Mesaj al Armatei Franceze :

#Europa | Războiul din Ucraina agravează situația de securitate din Europa. Franța își consolidează contribuțiile la flancul estic al NATO. #Solidaritate strategică.

Franţa a decis trimiterea a 500 de militari în România, în cadrul unei misiuni a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul acţiunilor de consolidare a apărării Flancului Estic al NATO, anunţă Statul Major al armatei franceze.

“Războiul a revenit în Europa pentru prima dată după anul 1945; pentru prima dată după 1945, un stat atacă un alt stat. (…) Forţa este din nou un mod de rezolvare a conflictelor. Franţa face parte din NATO, face parte din Uniunea Europeană. NATO este o organizaţie de apărare colectivă care este fondată pe solidaritate (…) şi trebuie să fim capabili să ne apărăm unii pe alţii. În acest cadru, Franţa contribuie la solidaritatea Alianţei, este un aliat mândru, credibil şi solidar”, a declarat generalul Thierry Burkhard, şeful Statului Major al forţelor armate franceze, într-un interviu acordat acordat France 24 şi RFI .

“Ca expresie a solidarităţii strategice între statele membre NATO, pentru cazul României, care se află în apropierea imediată faţă de situaţia de război din Ucraina şi în contextul în care NATO a decis consolidarea prezenţei, ceea ce este un semnal clar privind solidaritatea strategică, prin poziţionarea de forţe în România, Franţa, un contributor important la Forţa de reacţie rapidă a NATO, s-a oferit voluntară să asigure rolul de naţiune-cadru, de ţară-lider, prin trimiterea unui batalion în România în curând, vom trimite 500 de oameni, de combatanţi, pentru a oferi susţinere României, dar şi pentru a transmite un mesaj de solidaritate strategică din partea tuturor membrilor NATO”, a precizat generalul Thierry Burkhard.

De asemenea, şeful Statului Major al armatei franceze a anunţat că Franţa va trimite 200-250 de militari şi în Estonia, pentru consolidarea apărării ţărilor baltice.

https://www.antena3.ro/actualitate/franta-va-trimite-500-de-militari-in-romania-in-cadrul-unei-misiuni-nato-630529.html

Conform postului BFMTV, cei 500 de militari francezi vor ajunge în România în prima jumătate a lunii martie, cu echipamente militare precum tancuri de tip AMX 10 şi vehicule blindate Griffon.

În plus, Franţa va participa cu avioane de vânătoare Rafale şi aeronave de realimentare la misiuni de monitorizare în spaţiul aerian al Uniunii Europene.

Alianţa Nord-Atlantică a condamnat ferm atacul Rusiei asupra Ucrainei, pe care îl consideră “o ameninţare gravă la adresa securităţii euro-atlantice”, şi a anunţat suplimentarea prezenţei militare în ţările est-europene. Secretarul general Jens Stoltenberg a anunţat, vineri seară, activarea Forţei NATO de Reacţie, pentru a putea răspunde oricărei urgenţe. “Ieri, statele membre NATO şi-au activat planurile de apărare şi, în consecinţă, mobilizăm elemente ale Forţei NATO de reacţie la nivel terestru, aerian şi maritim pentru a ne consolida şi mai mult poziţia şi a reacţiona rapid la orice urgenţă”, a afirmat Jens Stoltenberg, după summitul Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurat prin videoconferinţă.

“Nu trebuie să existe niciun spaţiu pentru calcule greşite sau neînţelegeri. Vom face tot ce trebuie pentru a proteja şi a apăra fiecare stat membru şi fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a subliniat Jens Stoltenberg, potrivit site-ului Politico.eu, transmite Mediafax.

Alianţa Nord-Atlantică a cerut Rusiei, cu ocazia reuniunii liderilor statelor membre, să oprească “imediat” operaţiunea militară în Ucraina, considerată “cea mai gravă ameninţare de securitate din ultimele decenii”. NATO a anunţat continuarea acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic.


Războiul din Ucraina “va dura” şi “trebuie să ne pregătim pentru aceasta”, a avertizat sâmbătă preşedintele francez Emmanuel Macron, anunţând că guvernul francez va pregăti “un plan de rezilienţă” pentru a face faţă consecinţelor economice ale acestei crize, informează AFP.

“Războiul a revenit în Europa (…). Dacă trebuie să vă împărtăşesc o convingere în această dimineaţă, aceea este că acest război va dura” şi “nu va fi fără consecinţe pentru lumea agricolă”, a declarat Macron în faţa unor responsabili în domeniul agricol la Salonul Internaţional de Agricultură de la Paris.

“În mod cert, vor exista consecinţe în exporturile noastre pentru marile filiere”, cum sunt cele de vinuri, de cereale şi de furaje. Elaborăm un plan de rezilienţă, întâi pentru a securiza filierele noastre, apoi pentru a stăvili costurile”, a declarat Macron.

Preşedintele francez a susţinut un discurs de circa 20 de minute în faţa unor directori de organizaţii profesionale. Vizita sa la Salonul Internaţional de Agricultură de la Paris, care se derulează până pe 6 martie, a fost scurtată în contextul crizei internaţionale.

Profesioniştii în domeniul alimentaţiei sunt îngrijoraţi că măsurile de retorsiune ruse, ca reacţie la sancţiunile occidentale, vor perturba schimburile comerciale. Mai multe mari grupuri agroalimentare sunt implantate în Ucraina, în special în sectorul laptelui şi al cerealelor.

Franţa este al 9-lea furnizor de produse agroalimentare în Rusia, contra unei sume de 780 de milioane de euro pe an.

Forţele militare ruse au lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply