Vizita delegatiei Armatei Romane la sediul Pentagonului, discutii cu Secretarul American al Apararii, James Mattis.

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, s-a întâlnit la Pentagon, miercuri 26 septembrie, cu secretarul apărării al SUA, James Mattis. Această vizită oficială a avut ca obiectiv continuarea dialogului excelent al ministrului român cu omologul său american, demarat în urmă cu un an de zile, cu prilejul primei vizite la Washington, și intensificat la Bruxelles, în contextul diverselor întâlniri în marja reuniunilor miniștrilor apărării din statele membre NATO.

Agenda discuţiilor a inclus teme prioritare ale cooperării în domeniul apărării dintre România și SUA, cu accent pe evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre şi din Balcanii de Vest, implementarea deciziilor Summit-ului NATO din luna iulie, participarea la lupta împotriva terorismului, cooperarea bilaterală și prezenţa forțelor SUA pe teritoriul României, precum și aspecte legate de cooperarea în domeniul industriei de apărare și programelor majore de înzestrare derulate cu partenerul american.

În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiat ritmul dinamic de derulare al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, ca elemente esenţiale pentru securitatea şi stabilitatea ţării noastre şi a regiunii din care România face parte. În context, a fost apreciată maturitatea cooperării României cu Partenerul strategic, atât în plan bilateral, cât și în cadrul Alianței.

În ceea ce privește cooperarea în cadrul NATO, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra rolului important pe care România este pregătită să și-l asume pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice și în regiunea Mării Negre. Cu acest prilej, ministrul român al Apărării a reiterat că țara noastră este un aliat stabil și credibil, care își îndeplinește toate angajamentele și responsabilitățile care decurg din calitatea de stat membru al NATO. În acest context, James Mattis a subliniat rolul important al României în regiunea Mării Negre.

Ministrul Fifor a subliniat că România este unul din puținele state aliate care respectă principiul de împărțire echitabilă a responsabilităților în cadrul NATO, și care îndeplinesc toate cele trei condiționalități 3C: cash – prin bugetul alocat apărării conform angajamentelor, capabilități și contribuții. În primul rând, alocarea a două procente din PIB pentru apărare, pentru al doilea an consecutiv, în 2018, reprezintă un obiectiv național major. În al doilea rând, dezvoltarea de capabilități necesare contracarării amenințărilor la adresa securității aliate este realizată prin strategia ambitioasă de achiziții și programe de înzestrare a Armatei României. Și, în al treilea rând, soliditatea angajamentelor naționale este confirmată de contribuțiile substanțiale ale României la eforturile internaționale de proiectare a securității si stabilității, printre care cele mai importante sunt participările cu militari în teatrele de operații, în cadrul misiunii NATO Resolute Support din Afganistan și a celei derulate în Irak, lansată recent la Summit-ul aliat de la Bruxelles din iulie, precum și contribuția României la Coaliția anti-ISIL, în vederea luptei împotriva terorismului.

Având în vedere faptul că Romania va deține, în curând, Președinția Consiliului Uniunii Europene, începând cu ianuarie 2019, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a subliniat că Guvernul României acordă o importanță deosebită consolidării legăturii transatlantice: “Noi considerăm că nu se poate discuta de o apărare europeană fără relația transatlantică. Mai mult, în contextul BREXIT, România nu crede în crearea unei Europe a Apărării fără o puternică relație transatlantică”, a precizat ministrul Fifor.

În cadrul programului oficial de la Pentagon, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a participat la o ceremonie de comemorare a victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, prin depunerea unei coroane la Memorialul 9/11 din incinta Pentagonului, ceremonie la care a participat și subsecretarul apărării al SUA, John Rood.


Readout of Secretary of Defense James N. Mattis’ Meeting with Romanian Defense Minister Mihai Fifor


Pentagon Chief Spokesperson Dana W. White provided the following readout:

Secretary of Defense James N. Mattis met with Romanian Defense Minister Mihai Fifor today at the Pentagon to reaffirm the long-standing defense relationship between the United States and Romania.

The secretary thanked Minister Fifor for his country’s continued leadership in NATO and its contributions to the Resolute Support Mission. They agreed to continue defense cooperation and to promote security in the Black Sea region.

Secretary Mattis praised Minister Fifor on Romania’s military modernization efforts and their defense spending commitments to NATO. He noted that both of these efforts make Romania a model ally.


Postarea pe Facebook a ministrului apararii :

Astazi am avut bucuria si onoarea de a fi primit la Pentagon, de către omologul american, secretarul apărării, James Mattis.

Aceasta vizita oficiala a avut ca obiectiv continuarea dialogului excelent cu omologul american, demarat in urma cu un an de zile, cu prilejul primei vizite la Washington si intensificat la Bruxelles, in contextul diverselor reuniuni a ministrilor apararii din statele membre NATO.

Agenda de discuţii a inclus teme prioritare ale cooperarii in domeniul apararii dintre Romania si SUA, cu accent pe evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre şi din Balcanii de Vest, implementarea deciziilor Summit-ului NATO din iulie a.c., participarea în lupta împotriva terorismului, cooperarea bilaterală si prezenţa SUA pe teritoriul României, precum si aspecte legate de cooperarea in domeniul industriei de aparare si programele majore de înzestrare derulate cu partenerul american.

