Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat, marți, că România s-a pregătit pentru “peste 500.000 de refugiați din Ucraina” și că există “un plan pregătit în toate marile orașe, în vecinătatea granițelor”.

“Peste 500.000 de refugiați, asta e cifra la care ne-am pregătit. Sunt multe puncte, există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile orașe, în vecinătatea granițelor.

Peste tot există, este o situație extremă, dacă vom avea fluxuri masive de refugiați”, a declarat ministrul Apărării, întrebat dacă România este pregătită să primească refugiați din Ucraina, potrivit g4media.ro.

“Cel mai grav scenariu ar fi un conflict armat generalizat, unde ar fi și alte efecte de factură economică, socială. Am simulat diferite scenarii, a fost o cronică a unei morți anunțate, de săptămâni întregi ne pregătim.

Există condiții și pentru un conflict armat, să sperăm că încă vor continua să discute diplomații, nu militarii”, a mai declarat Vasile Dîncu.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat marţi, la Antena 3, că România trimite medicamente în Ucraina la cererea guvernului ucrainean şi se pregăteşte pentru a primi refugiaţi.

“Ajutoarele pentru Ucraina se bazează pe o listă solicitată de Ucraina. Este o solicitare venită prin două mecanisme, mecanismul de protecție civilă europeană și mecanismul de răspuns la dezastre al NATO. Pe ambele mecanisme România a răspuns cu cantitățile cerute.

Ele includ în mod deosebit anumite medicamente, antibiotice și alte medicamente pe care le-au cerut, dezinfectanți. Este o listă de medicamente, dezinfectanți și materiale sanitare”, a spus Raed Arafat.

Taberele de refugiaţi, pregătite

“Este făcută analiza de către inspectoratele pentru situații de urgență împreună și cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Sunt stabilite terenuri unde pot fi instalate tabere, nu înseamnă că toate vor fi folosite. Noi sperăm să nu folosim niciunul dintre ele. Pe lângă ele sunt identificate și locuri de cazare altele decât în tabere de corturi”, a precizat Arafat.

Întrebat la ce număr de refugiați se așteaptă România, Raed Arafat a declarat că România se pregătește pentru cifre mari.

“Avem și cetățeni români în zona Ucrainei. E posibil să fie niciunul, câteva mii, câteva zeci de mii, depinde de amploarea și gravitatea situației în Ucraina”.

“Noi ne pregătim ca să primim o cifră mai mare și sperăm să nu ajungem acolo”, a mai spus Arafat.

Leave a Reply