Zsolt Hernádi, preşedintele şi directorul general al companiei maghiare MOL, prezentă și pe piața carburanților din România, a fost condamnat la doi ani de închisoare de Tribunalul din Zagreb într-un dosar de corupție la nivel înalt, transmite agenția MTI. Ivo Sanader, fostul premier al Croaţiei, a fost condamnat la şase ani de închisoare în același dosar. Părțile pot face recurs.

Zsolt Hernádi este un aliat apropiat al premierului Viktor Orban și unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Ungaria. Compania MOL este una strategică pentru sectorul energetic din Ungaria.

Context: Urmărirea penală a lui Zsolt Hernádi a început în 2013, de către USKOK, agenţia croată de luptă împotriva crimei organizate şi a corupţiei. Potrivit USKOK, între 2008 şi 2009, liderul Mol i-a oferit o mită de zece milioane de euro premierului croat în funcţie, Ivo Sanader. Mol S.A. şi Zsolt Hernádi au respins acuzaţiile şi au afirmat că nu au corupt niciodată un politician şi că nu au oferit mită nici pentru dobândirea drepturilor de control asupra INA.

În iulie 2011, Parchetul General al Ungariei a dispus demararea unei anchete împotriva unui autor necunoscut, cu suspiciunea săvârşirii infracţiunii de dare de mită în vederea încălcării obligaţiilor în relaţiile internaţionale. Parchetul a constatat că nu a fost săvârşită nicio infracţiune în interesul Mol şi din partea conducerii acesteia, astfel că a încheiat ancheta pe motivul lipsei infracţiunii. În 2013, instanţa maghiară a refuzat executarea mandatului de arestare european emis de către parchetul croat împotriva lui Zsolt Hernádi, motivând că, în opinia sa, mandatul a fost emis în acelaşi caz în care parchetul din Ungaria a efectuat deja cercetări şi a încheiat ancheta motivul lipsei infracţiunii, potrivit MTI, citata de g4media.ro

Leave a Reply