Viziunea de dezvoltare a României trebuie să pornească de la poziţionarea ţării noastre pe locul 10 ca putere economică în Uniunea Europeană faţă  de locul 16 pe care îl ocupă în prezent, a spus Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, prezentă astăzi la ASE la conferinţa „Potenţialul României, de la capitalul de încredere la prosperitate”, organizată recent de ZF şi BCR.

„Ca viziune, România poate deveni un jucător important în UE şi trebuie să ajungă de pe locul 16 din prezent la locul 10. Ca o ţară aflată pe locul 7 ca populaţie în UE să-şi propună să fie pe locul 10 la puterea economică poate fi considerat un obiectiv ambiţios, dar este realizabil”, a spus Mariana Gheorghe.

Această viziune privind dezvoltarea economică a României, realizată pentru următorii 20 de ani de către membrii Consiliului Investitorilor Străini, se poate realiza prin concentrarea măsurilor pe trei direcţii strategice, a mai spus Mariana Gheorghe.

„Cele trei direcţii sunt infrastructura modernă, capitalul uman şi eficienţa. Avem nevoie de infrastructură ca de pâine, nu cred că există un om de afaceri din România care aderă la ceva mai mult decât la infrastructură, şi nu vorbim numai de cea rutieră sau aeriană, cât şi de cea agricolă. La capitalul uman, România trebuie să rezolve problemele demografice, pentru că în ritmul actual de depopulare, în următorii 20 de ani pot să dispară încă 2 milioane de locuitori. A treia direcţie, eficientizarea resurselor, este posibilă prin mai buna folosire a resurselor existente. Dacă vorbim de eficienţa energetică, de exemplu, România consumă din resursele sale energetice de 2,5 ori mai mult decât alte ţări, deci potenţial de eficientizare există”, a mai spus Mariana Gheorghe citata de zf.ro

7 COMMENTS

 1. http://recorder.ro/ceea-ce-conteaza/

  Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la:

  1. numărul de cetățeni români în închisorile altor state

  2. corupție,

  3. mortalitate infantilă,
  4. numărul de bolnavi de TBC
  5. mame minore,
  6. avorturi în rândul adolescentelor,
  7. violență domestică,
  8. numărul de accidente rutiere soldate cu morți,
  9. numărul de gospodării cu toaletă în fundul curții,
  10. numărul de localități fără racordare la apă curentă,
  11. numărul copiilor cu ambii părinți plecați din țară.

  Alte stattistici:

  12. Organizația Mondială a Sănătății ne plasează pe locul cinci în clasamentul celor mai mari consumatori de alcool din lume.

  13. Jumătate dintre copiii din mediul rural românesc trăiesc în sărăcie.

  14. Peste patruzeci la sută dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcționali (știu a citi, dar nu înțeleg nimic din ceea ce citesc). Și, au calculat experții în educație, dacă s-ar reduce semnificativ acest procent, PIB-ul României ar putea crește cu până la 200% (!) în douăzeci de ani.

  15. România este a doua țară din lume la numărul de oameni care au emigrat în ultimii cinci ani! Pe primul loc este Siria, care este în război civil.

  16. Foamea. Unul din opt copii din mediul rural românesc se culcă flămând.

  E interesant Radu Tudor ? Soros, Kovesi, UE cu PNL si USR sunt de vina. Asta aflam de la voi de la televizor.

   • Vai de caputul nostru cu psdul pe capul nostru. Ca ma jignesti pe mine nu are importanta, sunteti la putere cu psdul , ati sprijinit psdul si multi colegi de ai tai nu se sfiesc sa anunte ca au votat psd. Clasamentele alea raman, la fel si modul cum ii prostiti pe votanti prin antena 3.

  • Am un alt mod de abordare. Ma uit la ce suntem sau la ce am fost primii in lume sau Europa. Ca nu mai suntem pe “podium”, pe mine ca roman acest fapt ma doare. Toata lumea ar trebui sa puna umarul ca sa devenim ce-am fost.
   In primul rand trebuie cateva institutii curatate de “neghina”, apoi sa incercam sa remontam ecartul fata de celelalte state.

  • Suntem toti de vina pt statistica ta.In special educatia religioasa lipsa din sate ar diminua statistica ta pe jumate apoi 30 % vina politicului local urmat de emisiunile imorale film-divertisment ce incita la consum si destrabalare si 10% mafiei alimentare si de medicamente si sanitare- la TBC tratamentul i gratis.Eu am luat mere din Polonia 2 lei kilu .Cat de prost sa fii tu stat sa ai tara merelor in Fagarasi sau Valeni,si sa le arunci sai sa putrezeasca pe tapsan,in loc sa dai la popor si la scolari?Daia oaia.Ne apara ea de rusi da nu si de foame..Avem si plusuri,avem cea mai vanduta masina din lume,cei mai buni informaticieni din lume,cei mai multi copii din lume premiati la olimpiade,cea mai mare viteza la net din lume,cei mai mari bautori de bere dintre capitale Bucuresti,cei mai mancaciosi din lume,cel mai bun export de grau din Ue ,iata,cea mai mare productie de ulei si floarea soarelui din Ue.Pacat ca politicul nu stie sa profite de aceste atuuri romanesti!?

 2. Ce stie sefa Petrom! Infrastructura moderna se face cu stadioane, borduri si rachete patriot. Capitalul uman cu educatie si sanatate subfinantate, dar cu suprafinantare a institutiilor de forta. Crestere demografica? Nici de copiii actuali nu suntem in stare sa avem grija, suntem pe primul loc la mortalitate infantila de ani buni.
  De eficientizare ce sa mai zic? Dau exemplul institutiei in care lucrez. Iarna avem cca 40 de grade in birouri. Nu e voie sa se dea mai incet centrala, nu e voie sa se inchida caloriferele, suntem obligati sa fierbem in birouri. Motivul? Trebuie consumata cota de gaz, altfel institutia primeste la anul o cota mult mai mica. Asa ca stam cu ferestrele deschise din cauza absurdului organizational.

Leave a Reply