Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a fost urmărit de Securitate timp de doi ani, potrivit unei adeverinţe de necolaborare făcută publică de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), scrie news.ro

“Raed Arafat este titular al dosarului nr. SIE 53239. Potrivit documentelor din dosarul menţionat, începând cu anul 1986, domnia sa a fost urmărit de către Inspectoratul Judeţean Cluj, Grupa Operativă 0544, cu scopul de a verifica dacă susnumitul prezintă interes pe linia muncii noastre, în special în perspectiva folosirii lui în exterior”, se arată în adeverinţa de necolaborare emisă de CNSAS pe numele actualului secretar de stat.

În urma unor verificări “complexe”, dosarul lui Arafat a fost închis doi ani mai târziu, în 1988.

“Urmare derulării de măsuri de verificare complexe, dosarul a fost închis în anul 1988 cu menţiunea: materialele privind pe Raed Dowod Ahmad Arafat nu prezintă interes pe linia muncii noastre”, se mai arată în adeverinţa CNSAS, făcută publică în 28 februarie 2017.

Secretarul de stat a mai fost verificat o dată de CNSAS în 2008, însă atunci instituţia nu a găsit niciun document întocmit de ofiţerii fostei Securităţi cu privire la persoana sa.

Întrebat dacă a sesizat că a fost urmărit doi ani de către Securitate, Raed Arafat a răspuns negativ.

“Toţi studenţii străini ştiau că sunt în vizorul Securităţii. Asta era munca ofiţerilor de atunci. Nu am simţit că am fost urmărit, aveam 20 şi ceva de ani, nu prea mă gândeam la asta. Mai aveam discuţii cu colegii pe tema întreruperii apei şi a curentului în garsoniera în care locuiam şi pentru care plăteam chirie. Probabil de asta am fost verificat”, a declarat Raed Arafat pentru News.ro.

Raed Arafat, 53 de ani, este medic, născut în Damasc – Siria, specializat în anestezie-terapie intensivă. A crescut în Nablus, Cisiordania, iar la vârstă de 16 ani a emigrat în România pentru a studia medicina.

În septembrie 1990 a pus bazele Serviciulului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) la Târgu Mureş, devenit ulterior serviciu medical naţional de intervenţie rapidă.

În ianuarie 2014 a fost numit şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) creat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

6 COMMENTS

  1. Ce nu spune nimeni,inainte de 1989 orice cetatean strain care intra in Romania pentru studii sau orice,era urmarit la fiecare pas,nu erau telefoane mobile,la telefoanele fixe cumparai cartela fara buletin si vorbeai (erai ascultat dar nu si depistat)depistat erai doar daca te turnau altii. In plus,cetateanul roman(omul obisnuit) nu avea voie fara aprobare de urmarire sa ia legatura cu strainul din tara, studentii erau impreuna dar urmariti pas cu pas …pentru turnari. Daca voiai sa te casatoresti cu un strain,nu puteai fara aprobarea securitatii,daca voiai sa pleci cu el sau singur,la fel de intens urmarit. Si imi amintesc destule mai ales ca am avut o verisoara casatorita aici in facultate(medicina)cu un libanez sau libian si au trecut prin furcile caudine plecand din tara obligatoriu si dupa 2000 au revenit,dar tot impreuna sunt,nici la decesul parintilor romani(inainte de 1989)nu li s-a aprobat intrarea in tara!
    Cine a trait acele vremuri si isi aminteste,poate face paralela intre cele doua perioade!

  2. Nu stiu daca tuturor romanilor maturi in anul de gratie ’89 nu le era cunoscut ca toti studentii straini care studiau in Romania erau intr-un fel sau altul urmariti de “securitate”. Constat insa cu mare placere ca foarte multi “urmariti” ai regimului comunist, sunt astazi niste romani autentici mult mai iubitori si loiali ai tarii de adoptie, ca multi romani neaosi.
    Toate acestea se materializeaza si astazi in multe domenii de activitate in deosebi medicina, turism si altele iar, tradatorii de ieri si mai ales de azi asalteaza redutele construite cu multa sudoare de acesti veritabili romani, cu mult mai mare dragoste si infinit respect fata de tara, ca nativii acestui pamant. Rusine si dezonoare tuturor celor care-i ataca.

  3. Si pe radu tudor l-a urmarit securitatea inainte de 89;) a spus chiar el:)
    Sau contrainformatiile, nu mai stiu exact:)

Leave a Reply