La Conferința de Securitate de la Munchen, Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a făcut o radiografie amplă a momentului complicat pe care-l trăim. Și a tras câteva semnale de alarmă pentru aliații NATO.

NATO este cea mai puternică putere militară din lume în prezent. Reprezentăm aproximativ 50% din puterea militară totală a lumii. Și din punct de vedere militar, suntem mai puternici decât Rusia.

Dar, în același timp, cred că războiul din Ucraina a demonstrat că există unele lacune serioase.

De exemplu, când vine vorba de susținere, un lucru este să ai toate sistemele de arme avansate, dar au nevoie de piese de schimb, au nevoie de întreținere și, evident, au nevoie de muniție.

Și la începutul războiului din Ucraina, ne-am epuizat stocurile.

Acum sunt destul de scăzute. Așa că acum ne concentrăm extrem de pe cum să creștem producția. Avem vești bune. Sunt noi fabrici în curs de înființare. Producția a crescut, dar este nevoie urgentă de a face mai mult.

Deci da, cred că toți am învățat câteva lecții serioase despre război și, de asemenea, pentru NATO din războiul din Ucraina.

Apoi, desigur, vorbeam despre împărțirea cheltuielilor.

Europenii au mai multe de făcut când vine vorba de cheltuielile totale pentru apărare. Dar, de fapt, când te uiți la sprijinul pentru Ucraina, aliații europeni și Canada au oferit mai mult sprijin Ucrainei în total decât Statele Unite.

Desigur, Statele Unite au făcut multe, în special în sprijinul militar constant pentru Ucraina.

Dar problema acum este, desigur, lipsa deciziei în Congresul SUA înseamnă că fluxul din SUA a scăzut. Și asta are un impact direct asupra frontului din Ucraina.

Desigur, nu este vorba de a lua decizia corectă, ci este de a lua decizia corectă cât mai repede posibil, pentru că este urgent.

În fiecare săptămână, așteptarea înseamnă că vor fi mai mulți oameni uciși în prima linie în Ucraina.

Așa că nu îmi revine să dau sfaturi despre cum să treacă legislația prin Congresul SUA.

Dar ceea ce pot spune este necesitatea vitală și urgentă ca SUA să decidă asupra unui pachet pentru Ucraina, deoarece au nevoie de acest sprijin.

Și avem o împărțire a responsabilității între Europa, Canada și Statele Unite. Acum revine SUA responsabilitatea să livreze ceea ce au promis.

Cred că trebuie să ne amintim : cu doar câteva zile înainte de invazia rusă pe scară largă a Ucrainei din 2022, președintele Putin a mers la Beijing și a semnat un acord cu președintele Xi prin care și-au promis reciproc un parteneriat fără limite.

Și ceea ce vedem este că China și Rusia se apropie din ce în ce mai mult.

Desigur, dacă președintele Putin câștigă în Ucraina, nu este doar o provocare pentru ucraineni. Transmite un mesaj nu numai lui Putin, ci și lui Xi că atunci când folosesc forța militară, obțin ceea ce își doresc.

Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina se poate întâmpla mâine în Taiwan.

Și, prin urmare, cred cu tărie că este o afacere bună ca Statele Unite să sprijine Ucraina. Nu este caritate, este o investiție în propria lor securitate.

Pentru că este mai puțin probabil ca Xi să folosească forța, de exemplu, împotriva Taiwanului, dar și pentru că cheltuind o fracțiune din bugetul de apărare al SUA împreună cu aliații europeni, le-am permis ucrainenilor să distrugă o parte substanțială a puterii de luptă ruse.

Este de fapt în interesul nostru să ne asigurăm că Putin nu câștigă. Nu în ultimul rând pentru că suntem îngrijorați de ceea ce ar putea învăța China, dacă Putin va câștiga în Ucraina.

Prin urmare, este urgent ca SUA să ia o decizie privind continuarea sprijinului acordat Ucrainei.

#NATO
#Stoltenberg
#Munchen
#Rusia
#Ucraina
#China

Leave a Reply