Forţe ce însumează 21 de nave militare, 10 aeronave de luptă, un submarin şi 2.300 de militari din mai multe ţări vor participa începând de joi, timp de opt zile, la Sea Shield 18, cel mai mare exerciţiu aliat de pe flancul sud-estic al NATO, a informat un comunicat de presă al Statului Major al Forţele Navale Române (SMFN).

Potrivit sursei citate, participanţii la Sea Shield 18 – americani, britanici, bulgari, greci, români, spanioli şi turci – vor pune în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva ameninţărilor asimetrice, aeriene, submarine şi maritime, conform unui scenariu bazat pe o situaţie geopolitică fictivă.

“Forţele Navale Române participă la exerciţiul Sea Shield 18 cu două fregate, două corvete, două nave purtătoare de rachete, două dragoare maritime, două detaşamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare şi scafandri de luptă, Forţele Aeriene Române asigură secvenţele de luptă împotriva ameninţărilor aeriene cu trei aparate de zbor MiG 21 Lancer şi, în premieră, Forţele Terestre Române participă cu un detaşament de infanterişti de la Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti”, se arată în comunicatul SMFN.

Aceeaşi sursă afirmă că Marina Militară Turcă a mobilizat un submarin, o fregată, o navă de patrulare, un avion de cercetare MPA P 235, Bulgaria va participa cu corveta BGS Bodri, SUA cu un avion de patrulare MPA P 8 Orion, Marea Britanie cu trei aeronave Typhoon, iar Grecia cu ofiţeri de stat major.

Totodată, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) este reprezentat de către Gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care desfăşoară activităţi în Marea Neagră, în perioada 1-21 mai, şi este alcătuită din distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata spaniolă SPS Victoria şi fregata românească “Regele Ferdinand”.

“Exerciţiul multinaţional Sea Shield 18 este cel mai mare exerciţiu NATO organizat pe flancul sudic şi estic al Alianţei Nord Atlantice în anul 2018 şi demonstrează capacitatea deosebită a marinarilor militari români de a planifica, organiza şi conduce activităţi de instruire întrunite în cele trei medii de acţiune, terestru, aerian şi maritim”, subliniază comunicatul SMFN.

Exerciţiul multinaţional Sea Shield 18 face parte din Planul cu principalele activităţi ale Forţelor Navale în anul 2018 şi oferă cadrul tactic de antrenament întrunit pentru operaţiile de apărare colectivă, conform articolului 5 al Tratatului de la Washington, carta Alianţei Nord Atlantice.

https://www.nato.int/docu/review/2018/Also-in-2018/will-the-alliance-discover-navies-again-nato-sea-russian/EN/index.htm

http://www.mediafax.ro/externe/rusia-va-suplimenta-numarul-sistemelor-s-400-din-crimeea-17186002

Şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), viceamiralul Alexandru Mîrşu, a declarat vineri, la Constanţa, la festivitatea de deschidere a exerciţiului NATO Sea Shield 2018, că acesta este “o bună ocazie pentru a demonstra încă o dată nivelul de pregătire al Forţelor Navale şi de a câştiga încrederea aliaţilor, de a ne ridica nivelul de interoperabilitate împreună cu celelalte forţe participante”.

“Sea Shield 2018 este la cea de IV-a ediţie şi este un exerciţiu deschis atât ţărilor membre NATO, cât şi ţărilor partenere, de aceea salutăm şi prezenţa Ucrainei. Din evaluarea celorlalte ediţii putem spune că până acum am atins nivelul de interoperabilitate la standardele NATO pentru forţele şi mijloacele pe care acum le avem la dispoziţie”, a afirmat şeful SMFN.

În context, răspunzând întrebărilor presei, viceamiralul Mîrşu a subliniat că exerciţiul Sea Shield 2018 este inclus în calendarul NATO şi că activităţile de planificare au început încă de anul trecut, menţionând totodată că sunt cunoscute activităţile Federaţiei Ruse de monitorizare a activităţilor forţelor Aliate în cadrul aplicaţiei, fără însă a putea fi considerate provocatoare.

“Ca oricare alt exerciţiu pe care noi îl desfăşurăm în cooperare cu partenerii strategici sau NATO, Federaţia Rusă are deja o rutină în care monitorizează activităţile ce se desfăşoară aici. Este foarte adevărat, prezenţa lor este de aşteptat, în acelaşi timp putem spune că nu au fost acţiuni provocatoare, ci au fost acţiuni de monitorizare şi supraveghere a activităţilor pe care le desfăşurăm. În acelaşi timp, exerciţiile pe care noi le organizăm sunt perfect legitime, ele sunt notificate, toată lumea ştie data, perioada şi participanţii acestor exerciţii majore. Marea Neagră este o mare liberă, deschisă tuturor celor care au interese economice sau pot intra în bazinul ei, bineînţeles, respectând convenţia de la Montreux pentru navele militare”, a declarat viceamiralul Alexandru Mîrşu.

La rândul său, comodorul britanic Mike Utley, comandantul Grupului Maritim 2 NATO (SNMG2), a declarat că, în momentul actual, este mai evidentă ca oricând importanţa Alianţei Nord Atlantice.

“Se întâmplă o sumedenie de lucruri în această parte a lumii, în spaţiul Mării Negre. Este mai evidentă ca niciodată importanţa NATO, importanţa ca forţele militare să opereze împreună şi toate acestea se bazează pe antrenamente, antrenamente de bună calitate, care să îmbine aerul cu apa, astfel încât să fim tot timpul pregătiţi la standarde înalte, să reacţionăm în toate ţările membre NATO care ar putea fi încercate”, a spus comandantul SNMG2.

Comandorul britanic a afirmat că rolul principal al forţelor navale aliate în zonă este de a asigura libertatea de navigaţie pentru toate statele riverane.

“Toată lumea are permisiunea să călătorească pe toate mările, iar motivul pentru care forţele NATO există este de a asigura libertatea de navigaţie pe toate mările şi oceanele. Ar fi ipocrit din partea noastră să spunem că Rusia nu are permisiunea să navigheze în Marea Neagră. Secretul este să fim profesionişti unii cu ceilalţi, să respectăm legile internaţionale. Şi dacă lucrul acesta se întâmplă, nu vor fi nici un fel de probleme”, a conchis comodorul Mike Utley.

2 COMMENTS

  1. Intrebare decenta:
    – de atata timp cat sunt in romanica,cat si de unde sunt mentinuti financiar aceste trupe?
    Sa nu spuneti ca e doar 2% din pib-ul romanicai plus completari straine! Nu cred!

Leave a Reply