Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat marţi, la Parlament, că nu poate să ceară demisia procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi pentru existenţa unui conflict juridic de natură constituţională, preşedintele social-democraţilor susţinând că PSD nu a avut niciodată de gând să ceară revocarea lui Kovesi de la şefia Direcţiei.
Întrebat dacă împărtăşeşte poziţia lui Călin Popescu-Tăriceanu potrivit căruia se impune demisia din partea Laurei Codruţa Kovesi, Liviu Dragnea a răspuns negativ.
„Nu împătăşesc. Pentru aşa ceva eu nu pot să cer demisia nimănui pentru că există conflicte juridice de natură constituţională, au mai existat, vor mai exista şi Curtea va decide. Nu pentru aşa ceva eu aş cere demisia cuiva”, a subliniat liderul PSD.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că social-democraţii nu au avut niciodată de gând să ceară revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.
„Noi, ca partid, nici în campanie, nici înainte de campanie, nici după alegeri nu am avut de gând şi nu avem de gând să cerem revocarea celor trei procurori: procuror general, procuror şef DIICOT, procuror şef DNA”, a precizat Liviu Dragnea.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că decizia de luni a Curţii Constituţionale trebuia urmată de demisia şefei DNA, care ”a acţionat în logica instituţiilor opresive din statul comunist”. El mai susţine că schimbarea trebuie să înceapă cu o curăţire a acestor ”instituţii nedemocratice”.
”În orice stat de drept, o decizie ca aceea a CCR ar fi fost urmată de demisia şefului instituţiei care a încălcat un principiu fundamental al democraţiei: separaţia puterilor în stat. Refuzul de a demisiona este încă o dovadă a ceea ce aş numi: corupţia de putere. Am spus şi repet: puterea absolută corupe absolut. Din păcate, DNA a acţionat în logica instituţiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea şi că nimeni nu le poate sta în cale”, scrie Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.
Curtea Constituţională a admis, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
”Există conflict juridic între autorităţi când o putere îşi arogă competenţe, puteri care revin altei puteri”, a declarat Valer Dorneanu.
Preşedintele CCR consideră că, în cazul dezbătut de Curte, este vorba de un asemenea conflict juridic. Dacă Parchetul (DNA – n.r.) s-ar fi limitat în acţiunea sa să verifice dacă în mod concret s-a săvârşit vreo infracţiune în legătură cu acele fapte, lucrurile s-ar fi derulat în mod firesc, fără apariţia unui conflict. DNA a început o acţiune care s-a marcat prin descinderi la MJ, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură cu felul în care s-a adoptat un act normativ. El se aprobă în anumite condiţii şi este o putere delegată din partea autorităţii legislative (…) DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA”, a spus Dorneanu, potrivit news.ro