E chiar atat de critica situatia la buget pentru a se impune o sesiune extraordinara si niste ordonante de urgenta? Pensiile si salariile sunt vizate – asta inseamna ca nu iese fum fara foc. Ceva se intampla. E nevoie de o comunicarea serioasa din partea Guvernului si a majoritatii parlamentare in legatura cu intentiile pe care le au. Sunt foarte multe nuante ce trebuie cunoscute de populatie inainte de anuntarea deciziilor. Sper ca o vor face.


Intr-o ampla documentare facuta de Mediafax se afirma urmatoarele :

Coaliţia de guvernare PSD-ALDE se va reuni, luni, în şedinţă estivală, pentru a decide asupra OUG care plafonează pensiile speciale, dar şi asupra OUG de comasare a Elcen cu Radet, precum şi alte OUG cu impact social, toate acestea urmând a fi adoptate de Guvern miercuri şi/sau joi.

PSD şi ALDE pun în aplicare, astfel, un artificiu legislativ fără precedent, în sensul că modifică o serie de legi prin OUG, în timpul verii, când Parlamentul nu lucrează, în condiţiile în care delegarea legislativă prevăzută de Constituţie şi pusă în act de legea de abilitare nu prevede această posibilitate.

Pentru a eluda acest aspect, PSD şi ALDE aveau nevoie ca Parlamentul să lucreze în momentul în care Guvernul va adopta aceste OUG, ceea ce se va şi întâmpla, nefiind însă necesar ca Legislativul să aibă cvorum de lucru pentru plen, ci doar să să afle în activitate.

În acest sens, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a solicitat încă de sâmbătă convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în perioada 2-4 august.

Sesiunea extraordinară se va suprapune, astfel, cu şedinţa de Guvern din această săptămână, de miercuri şi/sau joi, astfel încât Executivul să poată adopta, în această perioadă de vacanţă parlamentară, OUG. Cele mai importante OUG pe care Executivul vrea să le adopte privesc preluarea Elcen de către Primăria Capitalei şi modificarea Legii pensiilor speciale.

Convocarea unei sesiuni extraordinare a fost solicitată săptămâna trecută chiar de către premierul Mihai Tudose, care a ridicat această chestiune în şedinţa BPN a PSD, el arătând că Guvernul nu este abilitat să adopte OUG pe perioada vacanţei parlamentare.

”Este posibil să avem o sesiune extraordinară, pe baza unei sesiuni extraordinare să avem şi noi o şedinţă de Guvern suprapusă pentru a rezolva situaţia Elcen. Trebuie lege pentru aşa ceva, ordonanţă de urgenţă şi nu avem abilitarea pentru aşa ceva”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Tot săptămâna trecută, secretarul general al PSD, Mihai Neacşu, a spus că este suficientă o singură şedinţă de Guvern pentru a adopta această OUG şi că în aceeaşi zi va avea loc şi sesiunea extraordinară. Neacşu a admis, totodată, că este improbabil ca în timpul sesiunii extraordinare să existe şi cvorum pentru şedinţa de plen.

Neacşu a spus la începutul săptămânii trecute că a vorbit cu premierul Tudose şi că acesta i-a transmis că la acel moment nu are în vedere şi altă OUG de adoptat în şedinţa de Guvern decât cea referitoare la Elcen.

Lucrurile s-au precipitat însă la sfârştiul săptămânii, când au apărut informaţii pe surse privind plafonarea pensiilor speciale, acestea fiind ulterior confirmate de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, şi ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu. Adoptarea şi altor OUG, cu impact social, în afara celei privind Elcen, aşa s-a anunţat iniţial, a devoalat strategia coaliţiei de guvernare privind convocarea sesiunii extraordinare, în paralel cu şedinţa de Guvern.

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, astfel, duminică seara, că Guvernul va adopta o OUG privind pensile speciale, precizând că acestea nu vor mai creşte în funcţie de creşterea veniturilor celor aflaţi în activitate.

Pensiile speciale, care în acest moment sunt indexate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, vor fi ajustate doar cu rata inflaţiei, potrivit OUG pe care Guvernul intenţionează să o adopte în această săptămână.

“Avem de gând să dăm o ordonanţă (…) Prin aceasta ordonanţă, noi ne-am stabilit câteva principii. În primul rând, nu scădem nicio pensie aflată în plată . Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate, că ne-am bătut joc de oameni, ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă, vor putea să o facă de mâine până la 15 septembrie. Trebuie să ştie că nu li se mai actualizează pensiile în funcţie de salariile celor care sunt în activitate, ci li se indexează. E un principiu mult mai corect”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu la Antena 3.

