Acestei povesti foarte interesante de pe DC News i-as adauga un singur amanunt aflat de la militarii care au lucrat la acest proiect extrem de controversat : peste 800 de oameni au murit in cei 10 ani de santier ai Casei Poporului, cea mai mare si energofaga cladire din Europa.
Locul pe care astăzi se află Casa Poporului a fost gol o perioadă lungă de timp pentru că acolo ar fi fost un cimitir al ciumaților, din perioada în care epidemia de ciumă a lovit România.
Se spune că pe locul pe care acum este Casa Poporului a fost un cimitir al ciumaților, iar din această cauză acolo nu a fost construit nimic zeci de ani. Colonelul Mihai Bartoș, comandantul șantierului de la Casa Poporului, a declarat pentru DCNEWS că locul a fost nefolosit din această cauză și că se dorea construirea unei Catedrale a Neamului încă dinainte de Al Doilea Război Mondial. În cele din urmă, Casa Poporului s-a construit după ce s-au dat asigurări că locul este sigur și că ciuma nu va lovi din nou țara. “Acolo (locul pe care s-a construit Casa Poporului – n.r) a fost gândită realizarea unei Catedrale, încă dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Din lipsa fondurilor nu s-a mai realizat, dar nici nu s-a mai făcut nimic acolo. Exista un fel de mit al așa zisului cimitir al ciumaților. Pe amplasaementul Casei a existat cimitirul ciumaților. Acest loc a rămas nefolosit zeci de ani (…) S-a explicat că nu mai are efect ciuma și s-a hotărât să amplaseze acolo (Casa Poporului – n.r)”, a spus Bartoș.
“Ciuma lui Caragea”, așa cum a fost denumită epidemia de ciumă care a lovit România în anul 1812, ar fi omorât peste 90.000 de oameni. De asemenea, se spune că 300 de oameni mureau zilnic în toată țara. “Contagiunea era aşa de primejdioasă, încât cel mai mic contact cu o casă molipsită ducea moartea într‑o familie întreagă şi violenţa era aşa de mare, încât un om lovit de ciumă era un om mort”, scria academicianul Ion Ghica. În jurul fostelor cimitire de ciumaţi din Bucureşti s-au răspândit, de-a lungul secolelor, zeci de mistere. Se spune, aşadar, că unul dintre locurile în care ar fi fost aruncaţi morţii în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea ar fi fost în zona Casei Poporului. Muncitorii care au făcut săpături acolo în urmă cu 30 de ani susţin că, în timpul lucrărilor, ar fi dat peste câteva gropi comune, în care fuseseră aruncaţi morţii bolnavi de ciumă şi acoperiţi, apoi, cu var. O altă locaţie despre care se spune că ar ascunde un fost cimitir de ciumaţi este cartierul Balta Albă, în preajma Bulevardului Nicolae Grigorescu. Potrivit istoricilor, în zonă ar fi existat, într-adevăr, numeroase gropi comune în care au fost aruncaţi ciumaţii, de aici venind şi numele cartierului. Şi Lacul Morii, amenajat tot de comunişti, s-ar fi ridicat peste un fost cimitir de ciumaţi, cel din Crângaşi. (www.dcnews.ro)
Bietii morti ii bantuie parlamentarii nostri. Macar ei sa se odihneasca in pace.
Ce-a fost a fost acum este PALATUL PARLAMENTULUI care are atâtea mistere în subsolul acestuia mistere care ar trebui arătate populaţiei ca să nu mai fabuleze diverse născociri.Camărime este a 2 su a treia din lume,Cred că România câştiga mai mult dacă o închiria cu valută lui NATU sau EU pe o perioadă nedeterminată.Consumul energetic al acestei clădiri este cca.echivalentul la 5 oraşe ca Clujul sau ca Brasovul
Legenda sau nu …. Iata ca acum adaposteste o altfel de “ciuma” … clasa politica romaneasca
Chiar ar trebui sa ni se para un “secret uluitor” faptul ca pe acel deal s-a aflat un cimitir acum doua sute de ani? Mie imi pare mai mult un titlu de tabloid. Va spun cu parere de rau.
