Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a recomandat României să-şi crească cheltuielile bugetare pentru apărare având în vedere că alianţa trebuie să răspundă unor cereri crescânde pentru securitate şi apărare, adăugând că NATO contează pe România, iar România poate conta pe NATO.

“Recomand României să-şi crească cheltuielile bugetare pentru apărare, deci să continuie creşterea de anul trecut pentru anii care vor veni. Această măsură este deosebit de importantă pentru ţările noastre având în vedere că trebuie să răspundem unor provocări de apărare într-o lume în schimbare în care avem cereri crescânde pentru securitate şi apărare. România doreşte să contribuie la o alianţă mai puternică care este în acelaşi timp cea mai bună garanţie pentru securitatea în Europa în special astăzi când avem de a face cu cele mai mari provocări de securitate din timpul acestei generaţii. Toate ţările membre ale NATO îşi sporesc capacitatea de reacţie a trupelor şi ne consolidăm prezenţa în partea estică a alianţei, prezenţă care va deveni din ce în ce mai puternică pe măsură ce ne pregătim pentru summit-ul de la Varşovia, din iulie, a spus secretarul general al NATO, marţi, la finalul întrevederii pe care a avut-o la Bruxelles cu premierul Dacian Cioloş citat de Mediafax.

El a apreciat activitatea României în teatrele de operaţiuni, în asigurarea securităţii în Marea Neagră, precum şi în susţinerea unor state nemembre NATO din Europa de Est, şi a subliniat faptul că una dintre diviziile alianţei din zona de sud-est a devenit mai activă.

“România este un membru foarte apreciat al alianţei noastre care contribuie în mod activ la misiunile NATO din Afganistan şi Kosovo şi la securitatea Mării Negre şi îşi oferă susţinerea pentru Moldova, Georgia şi Ucraina ajutându-le să-şi construiască capacităţile de apărare. România este de asemenea o gazdă pentru echipamente active ale NATO cum ar fi Divizia multinaţională din sud-est care a devenit activă în decembrie şi astfel consolidează apărarea alianţei noastre. Anul trecut am vizitat unitatea NATO de la Bucureşti, una din cele şase mici baze pe care le desfăşurăm în Europa Centrală şi de Est. Această bază va asigura că trupele NATO se vor desfăşura rapid în România dacă este nevoie. România este gazdă de asemenea pentru o parte importantă din sistemul de apărare antirachetă la Deveselu”, a spus Jens Stoltenberg.

În opinia secretarului general al NATO, o alianţă puternică este “baza esenţială” a unui dialog mai eficace cu Rusia.

“Noi nu căutăm un conflict cu Rusia, ci dimpotrivă lucrăm pentru a restaura previzibilitatea în relaţiile cu Rusia şi transparenţa în activităţile noastre respective. Nu există nicio contradicţie între o apărare puternică şi dialogul cu Rusia, avem nevoie de ambele, atât de mai multă apărare, cât şi de mai mult dialog, cu atât mai mult într-o situaţie dificilă cum este cea din prezent. NATO încearcă să se adapteze pentru o serie întreagă din ce în ce mai complexă de ameninţări şi provocări. Pentru aceasta, contăm pe România şi România poate conta pe NATO”, a spus secretarul general al NATO.

Referitor la colaborarea dintre NATO şi Uniunea Europeană, Jens Stoltenberg a precizat că aceasta este “mai strânsă ca niciodată”  în ceea ce priveşte răspunsul la criza refugiaţilor, la ameninţările hibride şi în susţinerea Modovei, Ucrainei şi Georgiei.

21 COMMENTS

 1. tipul asta ori este tampit ,ori ne crede tampiti.cum dracu ajutam noi moldova,georgia sau ucraina sa isi construiasca capacitati de aparare cand noi nu suntem in stare sa ne construim propria noastra aparare? sau simulacrul de armata romana este vazut de dl. secretar nato,prin ochii consilierilor care i-au scris discursul,ca fiind o armata de rangul celei norvegiene sau suedeze despre care el are cunostiinta.ar trebui ca cineva sa il informeze pe dl. secretar nato ca deosebita armata romana este dotata(cu cateva exceptii si alea in numar mic) cu tehnica militara conceputa cand el se juca cu galetusa pe plaja.

 2. O-pe-ra-tii. Teatre de operatii. Armata face o-pe-ra-tii. Banca face operatiuni. Armata si chirurgii nu fac operatiuni.

