In contextul deteriorarii grave a evolutiilor de securitate din bazinul Marii Negre prin postura agresiva a Rusiei, #NATO a decis intarirea Flancului Estic prin decizia de azi referitoare la #Romania. Acest moment important va duce la sporirea gradului de aparare al tarii noastre, a teritoriului si populatiei. Se dovedeste azi ca solidaritatea functioneaza in Alianta Nord Atlantica, iar aliatii nostri vin sa apere Romania cand situatia devine periculoasa.

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a facut un important anunt despre Romania dupa prima zi de reuniune a ministrilor apararii din Alianta.

Stoltenberg a declarat ca s-a adoptat decizia infiintarii unui Grup de Lupta in Romania, pentru intarirea Flancului Estic in fata amenintarilor Rusiei.

“Miniştrii au decis să dezvolte opţiuni pentru a întări şi mai mult apărarea şi descurajarea NATO, inclusiv să ia în considerare înfiinţarea de noi grupuri de luptă ale NATO în centrul, estul şi sud-estul Europei”, a declarat Stoltenberg.

“Comandanţii noştri militari vor stabili acum detaliile şi vor raporta în termen de săptămâni”, a adăugat el.

#Romania, #NATO, #Rusia

“Ne-am sporit într-un mod defensiv prezenţa în est şi luăm în considerare să o sporim şi mai mult. România este gata să găzduiască un grup tactic, Franţa este gata să-l comande, şi mai mulţi aliaţi vor să participe la această forţă multinaţională, dar nicio decizie definitivă nu a fost luată”, a mai spus Stoltenberg.

Grupul de Lupta (Battle Group) din Romania va avea ca natiune cadru (la conducere) Franta. Si alte state aliate vor face parte din BG Romania.

Grupurile de Lupta au fost infiintate de NATO dupa anexarea ilegala de catre Rusia a Peninsulei Crimeea de la Ucraina, in 2014. Exista in prezent 4 Grupuri de Lupta in Polonia, Estonia, Letonia si Lituania.

Romania face parte din BG din Polonia, condus de SUA.

Postura agresiva a Rusiei, sustinerea unui conflict in Estul Ucrainei in regiunile Donbas si Luhansk cu 14000 morti, inarmarea puternica a Peninsulei Crimeea, aflata la 300 mile marine de tarmul romanesc si al NATO – toate au generat o reactie de raspuns a Aliantei Nord Atlantice.

Din cauza noii mobilizari militare masive a Rusiei cu trupe si armament greu in jurul Ucrainei, NATO a luat decizia extinderii Grupurilor de Lupta.

Consecinta : decizia de azi a NAC la nivel de ministri ai apararii pentru infiintarea unui BG in Romania si alte masuri de intarire a apararii si cresterii descurajarii posturii agresive a Rusiei.

Ieri, Statul Major al Forțelor Terestre a anuntat finalizarea operațiunilor necesare declarării capacității operaționale inițiale (IOC) a Grupului de luptă al NATO  care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe Flancul Estic – enhanced Vigilance Activities (eVA).

Capacitatea operațională inițială realizată de SMFT este fundamentată pe baza autorității pe care Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) o are pentru a coordona toate activitățile aliate de întărire a vigilenței la nivelul NATO.

În acest context, măsurile de creștere a vigilenței (eVA) implementate de NATO reprezintă un mesaj decisiv al coeziunii și determinării Alianței. Aceste măsuri defensive au rolul de a crește gradul de pregătire și prevenire a oricăror tipuri de agresiuni la adresa Alianței și de a demonstra cu claritate angajamentul ferm al NATO pentru apărarea tuturor aliaților.

Începând cu 2014, ca răspuns la schimbările majore produse în mediul de securitate şi deteriorarea situaţiei din vecinătatea imediată a Alianţei, NATO a început un proces amplu de adaptare a posturii sale defensive, În cadrul acestor măsuri, a fost înființată o prezenţă înaintată a NATO pe flancul estic, cu caracter adaptat pentru regiunea Mării Negre (tailored Forward Presence – tFP).

România a avut un rol esențial în dezvoltarea acestei prezențe, oferind forțe și structuri de comandament proprii care au devenit structuri multinaționale NATO, dedicate apărării țării noastre și a regiunii de sud-est a flancului estic. Aceste structuri creează cadrul prin care aliații pot contribui la eforturile de apărare ale țării noastre, prin trimiterea de forțe și ofițeri în structurile de comandament.

Prezența înaintată adaptată include: Brigada Multinațională de la Craiova ca parte centrală a acestei prezențe, precum și măsuri de creștere a prezenţei aeriene şi maritime aliate în regiune. Alături de forțele române, la Brigada Multinațională participă și o unitate militară din Polonia, iar alți aliați au afiliat forțe. Măsurile aeriene și militare se concretizează prin vizite și participări la exerciții ale navelor alíate și Grupărilor navale permanente ale NATO. A fost creată și o funcţie de coordonare a activităţilor maritime ale NATO în Marea Neagră, cu rolul de a coordona prezența navelor alíate și NATO în zona. De asemenea, au fost intensificate activitățile de poliție aeriană în regiunea Mării Negre, la care participă aliații NATO prin rotație.

În scopul susținerii măsurilor NATO de apărare a României și a regiunii de sud-est a teritoriului aliat, pe teritoriul țării noastre au fost create, în 2014, două comandamente multinaţionale, ca parte a Structurii de Forţe ale NATO – Comandamentul Multinaţional de Divizie pentru sud-est (HQ MND SE) şi Unitatea de Integrare a Forţelor Aliate (NFIU).  Ambele sunt situate în Bucureşti și au rolul de a sprijini derularea eventualelor misiuni în regiunea noastră. De asemenea, în 2020 a fost înființat la Sibiu Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est (MNC-SE), tot ca parte a structurii de forțe a NATO, menit să întărească arhitectura de securitate din regiune.

 

2 COMMENTS

Leave a Reply