Secretarul de stat american al apărării, Ashton Carter, a declarat marți, la Stuttgart (sud-vestul Germaniei), că NATO își menține “ușa deschisă Rusiei”, dar nu va ezita să își “apere aliații” în caz de “agresiuni” rusești, relatează France Presse citata de Agerpres.

Alianța Nord-Atlantică “ține ușa deschisă Rusiei” pentru a coopera în fața provocărilor în domeniul securității în lume dacă Moscova renunță la atitudinea sa belicoasă, a declarat Carter la ceremonia de predare a comenzii forțelor NATO în Europa.

“Dar este la latitudinea Kremlinului să decidă. Nu vrem un război rece și încă și mai puțin unul cald. Nu căutăm să facem din Rusia un inamic”, a subliniat șeful Pentagonului.

“Însă fiți siguri de acest lucru: ne vom apăra aliații, ordinea internațională bazată pe reguli și viitorul pozitiv pe care ni-l oferă”, a subliniat el.

Până de curând șef al trupelor americane în Coreea de Sud, Curtis Scaparrotti îl va înlocui pe generalul Philip Breedlove, care se afla la comanda trupelor aliate în Europa din 2013.

Generalul Scaparrotti va trebui să gestioneze relațiile dificile între NATO și Moscova, ilustrate recent prin mai multe incidente “periculoase” în Marea Baltică între nave și avioane rusești și americane.

Avioane rusești au hărțuit recent, în mai multe rânduri, nave și avioane militare americane în zona Mării Baltice.

Aceste incidente au survenit într-un moment în care relațiile dintre Moscova și Washington sunt tensionate din cauza mai multor conflicte, precum în estul Ucrainei și în Siria.

Pentru a protesta împotriva anexării “ilegale” a Crimeii în martie 2014 și împotriva ofensivei separatiștilor proruși în estul Ucrainei în primăvara lui 2014, NATO și-a suspendat practic orice cooperare cu Moscova, pe care o acuză de susținerea rebelilor cu arme și trupe.

Săptămâna trecută, Germania s-a declarat deschisă ideii de a trimite soldați ai Bundeswehr-ului în Lituania pentru întărirea prezenței militare a NATO pe flancul său estic, în urma invadării Crimeii de către Rusia, notează AFP.

8 COMMENTS

 1. Domnule Tudor, daca-l vezi pe unul venind spre dumneata cu o bita de basseball in mina, ce faci? Daca astepti sa ti-o traga (pe principiul ca poate glumeste), esti un fraier notoriu! Daca i-o tragi primul, asa, de descurajare, esti doar sanatos la cap!
  Ca decit sa plinga mama, mai bine plinge ma-sa! Zi ca nu-i asa!

   • Aaa, in sfirsit recunosti care e, de fapt politica NATO. Sint convins ca n-ai vrut sa spui, dar ti-a scapat! Ghinion!!
    Fiindca nicidecum nu sint rusii cei care se apropie de NATO, pas cu pas, cu bita in mina…

     • Bla, bla, bla!!! Normal, americanii e fruntea motului din fundul curtii de la tara iar rusii e de porc. Krimeea a fost si va fi a rusilor, tot la fel cum pamanturile luate cu japca de catre Ucraina sunt si vor ramane la ei. Tapul imbecil in 19979 semnand tratatul cu aceasta tara de adunatura prin care Romania a renuntat defintiv la aceste pamanturi.

 2. domnul tudor astia sunt tampiti sau sunt tampiti? cu ce sa atace rusia nato domnule?au 550 tancuri moderne t-90 si 10000 de epave vechi de 30-40 de ani.doar statele europene din nato au 2700 de mbt-uri ultramoderne(leclerc,leopard2,challenger2).si astea 2700 sunt doar primul esalon.dupa, vine esalonul 2 format din mii de m1 abrams(cel mai bun tanc din lume la ora asta).si in momentul respectiv esalonul 2 rusesc va fi format din t-72 si t-80 in acest moment in rezerva(nemodernizate,ruginite, vai de ele).ce dracu astia ne jignesc inteligenta.

Leave a Reply