Unitatea NATO de Integrare a Forțelor de la București nu va fi o bază militară, iar experții de aici vor juca un rol în planificarea exercițiilor, a declarat joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

“Pentru ca statele noastre să fie în securitate trebuie să consolidăm capacitatea noastră de apărare și asistăm la cea mai mare creștere a acesteia de la sfârșitul Războiului Rece. Creștem capacitățile forței de reacție a NATO care ajunge la peste 40 mii de militari, am grăbit procesul de luare a deciziilor politice și militare și am înființat unitățile de integrare a forței NATO în șase țări — Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România. Abia aștept să vizitez aceste unități, în București, mai târziu, în cursul zilei de astăzi. Aceasta nu va fi o bază militară, este un cartier general mic, de aproximativ 40 de oameni, din România și din alte țări membre NATO”, a precizat Stoltenberg, după întâlnirea cu președintele Iohannis.

El a spus că toate contribuțiile României facilitează menținerea NATO ca o Alianță puternică. “Acest lucru este important într-o perioadă în care avem nevoie de un NATO puternic și o solidaritate puternică în interiorul Alianței, pentru că vedem o Rusie care se afirmă tot mai mult, care încearcă să schimbe prin forță frontierele; vedem creșterea extremismului și tulburări în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord și vedem provocări care nu cunosc granițe, precum atacurile cibernetice și întreruperile de furnizare de energie”, a afirmat secretarul general al Alianței.

Stoltenberg a precizat că experții Unității NATO de Integrare a Forțelor de la București vor juca un rol-cheie în planificarea exercițiilor și în asistarea unei reîntăriri potențiale.

El a mai spus că România va găzdui Cartierul General Divizional de Sud-Est.

“Aceste măsuri sunt de apărare NATO, nu caută confruntare cu nimeni, dar vom face tot ce este necesar pentru a menține siguranța țărilor noastre și vom apăra toți aliații împotriva oricăror amenințări, de la Est sau de la Sud”, a arătat secretarul general al NATO.

La rândul său, președintele Iohannis a declarat că a discutat cu secretarul general Stoltenberg despre progresul făcut de România în implementarea planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței, precizând că în 2016 va fi funcțional Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est din București.

“Demersul nostru în această privință pornește de la convingerea că România este puternică într-o Alianță puternică. Astăzi vom vizita împreună Unitatea NATO de Integrare a Forțelor, așa-numitul NFIU, stabilită în București. Mă bucur că acest lucru se întâmplă la doar câteva luni după luarea deciziei. Baza de la Deveselu va deveni operațională până la sfârșitul acestui an, iar în 2016 va deveni funcțional și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, localizat tot în București”, a mai spus șeful statului.

 

4 COMMENTS

  1. Sa dea D-zeu sa fie bine .Daca totusi s-a deranjat ditamai personalitatea inseamna ca ceva ,o amenintare cat de mica se simte .Sa speram ca o sa fie bine .cat despre detractorii Romaniei ne-am obisnuit sa ne asteptam la ce este mai rau din partea lor,dar ce sa ne facem si la ce sa ne asteptam de la el de la Ponta ?cred ca la nimic ,este asa cum l-am vazut de la inceput,un imatur care lasa tot de izbeliste si am ajuns sa ma felicit in gandul meu ca pentru prima data am avut dreptate sa nu ma duc la vot la prezidentiale .

  2. exista si un stat nato care se pregateste sa fie agresor. sunt curios ce repercusiuni vor fi asupra turciei , daca va invada siria far aprobare nato.

  3. E naţiunea şi poporul rus. Ce treabă are acest individ cu naţiunea rusă? Retrăim perioada de acum peste 100 de ani? Aşa înţeleg americanii democraţia? De fapt au demonstrat tot ce se mai putea cu acţiunile(a se citi sponsorizarea isis pentru antrenare în arabia saudită, zurich, zona care se va numi kurdistan după modelul israel şi sunt destule).

  4. buna seara ,domnule tudor! o observatie : si in irak erau arme nucleare …care nu au mai fost …si o intrebare : revolutiile portocalii de acum 10 ani au respectat granite si vointa poporului ? sau unii au vrut extinderea influentei peste limitele admise in intelegeri ?

Leave a Reply