Ministrul a explicat că măsura vizează pensiile foarte mari, precizând că “se întâmplă ca în perioada în care sunt în ultimii ani de activitate să aibă tot felul de salarii de merit şi toate acestea se pun în plată la pensie”.

“Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârsta foarte mică la pensie. Se întâmplă chiar şi la 40 de ani pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poţi ieşi cu o pensie de 120 % faţa de salariu după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale. Se ia 85% din brut la care se adaugă sporurile şi ies cu mai mult decât are netul la pensie . Dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25% şi le vom creşte fără dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri de 25 % , li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate”, a mai spus ministrul Muncii, care a precizat că ideea corecţiilor a venit după apariţia legii salarizării.

Olguţa Vasilescu a anunţat că tot în şedinţa de miercuri a Guvernul va fi adoptată şi o altă OUG, privind reglementări în zona angajaţilor cu dizabilităţi.

Pe de altă parte, Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat că indemnizaţiile pentru creşterea copilului vor fi plafonate la 1800 de euro, ea menţionând că în maximum două săptămâni va fi finalizat un proiect de OUG în acest sens.

„Vom intra cu celeritate şi în aceste indemnizaţii. Rândul trecut a apărut această poveste când noi nu eram pregătişi cu legea, lucram la Legea salarizării, dar în acest moment s-au lucrat deja toate variantele. Am ajuns pe varianta finală în sensul că vom plafona indemnizaţia la maximum cât este în Europa la ora actuală, adică 1800 euro, cât are Germania. Peste 1800 de euro nu mai poate să ia nimeni”, a spus Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat, tot duminică seara, că există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de 30-35.000 lei, el arătând că acest lucru nu e normal şi că se vor face corecţii, dar că algoritmul de calcul al pensiilor militare va fi păstrat.

„Există o analiză privind situaţia unor pensii care depăşesc nişte lucruri care sunt normale. Ca să putem să dăm un exemplu, există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe lună. (…) Vreau să reitez încă o dată câteva situaţii care nu pot continua aşa: pensii de 30-35.000 lei pe lună. Algortimul de calcul de astăzi permite ieşirea la pensie cu un venit mai mare decât salariul celui care lucrează. Nu cred că este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate”, a spus Ţuţuianu la România Tv.

El a declarat că sunt şi situaţii care nu sunt normale şi a dat ca exemplu primele 100 de pensii din MApN, care se situează între 15.000 lei şi 35.000 lei.

„Cele mai mari pensii sunt ale magistraţilor militari, 35.000 de lei este pensia unui magistrat militar. Vom face corecţiile necesare la aceste situaţii care nu sunt normale”, a spus Ţuţuianu.

El a mai arătat că va participa luni la şedinta coaliţiei unde se va discuta despre pensiile militare.

„Sigur. Probabilitatea de a se discuta este maximă, pentru că trebuie să avem un răspuns la ceea ce se vehiculează azi în spaţiul public. Voi informa şi prim-ministrul şi conducerea coaliţiei despre situaţia existentă în sistemul de apărare naţională şi vom discuta, probabil, şi pe aceste principii şi vom stabili şi un calendar”, a mai spus Ţuţuianu.

Pe de altă parte, liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, vor decide, luni, dacă îşi vor exercita prerogativele de preşedinţi ai celor două Camere pentru a sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natura constituţională între Parlament şi ministerul Public.

Decizia politică de a sesiza CCR, în baza prerogativelor ce le revin, ca preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, are la bază propunerea avansată în acest sens de Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009, care a acuzat faptul că refuzul Parchetului de a transmite comisiei documentele din Dosarul „Sufrageria lui Oprea” încalcă legislaţia penală şi Constituţia.

Potrivit Constituţiei, CCR soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice la cererea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a prim-ministrului sau a preşedintelui CSM, scrie Mediafax.

10 COMMENTS

 1. Ar trebui dizolvat Parlamentul si alegeri anticipate! Cu hotii in frunte acum ne indrepta spre iad!

  • Tovarasi ,

   Trebuie luate masuri imediat si indeplinite directivele Dragnea-Tudose pe care ii apreciez ca doi tovarasi … desi cam multi pentru o dictatura mai ales ca era a DNA.

   Zau nu mai inteleg nimic dar imi place tovarasul Tudose desi preferam sa faca Stefan Gheorghiu si nu lector si doctor la Academia Secu. Dar ii pune la punct pe ziaristi ceea ce e bine ca de cand e democratie si-o luat-o in cap. In plus baga frica in ceilalati tovarasi sau cel putin asa pare la TV cand se ratoieste la ei cu duritate.

