A fost confirmat al şaselea caz de infectare cu noul coronavirus din România. Potrivit primelor date, este vorba depsre o persoană de 71 de ani, din Suceava, pentru care testul a ieşit pozitiv.

Întrebat la ce ne putem aștepta în viitor, Raed Arafat a răspuns astfel: „Scenariile sunt făcute. Dacă am știi la ce ne putem aștepta sută la sută, am fi mult mai siguri. Sunt mai multe posibilități. E posibilitatea ca totul să se limiteze doar la cazuri venite din afară, fără transmitere susținută în comunitate. La acest moment, noi sperăm să reușim să limităm intrarea virusului în țară și răspândirea lui.

La un moment, e posibil să treacă la o infecție în interiorul comunității, cum s-a întâmplat și în alte țări europene. Și, atunci, trecem și noi la faza 2, de a încetini răspândirea în țară, exact cum a făcut Franța. Acum, suntem în faza de limitare de intrare.”, scrie dcnews.ro

3 COMMENTS

 1. “transmisia sutinuta in comunitate” (TSC)– expresia folosita de Dr.Arafat — din fericire nu s-a ajuns inca acolo in Romania, dar ce se intampla la Seattle:

  1. Biologii de la Univ.statului Washington au ajuns la concluzia ca la ei virusul se raspandeste nedetectat inca din 15 Ianuarie:

  https://www.statnews.com/2020/03/03/washington-state-risks-seeing-explosion-in-coronavirus-without-dramatic-action-new-analysis-says/

  “The author of the analysis, a computational biologist named Trevor Bedford, said there are likely already at least 500 to 600 cases of Covid-19 in the greater Seattle area. He urged health authorities and the public to immediately begin adopting non-pharmaceutical interventions — imposing “social distancing” measures, telling the sick to isolate themselves, and limiting attendance at large gatherings.
  “Now would be the time to act,” […]”

  Modelul de propagare: https://bedford.io/blog/ncov-cryptic-transmission/
  Cryptic transmission of novel coronavirus revealed by genomic epidemiology
  March 2, 2020

  “We know that Wuhan went from an index case in ~Nov-Dec 2019 to several thousand cases by mid-Jan 2020, thus going from initial seeding event to widespread local transmission in the span of ~9-10 weeks. We now believe that the Seattle area seeding event was ~Jan 15 and we’re now ~7 weeks later. I expect Seattle now to look like Wuhan looked around ~1 Jan, when they were reporting the first clusters of patients with unexplained viral pneumonia. We are currently estimating ~600 infections in Seattle, this matches my phylodynamic estimate of the number of infections in Wuhan on Jan 1. Three weeks later, Wuhan had thousands of infections and was put on large-scale lock-down.”

  https://twitter.com/trvrb
  https://twitter.com/kevinpurcell

  2. Din cate inteleg, “transmisia sutinuta in comunitate” precede un varf de sarcina pentru sistemul medical, cand multe cazuri pot deveni critice (alveolele pulmonare inflamate se umplu cu lichid si omul se sufoca, schimbul de gaze la nivelul alveolelor nu se mai poate realiza, respiratia trebuie intretinuta de un plaman artificial si fiecare bolnav necesita 24h/24h asistente si medici dedicati). La cele 94 de paturi pt critici trebuie sa existe suficient personal.
  Strategia, inteleg, pe plan mondial, este ca nu toti bolnavii critici sa apara in acelasi timp, ci in mod mai dispersat temporal, pentru ca nu exista abundentza de resurse mentionate mai sus in nici o tara.

 2. Vai ce scenariu! Cand 1000 000 de maini spalate si dezinfectate forteaza granita turcilor cunoscuti ca blajini cu strainii poti gandi la faze de luna? Mai vine si specialistul in virusi care se dezinfecteza din butoiul de stejar si doua cuburi de gheata dupa ce a incbis peste 200 de spitale. Iar acum orbanii mai vor sa inchida 60… pai nu zice nimeni ce s-a ales de spitalele imchise? Pe 21 la congres daca se spala pe maini in fata guvernului 500000 de psdisti iti dai seama ce situatie de urventa se creeaza?

Leave a Reply