V-as propune ca subiect de dezbatere preocuparea pentru ceea ce se afla AZI in acel loc, in curtea Parlamentului Romaniei, dincolo de gardul de piatra inalt de 3,5 metri.
ESTE UN MAIDAN!!! Da, curtea Parlamentului Romaniei este un maidan in centrul Capitalei Romaniei. Orice fotografie aeriana, dar chiar si o plimbare pe Str. Izvor, ne poate dezvalui acest lucru. Incerc sa semnalez aceasta situatie cel putin jenanta din Bucuresti de mai mult timp pe diverse cai. Incerc si de asta-data pe blogul dvs. Poate ca aducerea acestui subiect in atentia publica s-ar putea transforma intr-un proiect cu semnificatii multiple.
Pe acel maidan, Stadionul ANEF inca EXISTA!!! Da, este in curtea Parlamentului Romaniei si este folosit pe post de garaj pentru masinile de serviciu ale parlamentarilor. Starea lui nu este foarte proasta. Stadionul se vede cu mare usurinta din Str. Izvor si prin portile de intrare in curtea Parlamentului din aceasta strada. Ovalul stadionului se vede si pe orice fotografie aeriana (Google Earth etc.).
In concluzie, STADIONUL ANEF EXISTA SI POATE FI READUS LA VIATA!
Zona respectiva ar deveni un spatiu public cu mare utilitate, Bucurestiul si-ar recapata arena de atletism, SINGURA dealtfel, si s-ar indrepta marea nedreptate a distrugerii acestui stadion in vechiul regim (arena a fost literalmente umpluta cu pamant). Cu siguranta ca un proiect bine articulat s-ar putea realiza din fonduri europene. Cu siguranta ca UE va sprijini un proiect pentru refacerea unui stadion distrus in comunism si care sa redea Bucurestiului o cladire simbolica.
Stadionul de atletism !!! a fost construit la initiativa regelui Carol II, ca parte a modernizarii Bucurestiului in anii ’30 si a emanciparii societatii in general.
Din pacate, in prezent spatiul este realmente un maidan napadit de balarii, ceea ce este rusinos pentru Parlamentul Romaniei. Refacerea spatiului ar revitaliza zona, foarte trista si ciudata pentru centrul orasului. Stadionul s-ar afla intr-o simetrie “geografica” cu Catedrala Maintuirii Neamului, aflata in constructie in prezent in “jumatatea” dinspre Calea 13 Septembrie, si impreuna ar reconstitui un spatiu public cu functiuni multiple si necesare.
Tot proiectul poate fi integrat fara probleme si cu planul Primariei Generale de a realiza Bulevardul Uranus – diametrala Str. Buzesti – Str. Berzei – podul Mihai-Voda – Calea Rahovei.
Sunt increzator ca acest mesaj va beneficia de atentia dvs. Daca doriti sa discutam pe marginea acestui subiect, va stau la dispozitie.
