Rusia este pregătită să atace Ucraina, dar nu a decis încă dacă va face acest lucru, a declarat șeful Serviciului de Informații Externe al Germaniei (BND), Bruno Kahl, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Moscova și Kiev, relatează Reuters.

Rusia a adunat trupe în apropierea graniței cu Ucraina, dar spune că nu intenționează să invadeze, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând vineri că dacă ar depinde de Rusia, nu ar exista un război. Statele Unite au petrecut săptămâni întregi încercând să încheie un acord cu partenerii europeni cu privire la un pachet de sancțiuni masive pentru Rusia, în cazul unei invazii asupra Ucrainei.

„Cred că decizia de a ataca încă nu a fost luată”, a declarat Bruno Kahl, șeful serviciului german de informații externe, într-un interviu pentru Reuters.

 

„Criza poate evolua în mii de moduri”, a afirmat Kahl, enumerând mai multe scenarii, inclusiv măsuri de destabilizare a guvernului de la Kiev sau de sprijinire a separatiștilor din Donbas.

El nu a putut spune clar dacă discuțiile în curs vor îndeplini cerințele președintelui rus Vladimir Putin.

„Având în vedere cerințele sale de anvergură, ar fi destul de complicat”, a adăugat Kahl.

Kahl a refuzat să comenteze dacă și ce sancțiuni ar trebui luate împotriva Rusiei în cazul unui atac, dar a susținut abordarea Germaniei de a nu divulga Moscovei măsurile pe care le-ar putea avea pregătite în cazul unei escaladări a situației.

El și-a exprimat, de asemenea, îndoielile cu privire la viabilitatea unei alianțe de durată între Rusia și China, deoarece interesele celor două țări sunt prea diferite.

„Pe termen lung, ursul rus nu se va simți confortabil în ghearele dragonului chinez”, a spus el.

The Russia, China Alliance: What Does “The Dragonbear” Aim To Achieve In  Global Affairs? | by Velina Tchakarova | Medium
Putin urmează să călătorească în China luna viitoare pentru a purta discuții cu omologul chinez Xi Jinping, concentrându-se mai ales pe securitatea europeană și dialogul Rusiei cu NATO și Statele Unite, scrie g4media.ro

 

1 COMMENT

  1. Multi nu inteleg daca este bine sau rau ceea ce face Rusia in aceste zile. Pentru a intelege aceasta situatie am sa fac o mica ilustrare.

    In trecut Rusia era “soțul” URSS iar tarile comuniste din est erau “sotia”. Soțul in acea perioada isi bătea, maltrata, abuza de bunatatea sotiei.

    In prezent Rusia in calitate de “soț” demonstrează ca nu s-a schimbat cu toate ca soția s-a despărțit de el de mai bine de 3 decade. Acum vrea să forțeze vecinii sa oblige sotia să se intoarca cu soțul care o maltrata si care nu și-a schimbat năravurile.

    Cu alte cuvinte Rusia vrea ca toate tarile care apartineau URSS sa revina “acasa” pentru a suferii inca o data maltratarea fizica și psihică.

Leave a Reply