plan local”

     • Raționamentul dumneavostra sper ca e valabil si fata de suratele noastre din UE Slovenia,Croatia..desprinse ilegal si neconstitutional si prin multa varsare de sânge din Republica Federatia Iugoslavă. ..
      Si in cazul Muntenegru siKosovo la fel…
      Sau fata de Cecenia..Chiar am o intrebare daca imi permiteți va rog..rusii au actionat conform stanardelor dumneavoastra legal moral legitim legal si constituțional in cele doua războaie din Cecenia..cand si-au apărat integritatea teritorială a statului si interesele ecnomice si energetice in zona sau au fost niste asupritori niste bestii care au strivit vointa populară si au pus pumnul in gura unui întreg popor…deci?

   • De facto fractura intre Catalonia si Spania s-a consumat, Guv. Rajoy e slab, a demonstrat-o recurgind la represiune. 850 raniti si scenele represiunii ce au facut inconjurul lumii vorbesc de la sine.
    Fiecare judeca si evalueaza cu proprii ochi si constiinta.
    Oricum prin aceste evenimente legitimitatea UE iese usor compromisa prin lipsa de reactie si opinie in meritul faptelor.
    De acum incolo vom vedea tot mai des incercari de secesiune datorita incapacitati birocratiei europene de a gestiona fenomene foarte complexe de acest gen animate de spiritul identitar si dorinta de a-si determina soarta.
    “Cu toata dragostea”, cum ar zice bonomul Chireac, punctul DVS de vedere, pacatuieste de spirit “militaresc”. Oamenii in general nu sunt niciodata tinichele de stapinit cu forta bulanelor a la Garcia, nici cu scuza Constitutieii si a Legii.
    Period sau punct cum ziceti DVS.

    • Daca punem in balanta “bulanele” cum ziceti dvs si ruptura teritoriala a unui stat, evident ca bulanele sunt mai nasoale si mai periculoase, nu? tara, da-o-ncolo, sa se rupa…. intradevar, fiecare cu punctul lui de vedere.

 5. Catalunya este ea insasi o tara,are 7,5 mil de locuitori,25% din eporturile Spaniei pleaca de aici. Numele oficial al administrației autonome catalane (incluzând consiliul executiv sau guvernul, parlamentul și președintele) este Generalitat de Catalunya. Ca și celelalte comunități autonome ale Spaniei, regiunea deține propria ei forță de poliție civilă locală, Mossos d’Esquadra, care după obținerea autonomiei a preluat atribuțiile de menținere a ordinii publice de la Guardia Civil și Policia Nacional,Spre deosebire de Tara Bascilor Catalonia nu are un sistem fiscal independent de guvernul spaniol central.Nu mai era decat un pas pana la independenta totala,ca-l fac azi,peste 10 ani sau 30,este doar o chestiune de timp.Regiunile prospere au aceasta tendinta,”ruperea” este inevitabila.

  • Perfect ! Traiasca separatismul, sa se faramiteze toate statele pe criterii etnice si economice. Sa se aleaga praful de natiuni si state in aplauzele separatistilor…..

   • Sigur ca nu e situatia ideala.Orice stat se va impotrivi,pozitiile oficiale ale celorlalte tari ar trebui sa fie in mod categoric impotriva dar cine va tine cont de ele ? Daca lor le-a intrat asta in cap si au putere economica sa se descurce singuri nici incurajarile nici descurajarile nu vor avea vreun efect.

 6. Se pare că planul celor care conduc din umbra lumea merge ceas. Sunt răsturnate toate valorile, tot ceea ce este moral, bun și curat este rău, învechit iar tot ce este rău este bun.Citeam anul asta că au fost propuse anumite modificări în Suedia : necrofilia și incestul sa fie legalizate pentru că persoanele care fac mizeriile astea au drepturi. Planul este dus până la capat, se ataca familia tradițională, biserica, sunt aduși imigranți din Asia și Africa pentru a crea o populație europeană fara identitate, este încurajat consumul de droguri, de alcool, sodomie, devenim părinte 1 și părinte 2, in clasa a 2 in Anglia se spune cum Fat Frumos respinge doua prințese frumoase și alege un print sărac dar frumos. Ușor ușor se crează state cu o populație de maxim 10 mil locuitori.Cehoslovlacia,Iugoslavia erau prea mari, aveau un cuvânt prea greu de spus , erau greu de controlat așa că au fost separate.Se pare că Spania este următoarea victimă . Vom urma și noi pt că asta e planul, lumea se gândește numai la bani, este sedusa că dacă vor ajunge autonomi o sa fie mai bine.Sper că Dumnezeu să lumineze mintea oamenilor și să vadă adevăratul plan, acela că dacă suntem dezbinați, indiferent de naționalitate sau religie vom pierde tot ceea ce avem.

 7. Avem datoria morală față de înaintașii noștri de a păstra România așa cum este și daca putem sa încerca sa ne unim cu fratii noștri din Moldova.Stalin și Hitler au decis să stăm separati.Nu trebuie să îi uitam.Trebuie sa i susținem pe românii din Ucraina , Serbia, Bulgaria pentru as putea pastra identitatea. Sa luam exemplul Israelului, Ungariei cum au grijă de cetățeni lor.Se bat pentru drepturile lor. Se lovește în istoria , cultura noastră.Trebuie sa citim mai mult , sa nu vina oricine și să arunce cu noroi peste tot ce avem noi.Astfel ne putem apăra de secesioniști gen Sabin Gherman.

 8. Chiar toti liderii europeni de dupa ’90 sa fie atat de prosti si idioti?!?!?!?!
  Exceptie face doar H. Kohl, singurul care a vrut o unificare (poate pt ca facand Germania mai mare o sa devina si mai puternica!!!!), iar fffff multi sa doreasca ruperea statelor.
  Din 2 tari vecine Ungariei(!!!!!!), Cehoslovacia ==> 2 tari, Iugoslavia ==> 6 tari, iar 1 alta tara vecina HU, Romania a trecut la limita pe langa scindare in ’90.
  Scotia a mai avut niste tenatative, parca si Belgia se gandeste…..
  Daca_Catalonia chiar vrea sa iasa, de ce nu? Afara din Spania, UE & Schengen, zona euro, iar ca bonus sa primeasca si vreo cateva sute de mii de refugiati din Spania si excluderea din La Liga a CF Barcelona!!!!
  Halal UE, UNIUNE prin dezbinare!

Leave a Reply