Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, a declarat că, pentru a se respecta legea, care prevede că un deţinut are dreptul la patru metri pătraţi, şi pentru ca statul să nu mai fie amendat la CEDO din acest motiv, ar trebui fie ca 8.500 de deţinuţi să plece din sistem, fie să se construiască alte penitenciare.

Marius Vulpe a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă organizată în staţiunea Mamaia, că există 33.000 de paturi în penitenciarele din ţară şi 27.500 de deţinuţi, dar că nu este respectată suprafaţa legală pentru fiecare deţinut, respectiv de patru metri pătraţi, scrie news.ro.

“În momentul actual avem circa 33.000 de paturi instalate. Din punct de vedere legal, circa 19.500 putem caza, avem voie să cazăm. De acolo reiese diferenţa aceea cu care noi am ieşit în spaţiul public şi pentru care, de altfel, statul român astăzi prin deciziile CEDO ia amenzi individual. (…) Calculele de cazare pe normative europene se realizează la suprafaţă, nu la paturi instalate. Pentru a respecta legea şi a nu mai fi amendaţi ar trebui fie să plece 8.500 de deţinuţi din sistem, fie să construim alte locaţii fie penitenciar, fie secţii de deţinere care să ne ofere cele 8.500 de locuri, deţinuţii să rămână în sistem şi să nu mai plătim amenzi. Sunt 27.500 de deţinuţi astăzi şi nu se respectă cei patru metri pătraţi”, a spus directorul general al ANP.

El a precizat că există mai multe metode de reducere a efectivelor de deţinuţi, nu doar construirea unor locuri de detenţie.

“Una dintre ele ar fi să construim locuri noi de detenţie şi vă spuneam că sunt proiecte în sensul acesta, dacă vor fi finanţate le vom implementa. A doua, aţi văzut în agenda publică, sunt proiecte de ordonanţe. În al treilea rând, mai sunt la nivelul ministerului câteva propuneri, cea mai importantă dintre ele este proiectul început în mandatul guvernului trecut referitor la recursul în compensare. Adică, în funcţie de perioada cât locuiesc în condiţii de supraaglomerare deţinuţilor să li se scadă un anumit număr de zile din pedeapsa executată”, a declarat Marius Vulpe.

El a menţionat că Administraţia Naţională a Penitenciarelor desfăşoară în prezent două proiecte pentru realizare de penitenciare, unul în Berceni, lângă Ploieşti, şi altul la Caracal.

“Anul trecut s-au alocat bani de la bugetul de stat pentru două studii de prefezabilitate: la Berceni, lângă Ploieşti, şi la Caracal. Anul trecut, Ministerul de Finanţe trebuia să dea aviz cu Ministerul de Justiţie pentru studiile de fezabilitate. Din păcate, am căpătat pentru Berceni spre sfârşitul anului avizul, nu am putut demara procedura de achiziţie a proiectării, pentru că e următorul pas, şi execuţiei. Pentru Caracal nu am avut aviz de la Ministerul Apărării Naţionale având în vedere apropierea de Craiova şi de Deveselu. Avem promisiuni că anul acesta Ministerul Justiţie a avut discuţii, a negociat cu Ministerul Apărării şi avem promisiuni că vom căpăta aviz că nu sunt riscuri pentru zona Deveselu”, a mai afirmat directorul ANP.

Întrebat care a fost ultimul penitenciar construit, Marius Vulpe a spus că penitenciarul de la Giurgiu, dar că lucrările nu au fost încă finalizate deşi este dat în folosinţă din anul 2000.

“Ultimul penitenciar, dacă nu mă înşel, este cel de la Giurgiu. A început construcţia în 1994, a fost dat în folosinţă în anul 2000 şi se va finaliza în 2017. Mai sunt anexe de realizat”, a precizat directorul ANP.

De asemenea, întrebat de jurnalişti care este cel mai modern penitenciar, dar şi cel mai aglomerat, Marius Vulpe a spus că Penitenciarul Arad se încadrează în prima categorie, iar Penitenciarul Satu Mare este supraaglomerat, având un grad de ocupare de 200 la sută.

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a mai fost întrebat dacă ministrul Justiţiei i-a cerut un punct de vedere referitor la ordonanţa privind graţierea, el răspunzând negativ.

