La finalul unui turneu strategic în SUA, Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a susținut un discurs la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciala din Tampa, Florida. 

Iată câteva elemente din discurs :

Suntem testați în Ucraina. Pentru că dacă președintele Putin câștigă în Ucraina, nu este doar o tragedie pentru ucraineni, ci ne face lumea mai periculoasă și pe noi mai vulnerabili. Prin urmare, este în interesul nostru de securitate națională să sprijinim Ucraina.

Și cred cu tărie că, de fapt, ceea ce facem în Ucraina este important, nu în ultimul rând pentru că ceea ce am realizat acolo este că, folosind o fracțiune din bugetele noastre de apărare, am provocat pierderi grele capacităților de luptă ruse fără a pune în pericol propriile noastre forțe. Și asta demonstrează că ar trebui să continuăm să-i sprijinim pe ucraineni.

Desigur, cu toții am sperat la realizări mai mari în ofensiva lansată de ucraineni anul trecut. Dar trebuie să ne amintim când a început asta. Când invazia totală a fost lansată de Rusia în februarie 2022, mulți se temeau că Rusia va prelua controlul asupra Kievului în câteva zile, iar restul Ucrainei în câteva săptămâni. Asta nu s-a întâmplat. Ucrainenii au reușit să-i împingă pe invadatorii ruși.

Au eliberat 50% din teritoriul ocupat de Rusia la început. Și au reușit să deschidă un coridor în Marea Neagră, ceea ce este o mare realizare, pentru a respinge flota rusă de la Marea Neagră. Și au reușit să provoace pierderi grele forțelor armate ruse: peste 300.000 de victime, mii de vehicule blindate distruse și sute de avioane.

Așa că trebuie să luăm în considerare acest lucru, deoarece acest lucru demonstrează că sprijinul pe care îl oferim Ucrainei, Statelor Unite sau altor aliați NATO, face de fapt o diferență pe câmpul de luptă, pe teren, în fiecare zi. Spun asta pentru că principalul meu mesaj a fost pe parcursul acestei vizite că nu ar trebui să renunțăm, ar trebui de fapt să intensificăm și să ne asigurăm că Ucraina primește sprijinul de care are nevoie.

Avem capacități, ceea ce avem nevoie este voința politică pentru a ne asigura că oferim sprijinul de care au nevoie pentru a ne proteja efectiv valorile și pentru a face lumea mai sigură, în comparație cu o situație în care îi permitem președintelui Putin să câștige.

Acest lucru nu este în ultimul rând important pentru că ceea ce se întâmplă în Ucraina este urmărit îndeaproape de liderii autoritari din întreaga lume: în Iran, în Coreea de Nord, dar nu în ultimul rând la Beijing. Beijingul urmărește Ucraina. Și știm că ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina și Europa se poate întâmpla mâine în Asia și Taiwan. Deci aceasta este interconectată. Acesta este motivul pentru care acest lucru contează cu adevărat pentru NATO.

#NATO
#defense
#Rusia
#China

Leave a Reply