Cel mai amplu exercitiu aliat de aparare a spatiului NATO din ultimii 27 de ani s-a incheiat. Saber Guardian 2017 a testat modul de reactie rapida si interoperabilitate in cazul unei misiuni aliate de tip Articol 5. Este dovada clara si puternica a solidaritatii aliate in fata oricarei amenintari, in raport cu orice agresor, de oriunde ar veni acesta.  

Intr-un comunicat al MApN se precizeaza ca Saber Guardian 2017 (SG17), cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea țării noastre, s-a terminat. A fost o desfășurare de forțe impresionantă, pe teritoriul României, Bulgariei și Ungariei, după un scenariu fictiv în care peste 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere, cu peste 3.000 de mijloace tehnice, dintre care 90 de aeronave de luptă și transport, au desfășurat acțiuni militare pentru eliberarea unei porțiuni a teritoriului ocupată de o forță ostilă.

SG17 a demonstrat capacitatea de reacţie şi descurajare a ţărilor aliate şi partenere într-un scenariu de apărare colectivă, prin exersarea proiectării forţei.

Doar pe teritoriul României, aproximativ 70 de garnituri de tren, peste 400 de convoaie auto, aproximativ 50 de curse aeriene și o navă de transport maritim au adunat această forță impresionantă, fiind desfășurate exerciții în peste 20 de poligoane, centre de instruire, dar și în raioane de dislocare.

Pe timpul SG17, militarii au executat o gamă largă de acţiuni în context multinaţional, interarme şi întrunit: asalt aerian, marşuri tactice, forţare cursuri de apă, conducerea focului, manevre şi trageri reale cu tehnica tuturor categoriilor de forţe, evacuare medicală şi tratamentul răniţilor.

Pentru desfășurarea impecabilă a tuturor acestor manevre de personal, echipamente și muniții din diverse țări, a exercițiilor cu trageri de luptă și a celorlalte secvențe, structuri din Statul Major General au coordonat activitățile de țară gazdă.

Comandamentul Forţelor Întrunite a coordonat activitaţile tuturor structurilor naţionale, aliate şi partenere participante la exerciţiu, pe teritoriul naţional, din Punctul de Comandă Înaintat, dispus în garnizoana Mihail Kogălniceanu. Sarcina principală a fost de a sincroniza desfăşurarea exerciţiilor naţionale integrate şi asociate exerciţiului SG17 al Comandamentului Forţelor Terestre americane din Europa USAREUR, pentru aceasta fiind în permanenţă conectat cu Punctul de Comandă al Diviziei Multinaţionale din Novo Selo, Bulgaria.

Totodată, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și Comandamentul Logistic Întrunit au sprijinit, pe linie de specialitate, desfășurarea acțiunilor militare.

Din partea Armatei României au fost implicate, în principal, categoriile de forțe, prin participarea a aproximativ 8.000 de militari din forţele terestre cu 1.000 de mijloace tehnice,  a peste 1.000 de militari de la forțele aeriene cu peste 40 de aeronave și aproape 800 de militari de la forțele navale, cu 10 nave de luptă și de sprijin logistic, 12 ambarcațiuni și 18 mijloace terestre.

Una dintre cele mai complexe operațiuni a fost forțarea fluviului Dunărea, unde aproximativ 1.600 de militari cu peste 400 de mijloace tehnice au traversat în contact cu inamicul cursul de apă sprijiniți de aeronave și nave fluviale.

Pentru prima dată într-un exercițiu militar major desfășurat la noi în țară, s-a exersat, într-un scenariu apropiat de realitate, modul de transport și tratament al răniților, prin desfășurarea a trei spitale militare NATO ROL 2 (Spitalul de campanie 212 al SUA, Formaţiunea Medicală ROL 2 a Armatei României şi Formaţiunea Medicală Balcanică), operațiune coordonată la nivel național de Direcția Medicală.

Mediatizarea exercițiului a fost una de amploare, doar la activitățile din România au participat peste 200 de jurnaliști români și străini. Acestora li s-au alăturat echipele de jurnaliști militari care au acoperit cu imagini și fotografii, în special pe rețelele de socializare, toate momentele. Pe paginile oficiale de facebook ale ministerului au fost aproape 100 de postări foto și video și transmisii live care au ajuns la aproape trei milioane de utilizatori.

Ministerul Apărării Naționale promovează în mod constant o politică de deschidere și predictibilitate în ceea ce privește activitățile militare, contribuind astfel la respectarea obligațiilor asumate de România, în calitate de membru OSCE, în sfera transparenței militare.

Pentru asigurarea transparenței, în perioada 12-18 iulie, 25 de delegați din 13 țări membre OSCE au desfășurat în România activități de observare a exercițiului multinațional SG17. Delegații au avut posibilitatea să urmărească, la sol și din elicopter, zonele de desfășurare a diferitelor secvențe, dimensiunea și dispunerea trupelor din teren.

Activitatea de observare a fost organizată în conformitate cu prevederile Documentului de la Viena 2011 privind unele măsuri de creștere a încrederii și securității în spațiul OSCE, Capitolul VI – Observarea anumitor activități militare.

