Secretarul American al Apărării , Lloyd J. Austin III, va vizita România săptămâna viitoare, în cadrul unui turneu care mai include vizite în Georgia și Ucraina, înainte de participarea la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, de la Bruxelles. România este singura țară membră NATO din cadrul turneului care se încheie cu participarea secretarului apărării la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO.

Romania are o cooperare extinsa in plan militar si de intelligence cu SAU, cel mai important aliat NATO al tarii noastre.

Pentagonul a investit peste 1 miliard de dolari in Baza 99 Deveselu, pentru gazduirea elementelor Scutului Antiracheta al NATO.

Pentagonul investeste in prezent alte peste 200 de milioane de dolari pentru intarirea si modernizarea bazelor aeriene romanesti de la Mihail Kogalniceanu si Campia Turzii.

Ambele investitii in bazele aeriene din Romania se inscriu in cadrul programului EDI (European Defence Initiative) si vizeaza intarirea Flancului Estic al NATO in fata comportamentului agresiv al Rusiei, generat de anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea si lansarea unor operatiuni militare in bazinul Marii Negre, in Georgia (2008) si in Estul Ucrainei (din 2014 pana azi).

Rusia a transformat Peninsula Crimeea intr-o fortareata plina de arme si tehnica militara din toate categoriile de forte.

Crimeea se afla la doar 300 de mile marine de tarmul romanesc al Marii Negre, primul front aliat NATO de aparare a teritoriului si populatiilor din statele aliate.

 

Leave a Reply