Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat joi că probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa României rămâne redusă, însă a subliniat că dependenţa de tehnologie expune societatea la atacuri cibernetice de amploare redusă sau moderată.

‘Deşi astăzi probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa României rămâne redusă, dependenţa în creştere a societăţii noastre de tehnologie, interdependenţele sistemice pentru diferitele sectoare ale infrastructurii critice creează acelaşi vulnerabilităţi pentru toate statele dezvoltate în acest domeniu, ele expun întreaga societate la atacuri cibernetice de amploare redusă sau moderată, dar care sunt derulate cu frecvenţă mare, ale căror costuri cumulative pot însă afecta sever interesele de securitate naţională, fie că vorbim despre protejarea instituţiilor publice, fie că vorbim despre competitivitatea actorilor economici şi privaţi autohtoni pe piaţa globală’, a afirmat Ungureanu, la dezbaterea ‘Securitatea cibernetică – de la protecţia individului la securitatea naţională’, organizată la Parlament de Comisia pentru afaceri europene în parteneriat cu Ambasada Regatului Ţărilor de Jos.

Mihai-Răzvan Ungureanu a subliniat că internetul a devenit indispensabil în cotidian, iar progresul tehnologiei informaţiei a transformat permanent societatea.

‘Dependenţa de tehnologie, ca orice dependenţă, este percepută de actorii ostili drept o vulnerabilitate a societăţilor dezvoltate, ce poate fi lesne exploatată în absenţa conştientizării de către indivizi a riscurilor existente în mediul digital’, a explicat Ungureanu.

El a susţinut că actuala dinamică a spaţiului cibernetic, atât în termenii inovaţiei tehnologice, cât şi de diversitate geografică a furnizorilor de echipamente, nu permite înlăturarea ameninţării cibernetice, ci doar gestionarea acestuia prin responsabilizarea tuturor actorilor sociali cu privire la formele diferite pe care le pot lua atacurile cibernetice, actualizarea permanentă a instrumentelor de apărare prin instalarea unor aplicaţii puternice menite să împiedice accesarea neautorizată a echipamentelor de la distanţă, prin vigilenţa sporită în privinţa furnizorilor de servicii în echipamente.

Şeful SIE a precizat că la nivel global au crescut frecvenţa, amploarea, complexitatea şi gravitatea atacurilor de tip cibernetic, concomitent cu diversificarea ţintelor acestora, mentioneaza AGERPRES.

5 COMMENTS

  1. A ieşit şi mister unguent Vacă Kobe cu prezervativ plin de parfum aromat spre bugetul statului de golit şi lipit cu sos de manipulare pentru descărcare.
    Cît aveţi nevoie?
    Pentru o lumînare şi un chibrit?

  2. Și mai puțin probabil este furtul de plutoniu din România – pentru că România nu are plutoniu.
    Foarte tare Ungureanu – ce bine că suntem în urmă cu tehnologia!
    Nu mă mir că ăsta a vândut fundația Gojdu – așa putem fi liniștiți că ungurii nu o vor mai fura.

Leave a Reply