Statele Unite au observat că Rusia îşi constituie rezerve de sânge, îşi deplasează gradual trupele tot mai aproape de graniţa ucraineană şi suplimentează numărul avioanelor de luptă în acea zonă, a declarat joi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a negat din nou că până în prezent ar fi început retragerea parţială a trupelor ruse de acolo anunţată de Moscova.

”Îi vedem transferând acolo mai multe avioane de luptă şi auxiliare. În vedem sporindu-şi pregătirea în Marea Neagră. Îi vedem chiar stocând rezerve de sânge”, a spus şeful Pentagonului la sediul NATO din Bruxelles.

”Eu însumi am fost soldat nu cu mult timp în urmă. Ştiu sigur că nu faci astfel de lucruri fără niciun motiv. Şi cu siguranţă nu le faci dacă te pregăteşti să împachetezi şi să pleci acasă”, a argumentat el.

Lloyd Austin a descris drept ”îngrijorătoare” ultimele incidente armate din estul separatist prorus al Ucrainei, unde o şcoală a fost atacată cu obuze, armata ucraineană şi separatiştii acuzându-se reciproc că sunt în spatele atacului.

Kievul şi Occidentul avertizează de mai multe săptămâni despre o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina, ceea ce Moscova neagă.

Statele Unite au cerut vinerea trecută cetăţenilor săi să părăsească teritoriul ucrainean în următoarele 24 până la 48 de ore, susţinând că există o “posibilitate clară” ca Rusia să atace Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, care se desfăşoară până pe 20 februarie la Beijing. De asemenea, unele mass-media occidentale relataseră, invocând evaluări ale CIA-ului, că Rusia ar putea ataca Ucraina miercurea care a trecut. Insa nici o oficialitate americana nu a difuzat aceasta stire pe surse.

Cât despre retragerea parţială a trupelor ruse de la graniţa ucraineană, anunţată de Moscova, dar care potrivit NATO nu a început, Peskov a spus că această retragere se va face, dar ea va lua timp.

 

Leave a Reply