Ucraina trebuie să se pregătească pentru o posibilă scădere a ajutorului din partea aliaţilor săi, ceea ce o va forţa să îşi adapteze strategia militară, a declarat generalul Valeri Zalujnîi, comandant-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, într-un articol publicat joi, informează AFP.

Foarte popularul general, ale cărui tensiuni cu preşedintele Volodimir Zelenski au dat naştere la numeroase comentarii, şi-a exprimat îngrijorarea într-o luare de poziţie pentru CNN în legătură cu o posibilă reducere a sprijinului din partea aliaţilor Kievului.

“Trebuie să facem faţă unei reduceri a sprijinului militar din partea principalilor noştri aliaţi, care se confruntă cu propriile tensiuni politice”, a anticipat generalul, în funcţie din 2021, cu câteva luni înainte de începerea invaziei ruse.

Liderii europeni au ajuns joi la un acord privind un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, blocat până acum de Ungaria, iar Senatul american urmează să dezvăluie noul său plan de ajutor pentru Ucraina în această săptămână.

Generalul Zalujnîi a mai spus pentru CNN că Ucraina nu va putea să îşi mărească numărul soldaţilor decât dacă Parlamentul adoptă măsuri “nepopulare” pentru a mobiliza mai multe trupe, o problemă extrem de controversată în Ucraina.

Armata i-a cerut preşedintelui Zelenski să înroleze o jumătate de milion de locuitori care să îi înlocuiască pe soldaţii epuizaţi pentru a face faţă celor aproximativ 600.000 de soldaţi ruşi dislocaţi în Ucraina. Însă, în luna ianuarie, Parlamentul Ucrainei a refuzat să dezbată un proiect de lege controversat, ce vizează mobilizarea mai multor trupe.

În presa ucraineană au circulat săptămâna aceasta zvonuri conform cărora preşedintele Zelenski se gândeşte să îl schimbe şeful armatei din cauza dezacordurilor cu privire la modul de a creştere numărul soldaţilor.

Nivelul de încredere pentru general în rândul populaţiei a ajuns la 92%, faţă de 77% cât înregistrează şeful statului ucrainean.

https://edition.cnn.com/2024/02/01/opinions/ukraine-army-chief-war-strategy-russia-valerii-zaluzhnyi/index.html

Leave a Reply