“Nu şi nici nu era temei să-mi ceară un punct de vedere. Administraţia Naţională a Penitenciarelor oferă statistici şi problematică. Din a doua, a treia zi de mandat a domnului ministru m-am prezentat la dumnealui şi i-am expus toate problemele, începând cu supraaglomerarea, cu deficitul de personal, cu deficitul de clădiri, cu insuficienţa resurselor financiare”, a mai declarat Marius Vulpe, precizând că a solicitat pentru acest an un buget de 1,3 miliarde de lei.

El a precizat că peste 500 de deţinuţi au câştigat procese la CEDO şi că nu există penitenciar în ţară care să nu aibă cauză pierdută la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

“Sunt 530 de cazuri în care deţinuţii au câştigat la CEDO. Vă spun că nu există penitenciar din România care să nu aibă dosare sau cauze pierdute la CEDO pe acest temei”, a menţionat Marius Vulpe.

Directorul general al ANP a fost prezent, marţi, în Mamaia, la şedinţa de bilanţ în cadrul Regiunii Sud-Est, care cuprinde Penitenciarul Poarta Albă, Penitenciarul Spital Poarta Albă, Penitenciarul Tulcea, Penitenciarul Brăila, Penitenciarul Galaţi, Centrul de detenţie Tichileşti, Penitenciarul Slobozia.

9 COMMENTS

 1. Off topic: mai tii minte cand am zis ca daca iese cu declaratii Kovesi si ambasadorul SUA si pleaca Coldea nu o sa mai auzim ceva de la Ghitza?
  Eh,,, uite ca n-am mai auzit 🙂

 2. DECI CONCLUZIA ZILELOR DE AZI ESTE: DACA O SA FURAM CAT MAI MULTI, N-O SA AIBA UNDE SA NE TINA SI NE GRATIAZA PE TOTI!!:)))
  asta e semnalul transmis, praqctic. Daca aveam putini hoti, ii tineam in inchisoare. Daca avem mai multi, le dam drumul! concluzia e cea de sus!
  nu vad alta

 3. Bă fiv-ar graţierea a dreacu! În cei 27 ani de zile de ce nu s-a auzit nicio vorbă despre condiţiile din penitenciare? Au intrat maimuţele politico-escrocherie şi gata! Arde brăila! Vor condiţii generale de…hotel bruscheţi! Marş dracului de neam prost, născut hoţ, crscut analfabet, studiat la sc.Diplome Engros, angajat la sc.Manipularea SA, de profesie escroc, cu vechime în muncă la sc Diversiunea-diversitară SA. cu normă întreagă la pouuulivară 8 ore! Ce vorbiţi bre de ilegalităţi când ele sunt home de când e lumea şi pământul românesc împărţit în nemernici şi oameni calzi?

 4. Da ! Deci solutia corecta este: CONSTRUCTIA DE PENITENCIARE! Luav-ar dracu de hoti cu amnistia si gratierea voastra!
  Apucati-va si construiti penitenciare! Nu eliberati 8500 de hoti care se intorc inapoi dupa o luna ca ne violeaza copiii, batranii si omoara copii si batrani pt un telefon sau 50 de lei din dulapul batranilor neajutorati!

  • Pacat ca CEDO nu ne amendeaza si pentru casele cu WC-ul in curte , fara canalizare. Nu mai vorbesc de cele fara curent.

   • Eu mi-as dori sa ne amendeze pt scoli si spitale…atunci sa vezi veselie. Dar cui ii pasa de astia micii? Voteaza? Nu! Atunci mars la buda in fundul curtii

  • Citeste ordonanta si linisteste te cucoana ca niciunul din cei enumerati de tine nu beneficiaza de gratiere.

 5. Oricum n-o sa-i inghesuie si mai mult unii ca Dragnea si toti smecherii din politica de varf dar si din aia mica…nici nu stiti ce vartos se fura “la mărunţica”….a trecut vremea lui “nu ma mai dau jos din pat sub 50.000 de euro” …Acum palmezi si 5.000 daca-ti trec pe sub nas…Sa te incadrezi in 200.000 lei…nu te duce capul ia-ti o socotitoare cu tine tot timpul…

 6. ce ma bucur ce ma bucur! locuiesc intr-o tara (ma rog, mult spus) in care pana si penitenciarele incalca legea!
  iupiiii

Leave a Reply