Rusia are totul pregătit pentru un spectru larg de operaţiuni militare în Ucraina şi mai rămâne doar ca preşedintele Vladimir Putin să decidă ce va face, a declarat vineri şeful serviciului norvegian de informaţii militare, vice-amiralul Nils Andreas Stensones, relatează AFP.

Ruşii ”au tot ce le trebuie pentru a pune orice în execuţie, de la o invazie minoră în est, la atacuri minore cam peste tot în Ucraina şi o invazie completă cu, eventual, o ocupare a întregii Ucraine ori a unor părţi” ale ţării, iar ”acum revine în primul rând preşedintelui Putin să aleagă dacă vrea sau nu să o facă”, a explicat ofiţerul norvegian.

Potrivit acestuia, ”peste 150.000 de combatanţi” ruşi sunt în prezent comasaţi în apropierea frontierelor Ucrainei, cu toată logistica necesară şi echipaţi cu armele cele mai avansate. Dar ”este foarte greu de spus dacă (o ofensivă) este probabilă sau improbabilă pentru că revine exclusiv preşedintelui rus să ia o decizie”, a insistat şeful informaţiilor militare norvegiene.

El a făcut aceste aprecieri în timpul unei prezentări a evaluării anuale efectuate de serviciile de securitate de la Oslo cu privire la riscurile asupra Norvegiei, ţară scandinavă membră a NATO şi care are o porţiune de graniţă cu Rusia.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat vineri din nou asupra ”riscului real al unui nou conflict armat”, în timp ce şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a susţinut că Rusia poate invada Ucraina ”în orice moment”. Rusia continuă să nege astfel de intenţii, dar doreşte o nouă arhitectură de securitate în Europa, cerând în special renunţarea la orice nouă extindere a NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele est-europene care au aderat la aceasta începând din 1997, scrie Agerpres.

1 COMMENT

Leave a Reply