#SUA, cel mai puternic aliat pentru #Romania, doneaza 3 avioane militare de transport C-130 Fortelor Aeriene Române.

Al 2 lea avion a sosit şi a intrat în dotare.

Flancul Estic al #NATO se întăreşte serios în faţa războiului brutal şi ilegal declanşat de #Rusia în #Ucraina.

Forţele Aeriene Române vor avea, din 2024, 7 avioane C-130 Hercules de transport operativ pe distanţe medii şi lungi.

Alte 7 avioane de transport tactic C27J Spartan, de transport tactic, pe distante mici şi medii, completează flota militară de transport a României.

Iata comunicatul MApN :

Intrarea în serviciul Forțelor Aeriene Române a unei aeronave C-130H2 Hercules.

O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.
Donarea avionului C-130H2 Hercules către Forțele Aeriene Române este o dovadă a cooperării puternice și de durată în materie de securitate dintre România și SUA și a angajamentului comun față de stabilitatea și securitatea regională. De asemenea, acest fapt demonstrează că SUA apreciază România drept partener strategic și aliat cheie în NATO și sprijină eforturile țării noastre de a-și moderniza capacitățile de apărare.
Livrarea aeronavei C-130H2 Hercules s-a realizat în data de 15 septembrie, iar în perioada 17 – 29 septembrie echipa mobilă de antrenament americană (U.S. Mobile Training Team) a desfășurat antrenamente în Baza 90 Transport Aerian împreună cu echipajul românesc, pentru familiarizarea acestuia cu noile echipamente de la bordul aeronavei.
Până la finalul anului 2023, România va mai primi încă o aeronavă tip C-130H2, în cadrul Programului Excess Defense Articles.
➡️Forțele Aeriene Române mai au în dotare patru aeronave de transport C-130 B și două aeronave C-130 H (ultima primită în anul 2021).
➡️C-130H Hercules este o aeronavă de transport versatilă și fiabilă, care poate îndeplini o varietate de misiuni cum ar fi transportul aerian, evacuare medicală, asistență umanitară și ajutor în caz de dezastru. Aeronava va spori capacitățile de transport aerian ale României și interoperabilitatea cu aliații NATO, în special pe flancul estic al Alianței.
„Programul C-130H Hercules are o importanță capitală atât pentru Forțele Aeriene Române, cât și pentru Forțele Armate ale României, în integralitate. Avionul C-130 Hercules are o istorie bogată, perfecționată prin misiuni de transport începând cu anul 1996, când modelele C-130B au fost integrate în flota de transport. Cu o experiență vastă de zbor de 19 ani în Afganistan, începând de la Operațiunea Enduring Freedom și extinzându-se în continuare în misiuni în Irak, Mali, Balcani, precum și în diferite zboruri naționale și internaționale, Escadrila 901 a Forțelor Aeriene a demonstrat fără îndoială curajul, eficacitatea și contribuția sa neprețuită în misiuni. Introducerea modelor H, provenite din inventarul SUA, sporește capacitatea de transport a Forțelor Aeriene Române și duce la creșterea capacității de răspuns, caracteristici specifice unei forțe aeriene moderne”, a spus comandorul Emil Tecuceanu, comandantul Bazei 90 Transport Aerian.
Foto: Baza 90 Transport Aerian

2 COMMENTS

  1. E 19,35 si rusica ataca masiv aerian in ukraina, toata harta ukrainei e rosie, inclusiv odessa, pare ca si acolo va fi dezastru in seara sau noaptea asta. Exista posibilitatea caderii de resturi de bombonici in zona romaneasca. In schimb, ceva se petrece deasupra canalului turcesc Bosfor, zburatoarea Forte10 survoleaza spatiul marin deasupra zonei canalului turcesc, destul de mult(fly24). Repet, zilnic cara cate doua ture cu zburator rus si iranian la moscva, zburatoare uriase nu micute, se intampla de vreo 5-6 zile.

  2. Ce s-a intamplat in noaptea de 30.09-1.10.2023? Avem aici de la minutul 6,10 pana la 6,30, ritocol deasupa zonei si retur cand si-au dat seama ca au intrat in Romania:
    https://youtu.be/hGvLe9Kuphk?si=49OZfrOVsvlfxjIa
    Si aici de la minutul 5,38 : https://youtu.be/hSaq6w-I9dU?si=OaVER6aP3iLiyDXK
    Cu destule amanunte. Sunt 2 surse, o sa mai caut o sursa sa fie 3 la numar.
    De ce as avea incredere deplina in politicienii romani mincinosi, au demonstrat ani la rand ca sunt mincinosi notoriu?! Oare de ce a ajuns tara si institutiile in halul in care sunt? Nu cetatenii majoritari mentin minciuna si haosul in Romania. P.s. ti-am trimis doua capturi pe facebook, sunt de astazi, e ora capturii in coltul din dreapta sus. Din intamplare am dat peste moment.

Leave a Reply