8 COMMENTS

  1. N-am sa comentez subiectul pentru motivul c-am fost pus la colt de cativa militari pur sange care fie vorba intre noi m-au cam dezamagit, odata ca n-au avut rabdarea sa citeasca atent ce-am scris, apoi bascalia aferenta. Una peste alta SG 17 a fost o aplicatie complexa cu o dislocare mare de forte si astept concluziile si rezultatul mai ales in ceea ce ne priveste.

  2. Pe noi ne salveaza cineva vreodata de forta asta oculta numita prostie+ticalosie ?!? Ia uitati ce proiect are PSD pentru “complexul sportiv” de la Alexandria,doamna Sevil era foarte ofuscata pe jurnalisti care puneau intrebari incomode…Nu e un simplu stadion,e un complex,are si pista de atletism…De parca Alexandria ar avea un numar impresionant de atleti care n-aveau conditii la standarde inalte…Nu au asa cum nici fotbal nu exista acolo totul e facut pentru a i se face tatucului campanii electorale faraonice,despre asta este vorba.Detasamente de cotizanti vor defila cu portretul lui Daddy pe inelul de atletism,TVR-ul mai are casete cu festinurile lui Ceausescu,pot reproduce la o scara ceva mai mica acele cantari tovarasesti.De fapt am intrat sa va arat cum au gandit proiectul la Alexandriua.Au ales o padure(parc) langa vechiul stadion si au hotarat ca trebuie defrisat(probabil o mare parte din el ca sa incapa minunata bijuterie atat de necesara.Cu toate ca in imediata apropiere se mai afla si un teren viran plin de gunoaie…Deci las vechiul si insalubrul stadion,las si maidanul cu gunoiae si tai copacii din parc in care s-au investit 6,5 mld de lei pt a-l reabilita….Prostie dar si ticalosie,cine ne scapa de astia ca vad ca presa nu prea are timp de ei ?!?
    Am sa pun un link aici cu poza sa se vada mai bine…Poate ca se si deschide.

    https://www.facebook.com/Alexandria.Teleorman.Romania/posts/1400488473332190:0

  3. As ridica o problema de strategie militara care nu putea lipsi din know-how-ul acestui grandios exercitiu militar. Fara indoiala, cind iti imaginezi un ansamblu de activitati militare (si conexe) destinate eliberarii teritoriului national de un inamic, nu poti sa nu-ti imaginezi, macar ca tipologie si inzestrare militara, daca nu si ca presupuse elemente militare strategice, caracteristicile unui ANUME adversar. Fiindca, orice mi-ai spune, intr-un fel te pregatesti de eliberarea unui teritoriu de sub ocupatia rusa, altfel de sub ocupatia martienilor, cu totul altfel de sub ocupatia chinezilor, americanilor sau trupelor din Futuna. Exista intotdeauna PARTICULARITATI DE CARE TREBUIE SA TII SEAMA, altfel, pleci la lupta CA BOUL, cu pieptul de arama dezgolit, urlind “Urrrraaaaaaaaa” si asteptind ca adversarul sa cada inainte de a fi lovit!
    Sint convins ca partea romana, in frunte cu Radu Tudor, si-au figurat eliberarea teritoriului de … rusi. Cum s-a sincronizat si armonizat partea romana cu cea maghiara, avind in vedere ca partea maghiara, facem o presupunere, si-a imaginat eliberarea Ungariei de un ipotetic ocupant, sa zicem, american? Sau elvetian?
    Oare si ungurii tot de rusi isi imaginau ca-si elibereaza teritoriul national? Parca mi-e greu sa cred, avind in vedere relatiile cu acestia, tot mai bune in ultima vreme!

    • Pana la urma am sa astern cateva idei. Foarte interesanta aceasta problema de strategie militara sau de scenariu mai pe romaneste, subliniata de @augustinradescu. Totusi aceasta problema cred c-a fost pusa in scena, intr-un fel s-a actionat intr-o anumita zona, ai nostri au avut intr-una dintre exercitii o actiune complexa in forta, in zona de sud-est a tarii cu fortarea Dunarii care nu este de ici de colo. Ca o paranteza am mai spus-o si o subliniez, sunt convins ca au fost luate in calcul si incidente (accidente) inerente intr-o astfel de desfasurare de forte. Intr-un caz real nici nu doresc sa ma gandesc care ar fi urmarile, “accidentele” ireparabile. Mai trebuie mentionat ca intotdeauna este bine sa ne testam capacitatile iar, in cazuri reale nici nu vreau sa ma gandesc care ar fi desfasurarea, “filmul” actiunilor, pentru ca de cele mai multe ori acestea sunt foarte greu de anticipat.

  4. Ca la gradinita, ne aratam ” jucariile” si ce putem face cu ele. Daca doamne fereste se intampla ca in Ucraina si mai si pune Putin piciorul in prag e vai de noi si vai de NATO. Noroc cu “razboiul asta psihologic” de aratat arme si posibilitati si noroc ca soldatii rusi au facebook si se si uita la toate astea in timp ce ei nu au motorina la tanc.

      • e OK că NOI ÎNCĂ AVEM REGE
        AVEM ȘI SUBMARIN .- ..
        dar nu avem KNOW HOW

        poemul de mai sus este SENRYU … scris în stil KAMIKAZE … herr AUGUSTIN !

Leave a Reply