Autoritățile turce par să fi consolidat măsurile de securitate la baza aeriană Incirlik din provincia Adana (sudul Turciei), în contextul în care media locale anunță vizita generalului Joe Dunford, șeful Statului major interarme din SUA, la această bază duminică, relatează agenția de presă RIA Novosti, citând canalul de televiziune turc NTV.

Circa 7.000 de polițiști și echipamente speciale, inclusiv blindate și tunuri cu apă, au fost mobilizate în cadrul acestor măsuri de întărire a securității la baza Incirlik, utilizată de SUA și de coaliția împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria și Irak.

Ministrul turc al afacerilor europene Omer Celik a negat informațiile apărute anterior în mass-media, potrivit cărora aceste măsuri ar avea legătură cu o nouă amenințare de puci. “Nu sunt probleme nici în Adana, nici la baza Incirlik. Am evaluat, pur și simplu, nivelul de securitate”, a scris el pe pagina sa de Twitter.

Anterior, mai multe media internaționale, citând ziarul turc Hurriyet, au relatat că forțe de securitate turce au înconjurat baza aeriană de la Incirlik, utilizată de forțele aeriene ale Turciei și NATO, blocând toate intrările și ieșirile. Accesul în bază ar fi fost restricționat, pe fondul unor zvonuri privind pregătirea unei noi tentative de lovitură de stat, conform informațiilor difuzate de diverse media în cursul dimineții.

În postarea sa pe Twitter, ministrul Omer Celik insistă că la baza aeriană Incirlik a avut loc doar o verificare a sistemului de securitate și nicidecum măsuri legate de vreo nouă tentativă de puci, potrivit agenției de presă Unian.

La rândul său, publicația Haber Turk leagă mobilizarea forțelor de securitate turce la baza Incirlik de vizita generalului american generalului Joe Dunford, anunțată pentru duminică. Cu această ocazie, conform ziarului menționat, citat de Unian, șeful Statului major interarme american are programate discuții cu oficiali turci la Ankara, iar apoi o deplasare la baza Incirlik.

Vizita generalului Joe Dunford va fi prima vizită a unui militar de rang înalt american în Turcia după puciul eșuat din 15-16 iulie. Generalul Joe Dunford calificase anterior drept absurde afirmațiile unor mass-media proguvernamentale turce despre o posibilă implicare a SUA în tentativa de lovitură de stat ratată.

Această mobilizare de trupe intervine în contextul protestului desfășurat joi de susținători ai președintelui Recep Tayyip Erdogan în apropiere de baza Incirlik, în cursul căruia au cerut închiderea acesteia, pe motiv că militari de la această bază ar fi fost implicați în tentativa de lovitura de stat din 15-16 iulie, soldată 270 de morți, scrie Agerpres.

 

5 COMMENTS

 1. l-au trimis pe respectivul sa vada cu ochii lui cati generali si amirali cu diplome de west point au mai ramas in libertate.sa stie oamenii cine ii mai sustine pe acolo.

 2. Ce-i mai plac puciurile lui Erdogan
  isi organizeaza saptamanal cate unul???
  Sa ne lămurească media…care e organizat de Erdogan,tentativa de puci ori tentativa de tentativa de la Incirlik…..

 3. Azi, la Cătălina Porumbel, am auzit discutându-se despre ceea ce scriam, cred, acum o lună de zile. Vă amintesc, că şi în timpul nu prea îndelungat de ”domnie a izmănarului” ministru apărării s-au concesionat destul teren şi mici pădurici unde se făcea antrenament şi cândva, erau depozite de armament, toate erau în posesia/sub patronatul unităţilor militare! Ce viloaie s-au construit! E adevărat că nu mai pot fi ţinute în posesia UM, dar nici să concesioneze escrocilor pe 0002 lei, escroci care au furat masiv! Intraţi pe teren şi o să vă convingeţi!
  În legătură cu materialul pus spre comentarii, eu văd un joc de-a şoarecele şi pisica(aiatolahul-americanii) în zona în care aiatolahul deţine controlul total pe ascuns. Cred că deja şi-au întins cam mult ghearele americanii(alimentarea directă din sursa isis cu petrol şi ulei) şi se vor retezate sau răsfirate dacă nu ciuntate. Vedeţi ce se negociază pe ascuns(oricum aiatolahul nu-şi ţine gura şi toarnă tot în mass-media), e un mic joc pe şantaj: noi cu ruşii şi china şi voi vestul cu europa neapărată, sărăcită, bolnavă şi deja distrusă de teroare. Cine râde la urmă?

 4. 1) Nu mai insistati cu tot felul de dezmintiri ale faptului ca SUA ar fi stiut despre puci. Chiar nu (mai) are sens!
  2) E rizibil sa desemnezi baza Incirlik ca fiind “aia utilizată de SUA și de coaliția împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria și Irak”. Cind o dotezi cu bombe nucleare, e clar ca menirea ei pe lume este alta! A, ca IN SECUNDAR, mai face si alte chestii, asta e altceva.
  E ca si cum ai spune ca armata e aia care salveaza oamenii ramasi blocati in nameti. Sigur, face si asta, la o adica, dar menirea ei de a exista e cu totul alta.

 5. ce interesant, 7000 de politisti + echipamentul din dotare au inconjurat baza blocand totul? si asta pentrusiguranta lui dunford? glumeti turcii! si acum o intrebare pentru r.t.: cumva ceea ce primesc de cateva zile pe email, expeditor antena 3( si nu numai, apar realiatea, carmen bruma etc) newsletter@roboutiqe.eu e de la voi? home boutique care ne asigura ‘tot ce ai nevoie pentru tine si casa ta !” mai precis “descopera oferta noastra de primavara” ?????!!!! acum la sfarsitul lunii iulie???!!!

Leave a Reply