Generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, a spus, în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Washington, că Rusia foloseşte dispozitive de bruiaj împotriva sistemelor GPS ale navelor aflate în apele teritoriale române, scrie DC News.

“Războiul a revenit în Europa. E un război ales de Rusia, care pentru Ucraina e un război de supraviețuire națională și o luptă pentru valorile occidentale. Nu vedem finalul acestui război acum și, în timp ce admirăm reziliența societății ucrainene în fața atacurilor ruse, trebuie să ne pregătim și noi pentru o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse”, a declarat generalul Petrescu.

“Această confruntare o resimțim foarte bine în special în Flancul Estic al NATO și mai ales în regiunea de unde provin, Marea Neagră. Războiul Federației Ruse în Ucraina a destabilizat în mod fundamental regiunea Mării Negre, și a provocat sentimente de insecuritate în rândul țărilor riverane, cu repercursiuni asupra mediului de securitate”, a spus gen. Daniel Petrescu, într-o intervenție live de la Washington.

Șeful Apărării din România a precizat astfel că „Marea Neagră a devenit o zonă de operații militare a Rusiei. De aici, sunt lansate rachete spre Ucraina, asupra infrastructurii sale civile ori militare. Regiunea a devenit scena unor tot mai frecvente acțiuni militare, cu incidente maritime și acțiuni care limitează libera circulație a navelor. Chiar aseară (noaptea de miercuri spre joi, n.r.), alarmele antiaeriene au sunat în orașele ucrainene, aproape de granița cu România, anunțând atacuri iminente. Dar astfel de lucruri nu se întâmpla doar în Ucraina: mesaje de alertă, care avertizează asupra posibilității căderii unor obiecte din spațiul aerian, sunt frecvent transmise cetățenilor români care locuiesc în Deltă, aproape de porturile ucrainene aflate constant sub atacul rușilor”, a spus Petrescu.

“Există un risc constant, asociat probabilității tot mai mari de producere a unor incidente la granița NATO, provocate de posibilitatea ca anumite drone sau rachete să dea rateuri. Infrastructura României sau navele comerciale din apele teritoriale (ale României) ar putea fi lovite din greșeală”, a precizat gen Daniel Petrescu.

“Acțiunile active și constante ale bruiajului rusesc afectează comunicațiile GPS, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni între navele aflate în apele teritoriale române sau cele care intră în zonele supuse restricțiilor de navigație de către Rusia”, a mai explicat acesta, citat de Digi 24 si DC News.

 

2 COMMENTS

  1. Cam multe greseli voite, bade! Din gresala poate ucide un grup de cetateni nebinovati, si dupa, scuze, a fost gresala! E mentalitate de “criminal”, dupa ce omori, iti ceri scuze la misto. Brava!, sa nu spun mai multe.

  2. Tocmai au plecat la 19,30, 2 zburatoare aeroflot din rusica spre Puket maine la 8,30-9,00 sunt la moscva retur cu aprovizinare militara. Ieri au cules recolta de septembrie cu predati rusnaci de ukraineeni, cred ca sunt peste 50, inregistrare pe youtube, daca nu ma insel, pe wartog defense.

Leave a Reply