Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Diana Morar, vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj a PNL, susţine că Ludovic Orban poate fi din nou propus de către preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier şi că varianta alegerilor parlamentare anticipate este încă posibilă.

Diana Morar a postat pe pagina sa de socializare un decalog intitulat “10 paşi înspre anticipate”.

“CCR nu a statuat că Orban nu poate fi nominalizat din nou ca premier din cauză că a fost demis prin moţiune de cenzură. CCR a arătat că persoana ce va fi nominalizată ca premier trebuie să demonstreze că poate coagula în jurul său o majoritate parlamentară. Ludovic Orban nu a demisionat din calitatea sa de premier, ci a renunţat la calitatea de premier desemnat pe care o deţine din data de 10 februarie. (…) Urmează ca preşedintele să consulte din nou partidele politice pentru a face cea de a doua nominalizare, care poate fi din nou Ludovic Orban sau o altă persoană care să poată strânge o majoritate parlamentară pentru a accede la guvernare”, a scris pe Facebook secretarul de stat în MJ.

Diana Morar afirmă că, prin faptul că prima propunere de desemnare a lui Ludovic Orban, după moţiunea de cenzură, nu a trecut de votul Parlamentului, se poate considera că s-a îndeplinit prima parte din procedura de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate.

“Pentru a se declanşa alegerile anticipate e nevoie de două condiţii cumulativ prevăzute de Constituţie: să curgă 60 de zile de la prima desemnare a unui premier şi să cadă la votul de învestitură în Parlament două propuneri de premier. Apoi, preşedintele poate dizolva Parlamentul şi declanşa alegeri anticipate. Prima condiţie se îndeplineşte: ne aflăm înăuntrul termenului de 60 de zile ce curge din 10 februarie, când prima propunere de premier a fost făcută în persoana lui Ludovic Orban. Au trecut exact 15 zile, mai sunt 45. Prima propunere de desemnare a lui Ludovic Orban ca premier nu a trecut votul de învestitură în Parlament întrucât Parlamentul nu s-a întrunit în şedinţă, iar termenul maxim de 15 zile a expirat. Astfel, Ludovic Orban a renunţat la prima desemnare, aşadar prima propunere nu a trecut”, precizează Diana Morar.

Potrivit acesteia, după cea de-a doua nominalizare, Parlamentul are 15 zile termen să audieze miniştrii propuşi şi să dea vot de învestitură, în caz contrar “avem alegeri anticipate”.

“După cea de a doua nominalizare, Parlamentul are 15 zile termen să audieze miniştrii propuşi în Cabinet şi să dea vot de învestitură. Dacă Guvernul trece la vot în Parlament, avem legitimitate în actul de guvernare, putând implementa măsurile din programul de guvernare prin adoptarea de legi. Dacă Guvernul format în jurul celei de a doua nominalizări nu trece votul Parlamentului, avem alegeri generale anticipate, termenul de 60 de zile expirând în 10 aprilie”, a explicat Diana Morar, citata de Agerpres.

2 COMMENTS

  1. Suna interesant ! Si mai interesant ar fi si referndumul cu 300 parlamentari aplicat ,dar mult mai interesant fara cele două partide breloc ALDE si PROROMANIA !

  2. “CCR nu a statuat că Orban nu poate fi nominalizat din nou ca premier din cauză că a fost demis prin moţiune de cenzură. CCR a arătat că persoana ce va fi nominalizată ca premier trebuie să demonstreze că poate coagula în jurul său o majoritate parlamentară. ”

    CORECT, dupa mine. Orban nu avea majoritate, ca pina si PNL a zis ca nu-l voteaza. Citu, nici atit, nici o sansa sa aiba nici o majoritate.

    Prin urmare, desemnarea sa arata incalcarea Constitutiei si a deciziei clarificatoare a CCR de catre Iohannis. Incalcarea e repetata, si in privinta asta si in multe altele.

    Consecinta logica, necesara, cinstita si democratica e ca PSD &Co sa declanseze procedura de suspendare a presedintelui. Totul sau nimic, poporul va hotari (sa speram ca, de data asta, va hotari fara emisari straini si fara sts). Cistigatorul ia tot, si presedinte si guvern si parlament, dupa cum hotaraste poporul. Mi se pare fair play, chiar daca unii vor “muri” politic.

    Vor avea curaj? Vor avea onestitatea asta? Vor avea inteligenta asta?
    Personal, ma indoiesc. Deci criza va continua si se va agrava. Si s-ar putea ca 2010-2011 sa ni se para parfum pe linga ce ar putea urma…
    Iohannis e absolut iresponsabil, absolut inconstient, nu pricepe nimic din ceea ce se intimpla si ce va urma in lume.

Leave a Reply