Comunicat al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, condus de secretarul de stat Raed Arafat :

Declanșarea exercițiului “SEISM 2016”

Ministerul Afacerilor Interne a inițiat un exercițiu de alarmare a structurilor pentru situații de urgență în București și în județul Iași.

Potrivit scenariului exercițiului „Seism 2016”, în această dimineață, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat orașele București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul ROȘU de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre București și Iași.

Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviației al MAI.

În acest moment este în desfășurare faza de evaluare a pagubelor.

De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.

Exercițiul “Seism 2016” se desfășoară sub coordonarea DSU și are ca scop verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență, timpul necesar mobilizării unor capabilități suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum și identificarea și remedierea eventualelor deficiențe.

Pe parcursul desfășurării exercițiului vor fi făcute comunicări publice de către DSU al MAI.

“Lumea să nu intre în panică când o să vadă coloane de mașini de salvare sau de pompieri. Vom măsura timpii și nivelul de reacție în caz de cutremur. Acest exercițiu este de foarte mare importanță pentru noi. Au fost alertate mai multe entități. S-ar putea să avem nevoie de excavatoare private, ambulanțele private intră pe planul roșu. În București și Iași sunt echipe de salvatori care să evalueze pagubele. Exercițiul este făcut pentru a descoperi ce este de îmbunătățit, nu pentru a bifa acest lucru, că am făcut un exercițiu.”, a mai anunțat Raed Arafat în cadrul unei conferințe de presa.

 

1 COMMENT

  1. sa declari ca vor muri 3500 de persoane in Bucuresti in caz de cutremur puternic este o gluma. Vor fi sute de mii de morti pentru ca pe foarte multe strazi si bulevarde din oras cei care lucreaza la apa, canal, gaze,cablari nu mai umplu gropile cu pamant ci cu nisip, mai ales cu nisip ud. Deja au fost cateva surpari majore la Izvor, pe Stefan cel Mare.,etc Intrun oeas cu risc ridicat de pericol seismic sa folosesti nisip este crima. Dar pana la un cutremur aceasta mizerie cu nisipul aduce infiltrari de apa in subsoluri si fisurarea cladirilor. Eu de cativa ani am probleme: din cauza nisipului apa s-a infiltrat in subsol si de cate ori trec masini ne trepideaza totul in casa. Dar cine sa ia masuri? Nici macar nu se aduce vorba de asa ceva pe la televiziuni

Leave a Reply