Generalul Iulian Vlad, fostul sef al Departamentului Securitatii Statului din vremea comunismului, a incetat din viata la 86 de ani.

Generalul Vlad a fost depozitarul unor informatii si amanunte unice din anii premergatori caderii lui Nicolae Ceausescu de la putere, din timpul evenimentelor violente din Decembrie 1989.

Generalul Vlad a facut inchisoare cativa ani incepand cu 30 Decembrie 1989.

El marturisea ca a fost dus la unul din sediile MApN in acele zile, unde generalul Nicolae Militaru, (un cunoscut agent GRU, numit atunci ministru al apararii) impreuna cu ambasadorul URSS luau decizii in primul rand impotriva celor care stiau de reteaua de agenti sovietici activata atunci chiar la varful puterii.

Departamentul Securitatii Statului a fost considerat “bratul armat” al ideologiei comuniste, al regimului dictatorial, prin actiuni de politie politica, intimidare si arestare a celor care se opuneau lui Ceausescu. In egala masura, Securitatea a excelat in domeniul antiterorismului, traditie pastrata si dezvoltata in ultimii 27 de ani.

6 COMMENTS

 1. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace . Dupa umila mea parere a fost un mare patriot chiar daca a fost seful DSS .!

  • Sa patronezi (și poate chiar sa participi la) moartea a mii de oameni fără alta vina decât ca aveau altceva de zis, înseamnă un mare patriot?
   Pai sa ne ferească soarta de unii și mai patrioti ca nu mai rămân romani sa le ridice osanale.

 2. Banuiesc,ca o sa fiu contrazis…chiar cu manie proletara: acum Serviciile mai sunt romanesti,doar cu numele !

 3. vad ca acum i se cam adus osanale (nu aici, prin alte locuri in presa): ca a fost patriot, modest, ca a avut un mare rol bun in 89… asa o fi, dar tot comunist si calau a fost in anii 50, 60, 70.. si tot a girat frigul si foamea din anii 80 si tot stiut si chiar ordonat crime si tot a fost seful celor care nenoroceau oameni.
  Daca Goring il omora pe Hitler pe 5 mai 1945 asta nu-l facea nici erou nici nu-l absolvea de toate crimele trecutului.
  Asa ca Vlad a fost doar un mare mare mare securist, ceea e chiar mai rau decit a fi doar comunist. Sa nu-l judecam noi, dar nici acuma sa devina Fat Frumos si sa ramina in istorie doar cu “alea bune”, foarte putine oricum.

Leave a Reply