Adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, a declarat, marţi, că Alianţa Nord-Atlantică nu caută confruntarea cu Rusia, dar nu poate ignora acţiunile agresive ale Moscovei, precizând că în secolul XXI securitatea nu se poate baza pe sfere de influenţă unde ‘marile puteri dictează alegerile vecinilor şi schimbă graniţe cu forţa’.
‘Mesajul NATO este foarte clar: suntem o alianţă defensivă şi nu căutăm confruntarea cu Rusia. Un nou război rece nu e în interesul nimănui, dar nu putem ignora pur şi simplu acţiunile Rusiei. Dacă am face acest lucru, nu numai că ne-am trăda principiile şi am încuraja Moscova să continue agresiunile la adresa vecinilor săi, dar ar fi şi o bază instabilă pentru relaţiile viitoare cu Rusia şi cu alţi vecini din est. (…) În secolul XXI, securitatea nu se poate baza pe sfere de influenţă unde marile puteri dictează alegerile vecinilor şi schimbă graniţe cu forţa’, a afirmat Vershbow în cadrul unei conferinţe publice susţinută la Bucureşti.
   Potrivit oficialului NATO, cel mai bun răspuns la atitudinea Rusiei ar fi o abordare care combină forţa cu dialogul. Vershbow a arătat că alianţa îşi va consolida apărarea şi capacitatea de a descuraja, astfel încât Rusia sau orice alt potenţial adversar ‘să nu se gândească măcar să agreseze vreun membru NATO’.
   Alexander Vershbow a amintit că, în anii care au urmat Războiului Rece şi până în 2013, relaţiile dintre NATO şi Rusia au fost ‘din ce în ce mai constructive’, iar cele două părţi împărtăşeau interesul comun de creare a unei arhitecturi de securitate bazate pe reguli şi respect pentru suveranitatea tuturor naţiunilor independente, ‘inclusiv a celor care au apărut după disoluţia paşnică a Uniunii Sovietice’.
   Adjunctul secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice a arătat că cele două părţi au cooperat în probleme precum stabilizarea Balcanilor de Vest şi Afganistanului, lupta împotriva pirateriei sau combaterea terorismului.
“Ambiţiile NATO pentru un parteneriat mutual avantajos s-au evaporat în momentul în care Rusia a lansat agresiunea asupra Ucrainei, anexând ilegal Crimeea şi organizând o insurgenţă separatistă în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Prin acţiunile sale, Kremlinul a încălcat regulile internaţionale.(…) Rusia s-a angajat într-o serie de acţiuni destabilizatoare, folosindu-se de propagandă, subversiune şi atacuri cibernetice, pentru a submina securitatea şi stabilitatea Ucrainei şi pentru a testa NATO”, a adăugat Vershbow citat de Agerpres.

6 COMMENTS

 1. pe cuvantul lui de mincinos?auzi:”securitatea nu se poate baza pe sfere de influenta unde marile puteri schimba granite cu forta”.si oare ce face sua de vreo 20 de ani incoace oare cum se numeste?cand sprijini militar printr-un razboi pe fata secesionistii din kosovo oare nu este schimbarea granitelor cu forta?sau cand sprijini financiar si logistic cateva mii de rebeli in siria cum se numeste?daca rusii ajuta militar secesionistii din donetsk este act criminal,daca ei antreneaza 5000 de rebeli sirieni sa dea jos guvernul assad e act democratic.imi provoaca o sila totala.

 2. Inteleg ca nu e bine cu sfere de influenta! Si nici cu schimbarea, cu forta, a granitelor! Inseamna ca americanii n-au sfere de influenta. Si nici n-au schimbat, cu forta, granite. Ei, ma bucura s-aud asta!

  • normal ca americanii nu au sfere de influenta.au cuburi de influenta.si granitele sunt schimbate de bunavoie de “bastinasi”.reteta este simpla:ori ii bombardezi bine pana isi dau seama ca america are dreptate,ori antrenezi in tabere “perfect legale” cateva mii de tineri frumosi si liberi si ii trimiti sa dea jos guvernul corupt condus ,normal,de un dictator.totul facut transparent in acord cu principiile democratiei occidentale.

 3. Cumatrul asta,Alexander,bate campii fara eleganta.La conferinta din Malta 1989,s-au hotarat mai multe lucruri,printre altele reunificarea Germaniei cu o mare conditie:ca NATO sa nu se extinda mai spre est de aceasta granita.Adica granita de est a viitoarei tari reunificate.
  Cumva mi se pare doar mie ca NATO a dat o mare teapa,si a incalcat intelegerile……intelese?
  Profitand de alcoolismul lui Eltin si virarea de muuulti bani negri inspre muuuulti politicieni est-europeni pt. vot pro-aderare la NATO,cu niste costuri imense ale tarilor obligate sa cumpere pe bani grei niste stifturi scoase din uz ale USA Army.Cumva, aceasta aderare a permis si devalizarea economica a Romaniei prin multinationalele tepare-remember Bechtel,Chevron si etc-precum si devalizarea democratica,vezi interventiile ilegitime-ilegale ale ambasadorilor USA in treburile politice ale unei tari care este,citez din art. 1 Constitutia Romaniei:(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
  Multi poate nu reusesc sa inteleaga pe deplin sensul de -suveran-si e mare pacat ca ne-am auto-sclavizat si auto-saracit de frica indusa din exterior impotriva asa-zisului cotropitor rus.
  Si ne mai miram ca nu creste salariul minim pe economie,sau ca-n criza din 2010 ne-am imprumutat DOAR ca sa sustinem bancile vestice sa nu se prabuseasca.Adica le-am platit noi,romanii,pierderile provenite din politicile lor falimentare si le-am asigurat ,in continuare,salariile managerilor din afara,salarii de milioane de euro anual!
  Totul inspre o securitate ipotetica,ca daca se rasteste Putin oleaca,maine vorbim toti ruseste,ca s-a vazut in Ucraina ce mare forta e NATO!Si ce rahat a facut acolo.

Leave a Reply