În cadrul discuţiilor a fost evidenţiat ritmul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării ca elemente esenţiale pentru securitatea şi stabilităţii ţării noastre şi a regiunii din care România face parte. In context, a fost apreciata maturitatea cooperarii Romaniei cu Partenerul strategic, atat in plan bilateral, cat si in cadrul Aliantei.

In ceea ce priveste cooperarea in cadrul NATO, am avut un schimb de opinii asupra rolului important pe care România este pregătită sa il asume pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice si in regiunea complicata a Marii Negre.

Cu acest prilej, am reiterat ca țara noastră este un aliat stabil și credibil, care își îndeplinește toate angajamente și responsabilitățile care decurg din calitatea de stat membru al NATO. In acest context, omologul american a subliniat rolul important al Romaniei in regiunea Marii Negre.

In acest context, am precizat ca România este unul din putinele state aliate care respecta principiul de împărțire echitabila a responsabilităților in cadrul Alianței și îndeplinesc toate cele trei condiții legate de cash, capabilități și contribuții. In primul rând, alocarea de 2% din PIB pentru apărare, pentru al doilea an consecutiv in 2018, rămâne un obiectiv național major. In al doilea rând, dezvoltarea de capabilități necesare contracarării amenințărilor la adresa securității aliate, este realizată prin strategia ambitioasa de achiziții și programe de înzestrare a Armatei Romane. In al treilea rând, soliditatea angajamentelor naționale este confirmată de contribuțiile substanțiale ale României la eforturile internaționale de proiectare a securității si stabilității, printre care cele mai importante sunt participările cu militari in teatrele de operații din cadrul Misiunii Resolute Support din Afganistan, Misiunii NATO din Irak, lansate recent la Summit-ul aliat de la Bruxelles din iulie a.c., precum și contribuția României la Coaliția anti-ISIL, in vederea luptei împotriva terorismului.

In contextul in care Romania va detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene incepand cu ianuarie 2019, am subliniat ca tara noastra si guvernul Dancila acorda o importanta deosebita legaturii transatlantice.

Consideram ca nu se poate discuta de o aparare europeana fara relatia transatlantica. Mai mult, in contextul in care se intampla Brexit, Romania nu crede in crearea unei Europe a Apararii fara o puternica relatie transatlantica.


In cadrul turneului din SUA, ministrul apararii a mai avut si alte intalniri importante.

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a avut marți, 25 septembrie, o serie de întâlniri cu senatorii americani Lindsey Graham – membru proeminent al Comitetului pentru Alocări Bugetare și al Comitetului pentru Forţele Armate, Joni Ernst – preşedintele Subcomitetului Ameninţări Emergente şi Capabilităţi, precum şi cu James Inhofe – preşedintele Comitetului pentru Forţele Armate.

Pe agenda de discuţii cu oficialii americani au figurat teme de interes comun, precum proiectele derulate în contextul Iniţiativei Europene de Descurajare (European Detterence Initiative/EDI); cooperarea bilaterală România – SUA în domeniul apărării; planificarea apărării şi achiziţiilor; resursele alocate sectorului apărării; programele majore de înzestrare derulate cu partenerul american și statutul de “dependable undertaking”.

Pe parcursul discuţiilor, a fost evidenţiat ritmul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi sprijinul constant acordat de către SUA ţării noastre, în special din perspectiva consolidării securităţii pe flancul estic al Alianţei.

De asemenea, ministrul Mihai Fifor a adresat senatorilor americani invitația de a vizita România în perioada imediat următoare, pentru a continua întâlnirile cu oficialii români și pentru a putea vedea la fața locului aspecte concrete ale cooperării practice dintre România și Statele Unite ale Americii, în cadrul proiectelor derulate în comun în bazele militare de la Mihail Kogălniceanu, Câmpia Turzii sau Deveselu.

În context, senatorul Lindsey Graham a informat deja că în luna octombrie are programate o serie de deplasări în Europa, prilej cu care va vizita și România.

5 COMMENTS

  1. e bun de sos la inaintare si dositii isi trag dreptul, asa se intampla in strainatati. In orice domeniu de activitate sunt angajati strainasi care infrunta orice nemultumire sau pericol si marii capi sunt linistiti cu afacerile! Chiar nu v-ati peins pana acum!?!

    • Ce rol? Ce a obtinut Fifor pt Romania? Ca sunt numai propozitii standard in comunicat nimic concret.
      Iohanis ce-a obtinut pentru Romania la summitul marilor de la Romexpo? Concret: 1, 2, 3. N-a facut conferinta de presa, nimic. Ce fac oamenii astia?

  2. Dincolo de nivelul protocolului pus in scena pentru aceasta vizita (care evident, spune si el ceva despre respectul de care se bucura Armata Romana in US), parca te unge pe inima cand vezi drapelul Romaniei, arborat mandru, in fata intrarii principale de la Pentagon.

  3. Si aflam si noi la Heritage Foundation ce a vorbit? Ca e totul pe site de la alte evenimente, de la acesta ioc….

  4. banuiala mea e ca bazele militare americane din Germania se muta in Polonia si alea din Turcia in Romania… ceea ce ar fi superb, mai ales daca ar fi cite una in fiecare regiune istorica si citeva rachete ar fi usor orientabile si spre vest, vest-nord-vest… d-alea nucleare cu raza scurta, ca nu e mult pina unde trebuie…

Leave a Reply