Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, declaratie la Ministeriala NATO de Aparare de la Bruxelles, la intrebarea daca sprijinul tarilor aliate pentru Ucraina nu ar putea sa fie perceput că Alianta este parte din conflictul declansat de Rusia in Ucraina :

“Nici NATO, nici aliații NATO nu sunt parte a acestui conflict. Ceea ce facem, ca Aliați NATO, este să oferim sprijin Ucrainei. Ucraina se apără, trebuie să înțelegem ce inseamna asta. Acesta este un război de agresiune. Președintele Putin, Rusia, a atacat o națiune suverană, independentă și liberă democratică din Europa, Ucraina. Și, desigur, Ucraina are dreptul să se apere. Dreptul la autoapărare este consacrat în Carta ONU, face parte din dreptul internațional. Și, desigur, avem dreptul să ajutăm Ucraina, să-si susțină dreptul la autoapărare.

Deci, NATO și Aliații NATO nu sunt părți in conflict, dar sprijinim Ucraina în dreptul ei la autoapărare.

Tipul de sprijin pe care îl oferim Ucrainei a evoluat pe măsură ce a evoluat războiul. La început, a fost extrem de important să se furnizeze arme ușoare antitanc, cum ar fi rachetele Javelin. Apoi am văzut nevoia de artilerie, iar Aliații NATO au furnizat sisteme de artilerie din ce în ce mai avansate. Apoi, a devenit evident că era o nevoie urgentă și de sisteme de apărare aeriană mai avansate. Și Aliații NATO oferă acum PATRIOTS, SAMP/T și alte sisteme avansate de apărare aeriană, NASAMS.

In ultimele săptămâni și luni, Aliații au convenit să intensifice și mai mult în mod semnificativ atunci când vine vorba de armament greu, blindate, vehicule de luptă de infanterie, dar și tancuri de luptă. Deci da, tipul de sprijin a evoluat și asta face parte din consultările în curs între Aliați din cadrul NATO, în cadrul Grupului de Sprijin al Ucrainei și, și va continua.

Pentru că trebuie să ne asigurăm că Ucraina primește armele de care are nevoie pentru a-si putea recupera teritoriul, a elibera pământul său, a câștiga acest război și a prevala ca națiune suverană și independentă”, a spus Stoltenberg.

“Necesitatea urgentă acum este de a livra ceea ce a fost întotdeauna promis, de a livra vehiculele blindate, vehiculele de luptă ale infanteriei, Marders germane, Bradley-urile americane și, bineînțeles, de asemenea, principalele tancuri de luptă, Leopard și celelalte tancuri care au fost angajate. Și vedem că Aliații se accelereaza procesul. Avem nevoie de instruire, avem nevoie de echipament, avem nevoie de muniție și exact asta oferă Aliații acum.

De asemenea, să ne asigurăm că avem muniția și toate celelalte lucruri de care avem nevoie pentru toate celelalte sisteme care sunt deja livrate.

Deci problema avioanelor nu este cea mai urgentă problemă acum. Dar este o discuție în curs de desfășurare.

Și, așa cum am mai spus, avem consultări în curs între Aliați cu privire la tipul de sisteme pe care Aliații ar trebui să le livreze Ucrainei. Și asta va continua și am evoluat. Tipul de sprijin pe care îl avem, pe care îl oferim Ucrainei, s-a schimbat și a evoluat de-a lungul timpului. Și va continua să se schimbe și să evolueze pe măsură ce se va dezvolta acest război”, a mentionat Secretarul General al NATO.

#NATO
#Ucraina
#ajutor
#aparare
#invazie
#razboi
#Rusia

Leave a Reply