Stire www.antena3.ro

Realizatorul Antena 3 Radu Tudor a adresat Secretarului General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg (foto), două întrebări pe teme de strictă actualitate internaţională: demersurile militare tot mai agresive ale Turciei în Marea Neagră şi eforturile pe care le face NATO pentru a ajuta statele naţionale în lupta cu pandemia de coronavirus.

Radu Tudor: – Vă mulţumesc, domnule Secretar General, pentru că acceptaţi două întrebări scurte. Prima, care va fi mesajul dumneavoastră pentru miniştrii Apărării din NATO şi pentru Turcia, pentru că, din informaţiile pe care le am, Turcia a folosit sistemul de rachete S-400 din Rusia şi a stabilit ca ţinte nave NATO care efectuează exerciţii în Marea Neagră? Care este mesajul dumneavoastră pentru Turcia şi pentru miniştrii Apărării din NATO? Şi, a doua întrebare, cum se pregăteşte NATO pentru al doilea val al pandemiei de coronavirus?”

Jens Stoltenberg: – Mulţumesc. Sunt îngrijorat de consecinţele deciziei Turciei de a achiziţiona S-400 şi mi-am exprimat aceste îngrijorări de mai multe ori, inclusiv în cadrul unor reuniuni la Ankara. Acesta este un sistem care nu poate fi integrat în sistemul de apărare antirachetă al NATO şi vedem că Statele Unite au spus clar că vor exista sancţiuni şi că Turcia nu va putea face parte, spre exemplu, din programul F-35. Aşadar, şi eu am analizat şi am susţinut eforturile de a încerca să găsim alternative.

Ştiu că au existat câteva interacţiuni între Turcia şi Statele Unite privind livrarea bateriilor Patriot. Au existat negocieri şi între Turcia şi aliaţii NATO europeni cu referire la posibilitatea livrării sistemului antiaerian franco-italian SAMP/T şi susţin aceste eforturi. Este o problemă dificilă, bineînţeles, aliaţii decid la nivel naţional ce fel de capabilităţi achiziţionează, dar în acelaşi timp ceea ce contează pentru NATO este interoperabilitatea şi importanţa integrării sistemelor de apărare aeriană şi antirachetă şi nu poate fi cazul în ceea ce priveşte sistemul rus S-400.

Când vine vorba despre al doilea val de COVID-19, forţele noastre militare fac multe. NATO susţine aceste eforturi, coordonăm, ajutăm la transportarea echipamentelor medicale, a pacienţilor, ajutăm la instalarea spitalelor de campanie. Luna aceasta vom livra echipamente Albaniei, Muntenegrului şi Macedoniei de Nord şi sunt multe exemple despre felul cum armatele noastre ajută eforturile civile naţionale în gestionarea pandemiei.

Şi partea NATO susţine asta, spre exemplu prin coordonarea transporturilor de echipamente, pacienţi şi alte lucruri de care este nevoie în lupta împotriva pandemiei. Intensificăm aceste eforturi şi am stabilit un plan operaţional, avem o rezervă disponibilă şi toate aceste lucruri pot consolida şi mai mult eforturile NATO şi ale armatelor noastre de a susţine serviciile de sănătate civile, atunci când se confruntă cu pandemia.

 

Leave a Reply