Generalul Daniel Petrescu, seful Statului Major al Apararii din Armata Romana a transmis un mesaj pe fondul apropierii de granitele noastre a razboiului declansat de Rusia in Ucraina :
Unitatea aliaților NATO și partenerilor europeni în fața agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei s-a concretizat prin activarea, pentru prima dată în istorie, a elementelor Forței de Răspuns a NATO. Reacția aliată, vizând descurajarea și apărarea în fața amenințărilor împotriva păcii și securității în Europa, înseamnă alinierea, sub comanda Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), a unor structuri operaționale maritime, terestre, aeriene, spațiale și cibernetice.
Activarea Forței de Răspuns a NATO reprezintă un răspuns suplimentar și adecvat de prudență pentru apărarea suveranității NATO. Creșterea capacității de reacție și întărirea capabilităților defensive aliate semnifică fermitate în menținerea angajamentului colectiv de a ne proteja și de a apăra teritoriul aliat.
Implementarea acestor măsuri de vigilență sporită este graduală. În acest sens, forțele militare aliate sunt în proces de poziționare pe aliniamentul defensiv din estul NATO, unde se vor antrena pentru a-și spori pregătirea și interoperabilitatea.
Reiterez că estimările privind dinamica regională de securitate mențin la minim probabilitatea ca România să fie ținta unor acțiuni ofensive convenționale ale Federației Ruse. La nivelul Armatei României, în acord cu planurile naționale și aliate și corelat cu evoluțiile din mediul de securitate, rămânem angajați pentru consolidarea capacității defensive naționale, precum și a consolidării accentuate a posturii aliate de descurajare pe flancul estic.

Leave a Reply