Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a transmis, marţi, într-un comunicat, că nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate.

Precizarea vine în contextul în care procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că nu a primit nicio informare de la SIE în mandatul său şi că în investigaţiile procurorilor anticorupţie se observă că tot mai mulţi inculpaţi şi-au deschis conturi şi afaceri în străinătate, precum şi că îşi mută bani şi îşi cumpără proprietăţi în afara ţării.

“Apreciem că punctul de vedere al doamnei procuror-şef este generat de o neînţelegere a specificului pe care îl incumbă activitatea de informaţii externe/ spionajul, în speţă faptul că obţinerea de informaţii secrete sau confidenţiale ce vizează securitatea naţională şi apărarea intereselor României se realizează preponderent prin surse umane (HUMINT) şi metode şi mijloace specifice. SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate“, se arată în comunicatul SIE, postat marţi pe site-ul Serviciului.

Comunicatul integral SIE aici :

https://www.sie.ro/comunicat20160426.html

==============

”Nu pot să îmi explic de ce de la SIE în ultimii ani nu am primit vreo sesizare. Mi-e greu să cred că ofiţerii SIE nu au informaţii. În 2015, din 5.988 de dosare, 90 au avut la bază sesizari SRI, 22 au avut la baza sesizari DIPI – MAI şi 4 de la Direcţia de Informaţii a Armatei, însa de la SIE nu am avut nicio informare”, a spus Kovesi la conferinţa “Piedicile si performantele anticorupţiei”, potrivit Mediafax.

Kovesi s-a referit în special la averile din străinătate ale inculpaților anchetați de procurorii anticorupție.

“În 2013, 2014 şi 2015, de fapt, de când am început mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE. Cu toate acestea, vedem că tot mai mulţi inculpaţi îşi deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux”, a declarat Codruţa Kovesi.

 

7 COMMENTS

 1. Exista cooperarea internationala pt. DNA.Trebuie doar sa faca niste adrese…Dar tre’ sa se ridice de pe scaun…

 2. Ei nu monitorizeaza ! MRU minti de ingheata apele mai bine spune ca SIE le acorda protectie infractorilor functie de contributia fiecaruia.

 3. Sincer putin cam fortat acest comunicat al SIE, raspunsul este pe catapodul Doamnei Director al DNA.
  SIE nu este o aripa in timp a securitatii, in schimb dupa umila mea parere daca DNA prezenta documentat catre SIE tot ce dorea in limitele legale ale Statului de Drept si a cutumelor dintre “institutiile de forta” toate aceste diferende se rezolvau fara prea mare deranj in presa. Daca m-ati intreba in acest moment i-as da afara pe toti responsabilii acestui diferend incepand cu infumurata doamna Codruta si i-as intreba “de sanatate” pe toti cei in drept din “informatii”, cu o ancheta pe masura.

 4. Bai ce felie si-a luat in freza coana Kiovesi,care crede ca treaba SIE este sa numere strutii si caprele romanasilor de pe afara si nu doar atributii in culegerea de informatii externe strict in domeniul asigurarii securitatii tarii.Ori mamaie este in afara de a cunoaste legile,ori crede ca tot ce misca este anexa DNA.Are MULTE alte variante legale de a face cercetari ale banilor murdari carati pe afara dar o oftica acum astia de la SIE ca nu se pun capra in fatza Lulutei D’Arc.Iar aruncarea acestor acuzatii in spatiul public pare, mai degraba,sa ne arate “ce se mai lupta pe rupte cu coruptia” tovarasa Luluta dar rezultate: plevusca (printre care si niste “lucrari” politice dupa o “intamplatoare” planificare) dar pare si un atac spre SIE cauzat de junghiuri personale legate cumva de “spionii” aia care vroiau sa afle ce scheleti are si ea prin dulap iar SIE nu i-a inconjurat inainte de a pleca “spionii” aia de acasa de la ei.

 5. Se pare că celebra vită Kobe l-a contaminat pe Unguent de eleganță și (ciudat) semne acute de inteligență… Sau, poate, nu este el autorul replicii către Koveși ci un angajat SIE care are inteligență ”de sus” și nu de la mâncare (nu că spionii ar mânca rău).
  Activitatea de spionaj (informații, contrainformații) presupune limite morale… mai largi.
  Pe românește, spionii sunt obișnuiți cu curvăsăreala, asta fiind de multe ori o armă. De multe ori, folosind această armă frecvent, spionii își mai pierd busola morală, mai trădează, se mai dau după bani, mai mimează că trădează… Chestii ”spionești”.
  .
  Oricum, Luluța a încercat să exprime ceva dar nu prea a reușit. Ca în bancul cu asemănarea dintre un inginer și o vacă – ambii au ochi inteligenți și niciunul nu știe să se exprime.
  Înțeleg, totuși, că vedeta DNA e nemulțumită pentru că spionii nu folosesc tabla împărțirii – fie că e vorba de bani, fie că e vorba de informații. Asta rezultă din comunicatul confuz al doamnei cruciat – SIE nu împarte informații despre bani.
  Eu cred că e doar o ”chestie de comunicare”. Lipsa de capacitate de exprimare a doamnei a generat scandalul. Și – în mod clar – doamna Koveși are ochii inteligenți. Ar fi fost un bun inginer… Sau…

Leave a Reply