Ca Ceausescu voia sa fie rege se stia de cand s-a instalat la putere, numai ca nu reusea sa se hotarasca pe cine sa “reincarneze”: pe Decebal? Nu, toar’su, ala s-a sinucis. Burebista? Asasinat, toar’su, nu-i a buna. Mircea? Al Batran, nu corespunde, matale sunteti vesnic tanar. Si-uite-asa, Stefan era prea pe fatza “sfant”/bisericos, Mihai Viteazu a sfarsit pe butuc, Cuza nu-l interesa ca era afemeiat, vaz ca acuma securistii nostalgici i-l vara in galerie pe Carol al Doilea, ceea ce chiar nu tzine fiindca personajul era prea de tot aplecat spre placerile carnii si Ceausescu, nu-i nevoie sa ne spuna Securitatea, era un puritan desavarsit, destul sa afli cand si cum s-a mai infuriat pe fi-su ca sa-ti dai seama. Deci, daca i-a trebuit Casa Poporului, e fiindca s-a hotarat sa emuleze modelele extrem orientale, nemultumit fiind de cele din curtea lui dar arhitectii, educati in stil european (prosti sau buni, asta facea scoala de arhitectura dupa ce scapasem de rusi) I-au facut ceva intre Versailles si Orasul Interzis de la Beijing, iaca tot misterul apocalipticii cladiri din mijlocul Bucurestilor. Cu ciumatii e altceva, acolo s-a dat mult din colt in colt, incepand cu proiectului mutarii capitalei la Targoviste (era in perioada Mircea) si terminand cu Casa Poporului (asa zisul proiect Carol II), ciumatii erau o problema peste tot deoarece Ceausescu se temea de boli ca Sarsaila de tamaie si de cate ori trebuia sa i se pregateasca un copilas pentru pupat, sau un lot de utecisti pe la vreun congres sau plenara, din proprie experienta va relatez ca alesii cu pricina erau triati medical si daca treceau triajul erau bagati in carantina prin camine de studenti dezafectate si dezinfectate la sange pentru ocazie. Darmite sa-I pui ciumati sub podele, s-ar fi lasat cu executii de la arhitect la opinca/soldatul sapator la fundatie; din cate-mi amintesc de la colegii mei de la Arte Plastice mobilizati (in sens militaresc) pe santierul magaoaiei nici vorba de gropi cu var desfiintate cu ocazia sapaturilor, cate fusesera erau pe situl bisericutei monument istoric, I-am uitat hramul si cer iertare pt asta, demolata sub ochii nostri intr-o zi de toamna ploioasa, sit aflat acum sub nu stiu ce magazin de pe o aripa laterala a complexului unde trebuia locat un oarecare minister. Nu e nevoie sa umfli legenda lui Ceausescu cu detalii din Bram Stoker, personajul a fost extrem de colorat din timpul vietii Iar Sabin Balasa, un pictor mare ratacit la curtea acestui, pana la urma, mic rege communist a dat multe fresce minunate cu “avatarurile” istorico-fantastice ale Stapanului, basca seria de zugravi si facatori depietre funerare care ne-au procopsit peretii liceelor si curtile caselor de cultura cu portretele si busturile personajelor istorice la care visa Ceausescu. Odata si-odata, toate acestea impreuna cu magaoaia zisa Palatul Parlamentului, trebuind sa poarte un nume se vor numi…
Poate cei de la DC News se refera de fapt la ciumele de acum dar aia sunt la suprafata. Pe acel loc a fost arsenalul militar si toata zona era numai cu tuneluri si spatii de depozitare a munitiei. Planurile au disparut odata cu plecarea lui Pacepa asa ca a fost nevoie sa se faca anumite masuratori gravimetrice, magnetice si altele pentru refacerea planului fostului arsenal si depistarea eventualelor ramasite de munitie. Din pacate noi lucram la aceste masuratori iar langa noi sapau de zor pentru nivelarea dealului ca de, mergea si asa.
ce articol penibil!
ca nu are nici o legatura cu adevarul, e una, ca e de cancan, e alta, ca descalifica profesional ambele siteuri cu pretentii – nici nu mai conteaza.
Stati linistiti, acolo nu a fost nici un cimitir. Au fost depozite, fabrici, cazarmi. Ciumatii au fost dusi undeva prin Dristor-Vitan, care acum 200 de ani era o zona la 10km afara din oras. Numele de Balta Alba vine de la faptul ca pe acolo ciobanii tundeau oile si dedeau lina la darac, situatia in care vintul lua ciltii si-i ducea pe blata, care astfel parea acoperita cu ceva albicios.
Militarii care au amintiri (daca nu cumva au fost inventati de jurnalistii profesionisti) sa lase votca deoparte inainte sa-si depene amintirile izvorite din luptele eroice purtate intru apararea neamului… care la canal, care la porumb, care cu cartusul de Kent spaga pentru permisii, care cu furatul carnii de la BA….
Pare ca ai trait pe vremea ciumei sau esti ruda cu Voda Caragea…
e, ar mai fi si varianta ca am mai citit cite ceva…