Meir Dagan, unul dintre cei mai proeminenţi conducători ai Mossad-ului, agenţia israeliană de informaţii, operaţiuni speciale şi lupta antiteroristă, a decedat joi de cancer la ficat, la vârsta de 71 de ani, relatează DPA şi AFP, citând un comunicat al guvernului israelian.

Născut în Ucraina, în 1945, Dagan a emigrat în Israel împreună cu familia sa pe când avea cinci ani.

Meir Dagan a condus Mossad, cunoscută ca una din cele mai eficiente agenţii de spionaj din lume, între 2002 şi 2010. Potrivit mass-media israeliene, premierul de la acea vreme, Ariel Sharon, îi încredinţase acestuia misiunea de sabotare, prin toate mijloacele, a programului nuclear iranian pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu bomba atomică.

În timp ce dirija acest război din umbră, Meir Dagan a contribuit puternic, împreună cu şeful Statului Major din epocă, Gaby Ashkenazi, la decizia de a nu efectua atacuri propriu-zise împotriva Iranului, în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării, Ehud Barak, au dat ordin armatei în 2010 să pregătească o ofensivă în acest sens.

Pe durata excepţional de lungă a lui Meir Dagan la conducerea Mossad, agenţia de spionaj a Israelului a efectuat o serie de operaţiuni marcante, precum atentatul cu maşină-capcană de la Damasc din 2008 prin care a fost eliminat comandantul militar al Hezbollah, Imad Moughnieh. Apoi, un raid aerian în acelaşi an în Sudan împotriva unui convoi de arme iranian destinat mişcării islamiste palestiniene Hamas, care controlează Fâşia Gaza. Tot Mossad este responsabilă şi de un bombardament asupra unui sit nuclear sirian în 2007, potrivit Mediafax.

4 COMMENTS

  1. Off-topic:

    Nea Radule,

    Pozitia ta cf. careia esti rocker si le arunci unora in lehamite acuzatia de a fi “manelisti”, te expune la a te chestiona daca ai cunostinta ca din punct de vedere muzicologic manelele au fix acelasi grad de complexitate ca muzica populara romaneasca. Cu toate astea, ai auzit pe cineva din tara noastra (taranie), sa spuna ca muzica populara romaneasca este “anticultura” si ca textele din folcorul romanesc, infantile de cele mai multe ori, ar fi texte pentru retardati mintal si analfabeti?! Si toate astea, doar pentru ca romanii au ramas cu un complex istoric si ca vor sa se simta si ei superiori si sa se dea mari fata de tigani, care au fost robi pana i-a eliberat Kogalniceanu din robie, pe la 1835 oficial, si practic pe la 1850!

    P.S. Inchei prin a iti cita din nou ceea ce a zis chitaristul spaniol Paco de Lucia, legenda a muzicii flamenco, care a murit la 66 de ani: “Tiganii sunt cei mai buni pentru ca asculta muzica de la nasterea lor.” In ciuda faptului ca esti rocker si banuiesc ca esti destul de exclusivist cu stilurile muzicale, macar de Paco de Lucia cred ca ai auzit. Eu am auzit de el, de istoria muzicii si de f. multe stiluri muzicale pentru ca sunt absolvent de Conservator, asa cum ti-am precizat. Fara ura, resentimente sau razbunare. Eram doar pro-cultural in intentionalitatea mea. Pa, pa!

    • Consider ca este un articol mai mult de respect fata de un serviciu de informatii care s-a mentinut intotdeauna in top. Nu acelasi lucru se poate spune si despre serviciile romanesti care nu cu mult timp in urma erau si ele in top numai ca niste baieti de bine au avut grija sa nu mai fie asa.

Leave a Reply