Semnale esentiale date de Secretarul General al NATO, aflat in vizita in Romania

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, aflat împreună cu preşedintele Klaus Iohannis la comandamentul Brigăzii Multinaţionale NATO Sud-Est din Craiova, a mulţumit din nou României pentru modul în care se implică în activităţile Alianţei şi a spus că statul nostru transmite faptul că NATO este o organizaţie puternică şi unită. La rândul său, Iohannis a spus că faptul că România găzduieşte Comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est arată preocupare şi implicare din partea ţării noastre pentru creşterea nivelului de securitate în România şi în întreaga regiune a Mării Negre.

“Este o onoare să fiu aici astăzi cu voi, pentru că este o oportunitate pentru a vă mulţumi pentru tot ce faceţi şi pentru felul implicat în care acţionaţi în cadrul NATO. Lucrăm împreună pentru a apăra graniţa de est a Alianţei. Vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi. Transmiteţi un mesaj foarte clar: NATO este aici, NATO este puternică, NATO este unită. Vreau să vă amintesc că faceţi parte dintr-un efort mult mai larg”, a declarat Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de news.ro

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a amintit de inaugurarea sediului Unităţii NATO pentru Integrarea Forţelor la Bucureşti, ca prim comandament al Alianţei Nord-Atlantice înfiinţat pe teritoriul naţional în contextul implementării Planului de Reacţie Rapidă al NATO, aprobat în anul 2014 la Summitul din Ţara Galilor, precum şi înfiinţarea şi activarea Comandamentului de Divizie Sud-Est din Bucureşti, din 2015, iar un an mai târziu, inaugurarea facilităţii antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu.

“Am trecut în revistă aceste evoluţii pentru a evidenţia caracterul dinamic şi concret al prezenţei NATO în ţara noastră, subsumată deciziilor de adaptare a Alianţei Nord-Atlantice la un mediu de securitate complex. De altfel, Brigada Multinaţională Sud-Est s-a înfiinţat tocmai ca răspuns la acest mediu de insecuritate şi instabilitate în proximitatea NATO. Spaţiul euroatlantic continuă să se confrunte cu o serie de provocări generate de actori statali şi non-statali, de forţe militare convenţionale şi entităţi teroriste”, a declarat Iohannis, adăugând că amenintările cibernetice şi cele hibride duc la incertitudinea securităţii.

Şeful statului a evidenţiat faptul că România găzduieşte Comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, ceea ce, spune el, arată preocupare şi implicare din partea ţării noastre pentru creşterea nivelului de securitate în România şi în întreaga regiune a Mării Negre.

“Pentru noi, rolul de furnizor de securitate şi stabilitate pe care ni l-am asumat este un obiectiv pe care, odată realizat, ne propunem să îl consolidăm şi să îl adaptăm evoluţiilor regionale şi globale. Această nouă structură aliată de pe teritoriul naţional reprezintă rezultatul efortului conjugat al României, al aliaţilor şi al NATO, ca organizaţie”, a adăugat Iohannis.

El a mai spus că NATO înseamnă solidaritate şi unitate, principii respectate de statele membre.

“Mă bucur că, în timpul relativ scurt care a trecut de la adoptarea deciziei de constituire a acestei structuri NATO în România, s-au înregistrat progrese importante, apreciate ca atare la nivel Aliat. Am încredere că ne vom respecta în continuare angajamentele asumate în această privinţă, astfel încât, la sfârşitul anului viitor, să realizăm capacitatea totală a Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. (…) Suntem şi vom rămâne parte a efortului NATO de îmbunătăţire a securităţii regionale şi globale printr-o abordare multidirecţională”, a precizat şeful statutului.

2 COMMENTS

  1. Ambasadorul american, atac la politicienii care imbratiseaza nationalismul economic si ataca multinationalele: S-ar putea sa fie influenta nociva a Rusiei, s-ar putea ca la mijloc sa fie aripa marginala, xenofoba si rasista a extremei drepte.

    CE e domnule Radu Tudor: Rusia, sau extrema dreapta ?

Leave a Reply