 3. Am tras concluzia rece ca un fior pe mijlocul spatelui ca de fapt nu suntem singuri,suntem de fapt singuri cuc si ca trebuie sa ne autofinantam la greu ca banutii nostri s-au dus la turcaletii care joaca la mai multe capete si-au reusit sa impresioneze si sa-si bata joc de o Europa amortita in aroganta sa de mare putere economica si militara. Stoltenberg ne-a mai linistit, ne-a sters cu prosopul, spunand ca “România este gazdă de asemenea pentru o parte importantă din sistemul de apărare antirachetă la Deveselu” si ca un corolar “ … o alianţă puternică este “baza esenţială” a unui dialog mai eficace cu Rusia.”

   • dl. tudor nici macar un cuvant despre declaratia lui junkers referitoare la aderarea moldovei si ucrainei la ue si nato?anul trecut se bateau toti “democratii” cu pumnul in piept:ajutam ucraina,facem, dregem,sanctiuni,alea,alea…sa inteleg ca uniunea europeana este independenta politic fata de sua in acelasi mod in care este independent si texasul.zice obama ceva,imediat replica ue este:am inteles sa traiti!

 4. Sigur că da!… Oricând!
  Poate ne spune domnul Stoltenberg și de unde să luăm banii… De la sănătate? De la învățământ? De la cultură? De la infrastructură? Sau, poate, să mai tragem câteva zeci de miliarde de la FMI și în contul strănepoților noștri.
  O idee și mai bună ar fi ca fiecare român să plătească o ”taxă de protecție” de o mie două de euro pe an. Suplimentar față de impozite.
  .
  Mișto sfat!

  • Noi le-am crescut dar crezi ca pe individ il intereseaza?
   discursul a fost scris de niste consilieri-atarnatori care au facut o documentare de mantuiala pe google si i-au servit individului discursul.

   • zona de litoral e inca sigura. turcia e stat TERORIST si americanii stiu asta.
    sper sa-i scoata din nato.

    • speranta moare ultima dar la tine e nascuta moarta.nu o sa ii scoata din nato nici daca erdogan ii da palme lui obama in direct.conform global fire power armata turciei e pe locul 10 in lume si pe locul 2 in nato.eu unul cred ca aceste topuri sunt exagerate tinand cont ca 75%din armamentul lor e din anii 50 si 60 dar totusi sunt o forta.deci zero sperante ca dorinta ta sa devina realitate.

     • stiu ca e complicata situatia. turcia se declara stat antioccidental, propaganda se mandreste cum ucide armata turca mercenari americani si vestici.
      daca fac o boacana mare , nato nu mai are ce face. exista si un mare potential de conflict cu rusia. deci sanse sunt.

     • deocamdata erdogan isi joaca bine cartile.singura greseala a fost doborarea avionului rus in noiembrie cand a jucat cum a cantat putin si a oferit pe tava motivul ptr. aducerea sistemelor s-400 si buk in siria.in rest,jumuleste europa de miliarde de euro,vezi doamne ptr. refugiati,se aliaza cu arabia saudita impotriva pactului putin-obama si probabil se roaga la allah ca in decembrie sa castige trump prezidentialele si sa intoarca in favoarea lui situatia din siria.si sa nu uitam ca turcia e una din cele 5 tari nato care gazduiesc arme nucleare.si asta chiar in coasta rusiei langa campurile petrolifere din caspica.

     • @dragos da. e frustrant sa vezi ca europa nu prea are solutie decat sa colaboreze cu erdogan.
      mai e varianta inlaturarii lui erdogan prin metode specifice, poate un embargo…

     • sau mai e varianta sa impanzesca marea egee cu nave de coasta din toate tarile ue si sa intoarca toate barcile cu migranti in turcia.nu e chiar asa de greu.cu cat ii costa intretinerea unui milion de migranti umpli egeea de elicoptere si avioane de supraveghere maritima si cum se apropie la mai putin de 6 mile de coastele greciei cum trimiti vedeta de patrulare sa ii someze si sa ii trimita inapoi.

     • eu vorbeam de sanctiuni directe asupra turciei pentru actiuni teroriste , impotriva umanitatii, naziste si cum vrei tu sa-i spui, pentru ca isi omoara proprii cetateni, pentru ca este un aliat ascuns isis.
      problema refugiatilor e si una umanitara, rezolvarea trebuie sa vina neafectand posibilitatea de a salva oamenii de acolo. sunt care mor de foame la propriu.

     • LA CAT ESTI DE PORNIT IMPOTRIVA TURCIEI NU AI DECAT O ALTERNATIVA: FUGI IN SIRIA,ADERA LA MILITIILE KURDE SI LUPTA IMPOTRIVA TERORISTILOR DIN ARMATA TURCA.

Leave a Reply