Incet-incet, lucrurile reintra in fagasul lor normal. Seful Armatei Turciei, cel care l-a salvat pe Recep Tayip Erdogan din lovitura de stat, a venit in Romania sa discute cu liderii armatei noastre. Romania si Turcia, aliati esentiali pentru securitatea NATO in Flancul sud-estic.

Lovitura de stat din Turcia n-a dorit-o nimeni. A avut un sprijin extrem de limitat printre militari, de aceea a si fost infranta. La fel cu nici derapajele islamiste si autoritariste ale regimului politic la putere in Turcia nu sunt nici de tolerat, nici de incurajat.

Dar lucrurile par sa se reaseze, dupa turbulente ingrijoratoare. Marea Neagra are deja doi aliati importanti ce vor sa colaboreze serios pentru intarirea Flancului Estic. Daca se trezeste si Bulgaria din filmele sovietice recente, platforma NATO la Marea Neagra se realizeaza curand.


Comunicatul MApN :

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a avut o întrevedere marţi, 2 noiembrie, la sediul ministerului, cu generalul Hulusi Akar, comandantul Forţelor Armate ale Republicii Turcia. Oficialul turc se află în vizită oficială în România la invitația generalului Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, cu care va avea un program extins de activități.

În cadrul întrevederii, au fost analizate situaţia de securitate regională din zona extinsă a Mării Negre şi perspectivele intensificării cooperării în domeniul apărării, atât în plan bilateral, cât şi în context aliat. Totodată, partea turcă a prezentat perspectiva Ankarei cu privire la ultimele evoluții de securitate din Siria și Irak.

În vederea consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO, cu aplicare pe întregul flanc estic al Alianţei, a fost subliniată importanţa implementării deciziilor adoptate de şefii de state şi guverne, la Summit-ul NATO de la Varşovia, cu privire la prezenţa înaintată adaptată pe segmentul sudic al flancul estic.

În context, ministrul Mihnea Motoc a exprimat apreciere pentru runda bună de discuţii, în cadrul aliat, la ministeriala apărării de la Bruxelles, din octombrie a.c. şi a subliniat importanţa efortului aliat, în perioada următoare, în direcţia implementării deciziilor cu privire la prezenţa înaintată adaptată, cu accent pe inițiativele României în domeniile terestru, aerian şi maritim, din regiunea Mării Negre. De asemenea, a apreciat contribuţia importantă a Turciei pentru adoptarea unei abordări echilibrate privind securitatea și stabilitatea flancurilor estic şi sudic al Alianței.

12 COMMENTS

 1. 🙂 ce se aşază?
  🙂 🙂 alt conflict în sud-vestul europei mai departe de patria noastră?
  🙂 altul în sud-vestul ţării noastre?
  Mai are cineva încredere în vorbele altora?

 2. Ce bine e sa ai aliati niste dictatori care aresteaza cu zecile de mii sub pretextul loviturii de stat.
  Desigur, desigur toata aceasta masa de oameni arestata inclusiv profesori si ziaristi s-a coordonat admirabil si a participat la lovitura. Sau nu?
  Probabil prin telepatie si prin “lasa ba ca stim noi”.
  —————–
  Dar knowhow-ul nostru e “statul de drept”, dosarele, procurorii, arestari prevenitive, ascultari nelimitat si cred ca Erdogan e f interesat de asta…

 3. pe bune?veni seful armatei turcesti la bucuresti si gata ,totul a revenit la normal?sa fim seriosi! omul probabil a venit ptr. contractul modernizarii “frecatelor”(circa 200 mil.$),ptr. viitoarea achizitie de corvete multirol(minim 2 buc. a 250 mil.$ buc.) si alte bucati din bugetul armatei.cand va castiga almaz-antey(cu sist. s-400) licitatia ptr. dotarea armatei turcesti atunci mai vorbim despre “bunele intentii” ale “aliatului” turc.

 4. Seful armatei a fost la Moscova, inainte de a veni in Romania.

  Ceea ce crezi tu ca e o colaborare NATO pe flancul sud-estic, este de fapt o reasezare a fortelor din regiune impotriva SUA.

  Moscova este cea care l-a avertizat pe Erdogan de puci…in caz nu stiai.

 5. Giugiuc! Armata e cu noi! Am mai auzit asta, odata, demult, la Revoluție, un eveniment care, aud acum din ce in ce mai des, nici n-a avut loc. Dar acum, iată, pe model turcesc, vom pune stavila dictaturii din toate direcțiile cu toate armele din dotare+colaboratori! Si, daca e sa ne luam după cele declarate de generalul doctor Sarbu in interviul de la DCNews, abia acum vom avea o revoluție adevarata, prin VOT, adică pe modelul american (Obama). Adică vom ajunge direct la pepeni (la pepenii pe care i-a “servit” Basescu doctorilor militari inainte sa-l opereze, vezi DCNews) cu echipa de revoluționari “legată” de actul împărțirii respectivilor pepeni intre Ciolos, PNL, USR si, ma rog, nea Klaus, ca-i mai “senior”, la Masa Tăcerii. Lăsând gluma laoparte, m-am saturat de generalii care fac politica, oricare ar fi modelul pe care-l urmează.

 6. Scuze pentru “off-topic”…Citez: “nea Klaus, ca-i mai “senior”, la Masa Tăcerii”… Vaai, da’ ce-aveti cu persoana respectiva? 🙂 Pai, o persoana asaaa…mai….”tacuta” 🙂 unde sa stea? Nu la… Masa Tacerii ? 🙂

 7. deci acum suntem siguri ca lovitura de stat n-a dorit-o nimeni? a fost de la alinierea planetelor, atunci?
  sau asa e ordin pe unitate acum, sa se scrie ca “n-a dorit-o nimeni”

Leave a Reply