Un important sef de serviciu secret american a descins la Bucuresti, la foarte putin timp dupa vizita sefului Comunitatii de informatii a SUA. Evolutiile din Turcia si Rusia ingrijoreaza comunitatea NATO, iar Estul Europei devine un camp strategic de relevanta mondiala.

Dupa invazia ruseasca din Ucraina, anexarea ilegala a Crimeei, instabilitatea profunda si accentele autoritariste, anti-occidentale din Turcia, Romania este vazuta ca principalul aliat in sud-estul Europei, cu un profil militar si de intelligence mult intarit prin stabilitate si cooperare solida cu aliatii.

Daca va stii cum sa valorifice acest moment, Romania ar putea deveni principalul beneficiar al evenimentelor regionale ce ingrijoreaza marile capitale ale lumii.

Iata comunicatul MApN :

Joi, 25 august 2016, ministrul Mihnea Motoc a primit, la sediul MApN, delegaţia americană condusă de generalul – locotenent Vincent R. Stewart, directorul Agenţiei de informaţii a apărării a SUA (DIA).

Discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe aspecte privind cooperarea în domeniul informaţiilor pentru apărare dintre Statele Unite ale Americii şi România în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral, totodată fiind analizate şi evoluţiile complexe de securitate din mediul regional.

Ministrul Motoc a exprimat delegaţiei americane aprecierea pentru sprijinul acordat Direcţiei Generale de Informaţii din cadrul MApN şi a subliniat importanţa cooperării în domeniul comunităţii de informaţii.

La rândul său, generalul – locotenent Stewart a apreciat competenţele şi valoarea militarilor români şi a subliniat că România este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii.

http://www.dia.mil/About/Leadership/Article-View/Article/567072/lieutenant-general-vincent-r-stewart-usmc/

 

13 COMMENTS

 1. “Daca va stii cum sa valorifice acest moment, Romania ar putea deveni principalul beneficiar al evenimentelor regionale ce ingrijoreaza marile capitale ale lumii.”

  Eu nu prea inteleg care sunt exact beneficiile evenimentelor regionale ingrijoratoare. Ca Romania o sa fie o tinta mai atractiva pentru rusi sau teroristii islamici? Ca Romania o sa primeasca mai multe trupe de ocupatie de la americani? Ca o data ce SUA a investit atat in zona, nu o sa permita sub nici o forma, cat de minuscula, ca Romania sa ramana un stat suveran? Suveranitatea ne-am pierdut-o oricum in timpul regimului basescu, dar inca ar mai fi sansa sa o recuperam. Opinia mea personala e ca alianta noastra cu SUA trebuie sa ramana in parametrii actuali, fara a mai evolua de aici. Eu cred ca e suficient.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/

 2. Fara legatura cu subiectul, incerc sa atrag atentia asupra unui obicei prost, care a inceput sa capete dimensiuni alarmante in traficul auto din Romania: soferii nu mai semnalizeaza schimbarea directiei de mers. Cred ca este manifestarea frustarilor noastre prin afisarea acestei forme de dispret fata de ceilalti. Am crezut, initial, ca e vorba de cei cu masini foarte scumpe, apoi de cei foarte tineri, dar am observat cum anomalia apare de la Trabant pana la Jaguar si de la 18 pana la 60 de ani. Inteleg, desi ma doare, dispretul nostru fata de alte fiinte umane, inteleg, desi ma doare, ca ne arogam toate drepturile noua insine, dar nu acceptam nici un drept celorlalti, poate de-asta am si ajuns o masa de indivizi ineficienti si isterici, dar acest obicei este extrem de periculos. Le aratam celorlalti ca ne consideram deasupra lor, dar putem muri din cauza asta sau putem omori pe altii. Nu cred ca demersul meu va face ca romanii sa devina mai empatici, dar sper sa inceapa sa semnalizeze.

  • Si eu am observat asta. Eu spuneam mai in gluma ca in Romania, semnalizatul iti da prioritate. Asta e cam tot pe panga ce ai zis tu. Anune ca daca da cineva semnal, se si baga, avznd impresia ca daca gata, a dat semnal, are si prioritate. Este acelasi trigger emotional relationat la ce drepturi ne arogam nou si contestam altora. Dar stii ce? Toate ar lua sfarsit daca am fi amendati. Am cazut intr-un filmulet recent chiar la Antena 3 un Mercedes intorcand intr-o intersectie iar politistul nu a facut altceva decat sa se cruceasca, efectiv. N-am vazut alta reactie a politistului. N-am vazut alta reactie nici la A3 ca sa sanctioneze comportamentul neprofesionist al politistului sau al conducatorului aito. A fist data ca “viral pe net”. Mda, cam astia suntem toti

 3. Bizar e, la prima vedere, ca seful unui serviciu secret american POATE sa fie militar, iar seful unuia romanesc NU! O fi vorba aia ca trebuie sa faci ce ZICE popa, nu ce FACE el?
  Sau o fi vorba ailalta: ma, cum , zipda ma-sii, unu’ alb si unu’ negru!

Leave a Reply