În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ”Forța fie cu tine”. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe – George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag.

Patruzeci de ani mai târziu, Star Wars a devenit cea mai profitabilă franciză cinematografică din toate timpurile generând peste 7,7 miliarde de dolari.

”Nu am destule adjective hiperbolice pentru a descrie puterea Star Wars, însă acest lucru se întâmplă deoarece este cel mai important portdrapel”, a declarat pentru sursa citată Shawn Robbins, analist-șef la BoxOffice.com. ”Patru decenii de recorduri doborâte, de definire a divertismentului în lumea filmului, televiziunii, jocurilor video, jucăriilor, cărților și a orice altceva are legătură cu această marcă pur și simplu orice vorbește de la sine”, a adăugat el.

Cu un buget de doar 11 milioane de dolari, primul film “Star Wars” a avut premiera miercuri, 25 mai 1977, pe 32 de ecrane, în urma proiecțiilor din primul weekend pelicula obținând încasări de 1,6 milioane de dolari.

Cu actorii tineri și puțin cunoscuți pe atunci Mark Hamill, Carrie Fisher și Harrison Ford, în rolurile lui Luke Skywalker, Princess Leia și respectiv Han Solo, filmul a beneficiat de un interes care a crescut treptat, impresiile despre peliculă fiind răspândite din vorbă în vorbă.

După primul tur de cinematografe, filmul care a deschis celebra serie a adunat suma fenomenală de 221,3 milioane de dolari, iar numeroase reluări ale 20th Century Fox au adus un total care a dublat această sumă.

Premiera a avut loc la Chinese Theatre din Hollywood unde au fost organizate proiecții de cinci ori pe zi, cu casa închisă, timp de peste un an, conform istoricului Levi Tinker, care a povestit pentru AFP că mulțimile de oameni veniți să vadă filmul au tocit pur și simplu covorul chinezesc, țesut de mână, din holul cinematografului.

Două continuări, “The Empire Strikes Back” (21 mai 1980) și “Return of the Jedi” (25 mai 1983) au adunat încasări de peste 450 de milioane de dolari fiecare, la nivel mondial. Au urmat continuările regizate de Lucas, “The Phantom Menace” (19 mai 1999), care nu a beneficiat de păreri la fel de pozitive, ”Attack of the Clones” (16 mai 2002) și ”Revenge of the Sith” (19 mai 2005).

Regizorul în vârstă de 73 de ani, care a încheiat un contract cu distribuitorul 20th Century Fox pentru a primi 40% din încasările filmului original, dar și din drepturile pentru continuările acestuia și din vânzarea de obiecte promoționale, a vândut LucasFilm către Disney, în 2012, pentru suma de 4 miliarde de dolari.

Disney a adus un suflu nou seriei “Star Wars” anunțând o trilogie și trei filme de sine stătătoare și a adunat deja încasări de 3 miliarde de dolari, suma totală de la box office depășind 7,5 miliarde de dolari. ”The Force Awakens” a apărut la 18 decembrie 2015 și a devenit al treilea film din istorie cu încasări mai mari de 2 miliarde de dolari. Acesta va fi urmat de ”The Last Jedi”, la 15 decembrie 2017, și de deocamdată neintitulatul episod IX, care ar fi lansat la 24 mai 2019.

‘The Last Jedi’ are acum potențialul de a depăși acele cifre și — în special datorită influenței pozitive generată de ‘The Force Awakens’ și de ‘Rogue One’ — este pe cale să devină un monstru absolut”, a declarat pentru sursa citată Paul Dergarabedian, analist șef la comScore.

Jeff Bock, de la Exhibitor Relations, este de părere că decesul actriței Carrie Fisher, din decembrie va oferi peliculei “The Last Jedi” același impuls experimentat de “Fast and Furious 7” și “The Dark Knight Rises” după disparițiile lui Paul Walker și Heath Ledger, notează AFP.

”Precum însuși universul, Star Wars va continua să se extindă spre infinit”, a adăugat Bock care este de părere că LucasFilm nu va renunța la franciza care poate aduce 1-2 miliarde de dolari odată cu fiecare lansare, chiar dacă seria este permanent amenințată de faptul că unii dintre fani s-ar putea plictisi. ”Efectiv nu se întrevede la orizont un final pentru această franciză”, a mai spus Bock, potrivit Agerpres.

 

6 COMMENTS

 1. Off-topic:

  Solutia pentru ce s-a intamplat la Manchester ar fi ca teroristii sa fie scosi in afara legii! Si terorismul sa fie interzis prin lege pe toata planeta, nu numai in tarile civilizate si democratice! Am zis!

  Atentie! Regula numaru unu e sa nu te prinda politia. Articolu unu alineatu doi e ca tot ce facem sa ramana intre noi. In viata orice om trebuie sa isi faca talentu, sa nu dea in primire si sa se fereasca de moarte. Restu e cancan

  https://www.youtube.com/watch?v=32l_1ZOtEgk

  P.S. Respekt deosebit. Sponsorizat

 2. Foarte tare ca in 1977 cineva isi imagina un scenariu in care Corporatiile si entitatile comerciale deveneau un imperiu al raului si practic subjugau “planetele” democratice, nu?
  Stiu stiu, nicio asemare cu realitatea cotidiana ;p
  Parca-parca incepem sa traim in razboiul stelelor;)
  RT, cum fluiera R2T2?:))

 3. Il apreciez pe George pt puterea lui de imaginatie si ca a avut curajul sa se puna cu templul filmului cand era padawan ,puteau f usor sa-l sape sa scape de el.

  • Nu prea puteau. Deja regizase American Grafitti in 73 parca, unul din cele mai profitabile filme din istorie (buget 1.5 miloane USD, incasari cam 60 mililoane USD), deci nu era un nimeni. Plus ca a avut acelasi producator ca si la American Grafitti.

Leave a Reply