Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a transmis luni preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan că este ‘esenţial’ ca Turcia să respecte deplin statul de drept şi democraţia după tentativa de lovitură de stat produsă în urmă cu câteva zile, relevă un comunicat postat pe site-ul Alianţei Nord-Atlantice.

“Încă o dată am condamnat tentativa de lovitură de stat din Turcia şi am reiterat sprijinul meu deplin pentru instituţiile democratice din Turcia. Fiind parte a unei comunităţi unice de valori, este esenţial pentru Turcia, ca toţi ceilalţi aliaţi, să asigure deplina respectare a democraţiei şi a instituţiilor sale, ordinea constituţională, statul de drept şi libertăţile fundamentale. Turcia este un aliat valoros din cadrul NATO şi sunt solidar cu ea în această perioadă dificilă”, a declarat Jens Stoltenberg citat de Agerpres.

Potrivit unui oficial turc, citat de Reuters, în convorbirea telefonică cu Erdogan secretarul general al NATO a afirmat că într-un stat membru al NATO nu este loc pentru lovituri de stat militare.

—————-
I have spoken to President Recep Tayyip Erdogan, in the aftermath of the attempted coup in Turkey. I welcomed the strong support shown by the people and all political parties to democracy and to the democratically elected government. The Turkish people have shown great courage.

I also conveyed my condolences to the families of the innocent people who lost their lives and wished speedy recovery to those who have been injured.

I once again condemned the attempted coup in Turkey and reiterated my full support to Turkey’s democratic institutions.

Being part of a unique community of values, it is essential for Turkey, like all other Allies, to ensure full respect for democracy and its institutions, the constitutional order, the rule of law and fundamental freedoms.

Turkey is a valued NATO Ally with whom I stand in solidarity in this difficult time.

4 COMMENTS

 1. 🙂 🙂 să ne râdem puţin
  La un sol deschise calea şi se-apropie de-un ciot
  Un bătrân atât de vesel îl întreabă pe coiot
  Tu eşti Erdo ?
  Da’mpărate
  Am venit să mă închin
  Până viaţa-ţi intră bine
  Întro ramură de spini…
  Iese Stolte supărat
  C’a dat piept cu uraganul, mustăcit de scuipat. Mulţi cred că viitorul lui Erdogan e în cădere dar niciunii nu văd forţa uriaşă de manipulare privind masa mare de terorişti! Aceştia nu ştiu decât moarte pentru moarte! Mama şi tatăl lor pare a fi redogan! Vezi violenţa uriaşă şi îngrozitoare împrăştiată zilele astea live din turcia pe micile ecrane!

 2. Convingerea este ca dupa discutia cu secretarul general Stoltenberg, marele sultan s-a scapat pe el si de maine da drumul tuturor arestatilor si bea aldamasul cu ei. In istoria ei recenta Turcia nu si-a batut joc si a umilit in acest hal corpul ofiteresc si armata in integralitatea ei. Ataturk se zvarcoleste in mormant, vazand de sus acest spectacol grotesc la adresa armatei.
  Constat ca si marele sultan este un animal politic care joaca o lume intreaga pe degete.

 3. citat din Capital: “Și la un moment dat, fracţiunea care a orchestrat lovitura de stat l-a avut pe şeful armatei literalmente în genunchi: Hulusi Akar s-a aflat sub ameninţarea armelor complotiştilor care i-au ordonat să semneze un ordin de predare a puterii. Generalul Akar a refuzat şi a fost strangulat.

  În acelaşi timp, un oficial de top cu sarcini în combaterea terorismului, responsabil pentru campania anti-ISIS a ţării, a fost între timp legat şi împuşcat în gât.

  Gen. Adem Huduti – comandantul armatei a 2-a a Turciei, dislocată în estul Turciei pentru a contracara ameninţările din Siria, Iran şi Irak – a fost de asemenea arestat şi interogat în legătură cu presupusul său rol în tentativa de lovitură de stat.”

  DECI: mie mi se pare ca a fost totusi o lovitura de stat: ISIS a dat o lovitura de stat si a castigat! Bravo SUA, inca o data!

 4. se poate spune ca daca pana acum ceva timp, doar romanii cunoasteau si se comportau ca in miorita (adica atunci cand afli ca unii vor sa te omoare tu te apuci sa plangi o doina din fluier), se pare ca acum toata Europa e fan aceasta balada!

  Prin stramtoarea mica
  Pe-o pluta pitica
  Iata vin in cale
  Inoata la vale
  Zeci de oameni tristi
  Cu ei, teroristi

  Un irakian
  Altu-i sirian
  Si unu-i sarman…
  Iar cel Sirian
  Cu irakian
  Marii se vorbira
  Ei se sfatuira
  Pe la apus de soare
  Ca sa mi-l omoare
  Pe european
  C-are pokemoni
  Si-n femeie demoni
  Si democratie
  Buna de piftie…

  Dar cea miorita
  Cu frica de cratita
  De trei ani incoace
  Presa nu-i mai tace:

  Europa laie
  Laie bucalaie
  De trei ani incoace
  Mortii-s cate ace
  ori ISIS iti place
  Ori esti bolnavioara
  Stupida mioara?

  Dragutule UE
  De trei ani iei m…e
  Du-ti oile’n coace
  la negru zavoi
  Ca-i amar de noi!

  Stapane, stapane
  Si-ti cheama si-un caine
  Cel mai barbatesc
  Si cel mai fratesc
  (poate chiar rusesc?!)
  Ca cel sirian
  Si irakian
  Marii se vorbira
  Si se sfatuira
  Ca la apus de soare
  Sa mi te omoare!

  Europa-n pana
  De esti nazdravana
  Si de-o fi sa mor
  Aici la Izvor
  Sa-mi faci zi de post
  Ca am fost un prost
  Si in loc de scut
  Am ales, tacut
  Sa plang ca tembel
  Cu Hollande si Merkel

Leave a Reply