   Daca tot reduceti pensile nu uitati sa inghetati si plata datoriilor externe si mai taiati naibii curentul ala si programul TV ca merge intr-una fara rost ca nu invatati nimic oricum.

   In finalul prelegerii ii multumim tov Dragnea si ii uram pensie imbelsugata ca era timpul sa fie inlocuit definitiv de un cadru mai tanar ca Tudose !

 2. Eu am înţeles din start altceva şi anume: au dorit să facă legea salarizării doar pentru a încărca buzunarele politice şi a numiţilor politic bazându-se pe cacealmaua”legea salarizării pentru toţi” şi a ieşit ceea ce voiau politicienii dar şi cu câteva picături pentru sclavi!
  Am citit un articol în care muncitorul are câştigul salarial minim 600 lei şi plimbăreţii în funcţii numite sau strădarul are 5-6 mii lei!
  Madam Olguţa, lenjeria patului, cărarea de plimbare de la maşina adăpată din bugetul statului, covoarele pe care calci până la birou şi ochii tăi, toate sunt pardosiţe cu euro sau valută?!
  Ai uitat care e moneda României?!
  Aţi distrus şi noţiunea reală ”MUNCITOR CALIFICAT”!cu ateruzaţii voştrii politici în funcţii!
  Observ că până şi bebeluşii care au tetina-n botic pot cumpăra lunar un apartament cu 15.000-20.000 lei!
  🙂 🙂 mai bine i-ar boteza:”apartamentul, imobiliarul, afaceristul, îmbogăţitul, şi orice nume care are legătură cu bugetul şi îmbogăţirea”!
  Bre, 1800 euro x 4.55=8190 lei, dacă tu le virezi aceşti bani lunar pentru un copil, cu cât din salariu mai contribuie şi părinţii? Dar pentru 2-3-4 copii…câte sute de mii lei?! O familie încasează întrun an de zile aceşti bani(8.190 lei) şi se chinuie amarnic!
  Măi tanti Olguţa, tu nu-ţi dai seama ce ură este aruncată pe bebeluşi şi aceşti părinţi? Sper să nu fie deplasaţi precum mulţi copii italieni sau elveţieni, nici medicina nu-i poate îndrepta!
  Doar tu eşti vinovată de defectele acestor născuţi îmbogâţiţi de tine, inconştiento!
  Înţeleg că până în 2022-2023 trebuie încheiată o mare etapă a României, dar nu distrugeţi tot ce vâ înconjoară doar ca să trăiţi voi şi restul să moară în chinuri!
  Vai şi-amar de viaţa voastră şi a copiilor voştrii!
  Parcă mi-e milă de voi şi de urmaşii voştrii(m-ai obligat să folosesc cuvântul MILĂ în vocabular)!

 3. Carmen draga, nu-ti dai seama ca ar fi aceleasi rezultate la alegeri (daca nu cumva PSD-ul mai creste vreo 5-10% prin neprezentarea votantilor USR)?

  Din nefericire, singurul fel in care s-ar putea schimba rezultatele ar fi dupa o vizita prin iad asa cum spui tu.
  Insa nu cred ca se va ajunge acolo, din cate vad OUG-urile astea sunt menite sa previna chestia asta.

  • Bai zvarcolache….pesedeul nu mai ajunge la 40% niciodata! Bulibaseala si amatorismul ultimelor 6 luni i-a scazut enorm.

 4. Sunt de acord cu carmen doar intr-o anumita măsură. Nu poți sa-l aperi pe roman de propria sa opțiune electorala. Am vrut PSD apai spre dezastru înainte.

 5. Pai este foarte grav caci cele 160000 de pensii speciale cumuleaza valoric cat alte 1 milion de pensii si atunci este o problema. In plus ce stat democratic plateste pensii speciale? Nici macar unul. Ai sporuri si megasporuri fa-ti pensie privata caci conform constitutiei toti cetatenii sunt egali in drepturi si obligatii deci ori primesc toti romanii pensii speciale ori nu mai primeste nimeni. Lasati vrajeala ca pensiile militare sunt platite din bugetul MAPN ca pana la urma acest buget se constituie din aceleasi taxe si impozite platite de cetatenii productivi (nu functionari publici). Dar care este raportul dintre salariatii productivi (din mediul privat) si salariatii bugetari? Pai de unde sa le mai platim si pensii speciale acestor intretinuti?

