Senatorul PNL Daniel Zamfir a postat pe Facebook un mesaj de revolta :
Tot aud pe peste tot de o crestere iminentă a ROBOR. Asta va duce, dincolo de dificultatea unora de a-și plăti ratele, la scumpirea creditelor. A auzit cineva și de mărirea dobânzilor la depozite? Cum e posibil că doar in Romania dobânda la depozite sa fie sub 1%,iar la credite 10-12%? Nu mă poate convinge nimeni că asta e un lucru normal, că mecanismele piaței libere reglează lucrurile astea și nici graficele și explicațiile celor de la BNR.
#vreauuncreditcaafara! Să fie clar!
PS. Aștept să săriți pe mine toți specialiștii în banking și să-mi spuneți cum nu înțeleg eu lucrurile astea și mai ales cum proiectele mele legislative sunt un mare pericol pentru sistemul bancar 😜
Bancile isi permit sa dea credite scumpe si dobanzi mici la depozite pentru ca nu au concurenta.
Se va termina si asta ! Poate mai curand decat ne asteptam…
E intelegere intre banci.Se vede.
Mai putin BNR.
Romanii plecati de mult timp in USA sau Canada sunt uimiti cum la noi, la fiecare colt de bloc, e o filiala a unei banci. Cu spatii generoase si cu angajati care se plictisesc.
In orasele lor mari, nu gasesti asa ceva.
In sistemul asigurarilor,daca un autoturism e avariat, pana iti repara ei masina gratuit ,ti se ofera una de serviciu.
La noi nici macar nu ti dau despagubiri. Tre’ sa te duci in instanta.
Asta pt ca autoritatile care ar trebui sa le controleze, ii protejeaza.
E valabil si pt.ANRE.
Din ” greseala” am depus o suma intr un depozit la banca.Cu o dobanda ‘fabuloasa’ la 3 luni.Cand am lichidat depozitul am ridicat o suma mai mica !! decat am depus.
Se va termina doar dacă faci tu o bancă și vrei să ai un comportament corect față de clienți, altminteri, mă îndoiesc …
Adica, un viitor senator PSD, ca are acelasi mesaj ca PSD!!! Cand spune ca vrea un credit ca afara, arata ca habar nu are pe ce lume se afla sau ca este analfabet dpdv financiar!!!
n4nid camatar de duzina vei fi fortat sa intelegi ca oameni ca Daniel Zamfir i-si iau rolul in serios si e mult mai alfabetizat dpv financiar decat si-ar dori camatarii bocitori si penibili….
Domnul senator Zamfir este băiat de băiat dar joacă totuși într-un film absurd. Știe foarte bine cum se petrec lucrurile într-o colonie ca a noastră dar face pe naivul. Într-o seară, la A3, îl tot întreba pe Codrin Ștefănescu de ce l-a demis Tudose pe fostul șef de la Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM) cel care ajustase pozitiv redevența la gaze. Codrin o luase grav pe arătură cu toate că cei trei aflați în studio știau foarte bine de ce Tudose l-a demis pe șeful ANRM, dar jucau roluri de naivi. Pentru că așa a primit ordin de la proprietarul de drept al coloniei, capitalul străin, care ar fi fost dezavantajat de această măsură de ajustare a redevenței.
Domnul Zamfir se miră, chipurile, de ce băncile comerciale au dobânzi atât de mici la depozite și atât de mari la creditare. Explicația este simplă. Pentru că sunt străine. Mirarea mea este de ce nu mai avem bănci comerciale de stat care să aibă un comportament corect față de clienții persoane fizice? Că de firme nu se pune problema, pentru că nu te lasă UE, s-ar considera ajutor de stat și este interzis.
să-mi fie cu iertare dar dl Zamfir nu înțelege nimic despre sistemul bancar din UE.
trist. mesajul populist nu face bine.
dl Zamfir ar trebui să citească normele bancare din UE și politica monetară din UE.
Normele bancare sunt facute de camatari in favoarea camatarilor stimata Andrea si nu sunt o biblie….Ne propui cumva sa ne facem ca nu vedem asta? sa descurajam luarile de pozitie in favoarea omului simplu si mereu inselat? Nu cumva istoria se repeta si vom asista la o radicalizare a opiniilor si luarilor de pozitie tocmai datorita vesnicei lacomii a bancherilor? Nu din cauza asta s-au nascut curentele extremiste?
sistemul bancar a fost reglementat de deputați/senatori.
vă invit să cițiți normele de politică monetară dar și statutul BNR-ului și o să ajungeți la concluzia că nimeni nu poate corecta derapajele sistemului bancar.
să știți că legile europene sunt prioritare în fața legilor naționale.
din păcate, dl Zamfir nu înțelege
cum funcționează acest sistem ( știu, sună interesant ce spune dl Zamfir dar mă tem că domnia sa încalcă niște tratate europene).
Aberezi cu norme și politici monetare! Domnul Zamfir s-a referit strict la decalajul fabulos dintre dobânda la depozite și dobânda la credite. Este perfect legal dar nu este moral. Banca nu mai este un partener al clientului. Până și CEC-ul lui Ceaușescu practica dobânzi apropiate!