 6. De multi ani, în momentele când militarii sunt terfeliți de către politic, mă întreb unde sunt comandanții noștri. De aceea mă adresez dumneavoastră domnul Radu Tudor, ați fost unul dintre puținii jurnaliști care ați încercat să aveți o poziție obiectivă în legătură cu subiectul pensiilor militare.
  Nașterea OUG de modificare a pensilor militare de stat a dat prilejul multora de a aduce grave ofense militarilor activi și în rezervă, pe nedrept și fără a cunoaște legea și realitățile la care trebuie să ne raportăm când abordăm un subiect sensibil ca acesta și cu adânci rădăcini într-un amplu și profund proces de transformare la care Armata României a fost supusă în ultimii 20 de ani.
  1. Foarte mulți din cei 70.000 de pensionari militari sunt rodul amplului proces de restructurare din perioada 1998-2014 cand Armata, statul Român a trimis forțat acasă mii și zeci de mii de cadre militare pentru a reduce efectivele de la 300.000 la aproximativ 50.000 în prezent. Un proces desfășurat în liniște fară manifestări dincolo de regulamentele militare. Acest lucru a fost posibil și datorită promisiunilor făcute de politic. Azi prin OUG se propune înghețarea pensiilor . Deci, ce s-a promis si ce se face acum?
  2. Ies foarte multi la pensie acum pentru că în anii din urmă, când guvernarea Boc si-a bătut și ea joc de Armată, nu era posibil , condițiile de pensionare fiind mizerabile.
  3. Vărsta de pensionare în armată nu poate fi mai mică de 45 de ani ( art.21 (2) din L 223/2015), fapt întâlnit la un număr redus de militari și doar la cei care au fost încadrați în condiții speciale si alte condiții ( Casa de pensii militară poate furmiza datele referitoare la vărsta celor pensionați din Armată de la intrarea în vigoare a L 223/2015)
  4. Cuantumul maxin al pensiei nu poate fi mai mare de 85 % din baza de calcul (media a 6 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de activitate) (art. 30 din L 223/2015). La acest cuantum de 85% se adaugă pentru cei decorați Semnul Onorific pentru 15, 20, sau 25 de ani de activitate ca ofițer, maistru militar sau subofițer , în conformitate cu prevederile L 80/1995 se acordă un spor la pensie de 10, 15 sau 20% . Rezultă de aici faptul că militari pensia poate fi de :
  a. 93,5% din baza de calcul pentru cei cu 15 la 20 de ani vechime de cadru militar în activitate (85%+ (10% x 85%)= 85%+8.5%=93.5)
  b. 97,75% din baza de calcul pentru cei cu 20 la 25 de ani vechime de cadru militar în activitate (85%+ (15% x 85%)= 85%+12,75%=97,75)
  c. 102% din baza de calcul pentru cei cu o vechime de cadru militar în activitate mai mare de 25 de ani (85%+ (20% x 85%)= 85%+17%=102%)
  De unde procentele de 120%, 130% și chiar mai mari vehiculate de ministrul muncii și alții în desele apariții TV?
  5. Impactul devastator asupra bugetului la actualizarea pensiilor militare la mărirea soldelor militarilor activi nu este cel vehiculat.
  De exemplu mărirea de 15 % a soldelor militarilor de la 01.07.2015 , nu va duce la mărirea pensiilor militare tot cu 15%, deoarece pensionarii militari au beneficiat de indexarea pensiilor la 01.01.2015 și 01.01.2016 odată cu ceilalti pensionari civili.
  Însă, absența unei astfel de corelări va face posibil scenariu în care un locotenent -colonel iesit la pensie în 2017 să aibă o pensie mai mică decât un căpitan ce va ieși la pensie în 2023, după finalizarea procesului de punere în aplicare a Legii salarizării.
  6. Celebra listă cu primele 10 pensii militare este un fals, deoarece 9 dintre ele sunt pensii speciale confrom Legii nr. 303/2004 republicată, privind statutul judecătorilor și procurorilor republicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 826 din 13 septembrie 2005. Deci vorbim de pensii pentru foști judecători sau procurori și în nici un caz de pensii militare. A zecea din cele zece s-ar putea sa fie o pensie pentru un militar aviitor, rezultând si în acest caz că nu vorbim de o pensie militară. De ce si pentru cine această dezinformare cu privire la cuantumul celor mai mari pensii militare. Or fi unele mari dar nu ca cele tendențios și mincinos propagate în media de factorul politic.
  De ce s-a evitat o dezbatere și o analiză mai atentă și aplicată pe acest subiect? Foarte bine o astfel de hotărâre se putea lua pe 15 decembrie pentru a evita impactul punerii în aplicare a Legii salarizării. Ce resorturi de natură subiectivă sau ascunse marelui public stau în spatele vitezei cu care se dorește apariția unei astfel de legi ?

Leave a Reply